Zamfiroiu (ICR): După Salon du Livre, România a mai câştigat vizibilitate pe piaţa literară franceză

Lilian Zamfiroiu, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a declarat că literatura română a mai câştigat vizibilitate pe piaţa literară franceză după participarea României la cea de-a 34-a ediţie a Salon du Livre de la Paris, acesta catalogând evenimentul drept un succes.

Urmărește
237 afișări
Imaginea articolului Zamfiroiu (ICR): După Salon du Livre, România a mai câştigat vizibilitate pe piaţa literară franceză

Zamfiroiu (ICR): După Salon du Livre, România a mai câştigat vizibilitate pe piaţa literară franceză (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

George Arion, Dinu Flămând, Nicolae Manolescu, George Banu şi Matei Vişniec s-au numărat printre scriitorii români care au participat, în perioada 21 - 24 martie, la cea de-a 34-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Paris, standul României având tema "Cărţile viitorului, viitorul cărţilor".

După trei zile în care programul standului României a conţinut dezbateri precum "Avangardă şi modernitate", "Ezoterism şi sacralitate în lumea de azi", "Les livres à venir, l'avenir des livres" (Cărţile viitorului, viitorul cărţii), "Livres français, lecteurs roumains/ Livres roumains, lecteurs français" (Cărţi franceze, cititori români/ Cărţi româneşti, cititori francezi), "Realitate şi ficţiune în sport. O altă scriitură?" şi "Présences de la peinture contemporaine roumaine en France" (Pictori contemporani români în Franţa), preşedintele ICR, Lilian Zamfiroiu, a afirmat că, din punctul său de vedere, prezenţa României la cea de-a 34-a ediţie a Salon du Livre "se poate înscrie ca un succes".

"(...) se poate înscrie ca un succes având în vedere faptul că au fost prezenţi aproape 50 de autori care au reprezentat România, autori români şi francezi, care sunt interesaţi de cultura română şi de literatură în special. Cam acelaşi număr - am constatat cu surprindere - a fost şi anul trecut când România a fost ţară invitată de onoare", a declarat Lilian Zamfiroiu, duminică seară, la standul României de la Salonul de carte de la Paris.

El a precizat că publicul care a participat la standul României de la Salonul Internaţional de Carte de la Paris a putut asculta nume importante ale criticii literare şi autori importanţi. "De asemenea, duminică a fost la prânz, o manifestare dedicată tinerilor autori români, unde criticul literar Nicolae Manolescu a fost invitat special, unii dintre ei fiind descoperiţi chiar de domnia sa", a subliniat Lilian Zamfiroiu.

La standul României au fost prezenţi şi reprezentanţi ai artelor plastice, "cei care folosesc şi suportul hârtiei". "Artistul Ştefan Popa Popa's «a recidivat» după prezenţa de la Göteborg şi a fost prezent şi anul acesta în cadrul standului României. A avut o prezenţă extraordinară, foarte apreciată atât la noi, cât şi la Courrier International, unde a fost invitat. Cu ocazia acesta au aflat multe persoane, unele chiar persoane importante, că de fapt Ştefan Popa Popa's nu este cetăţean francez, ci este cetăţean român şi ştiu ce spun când spun asta", a mai afirmat preşedintele ICR.

Principalele câştiguri, în opinia preşedintelui Institutului Cultural Român, au fost la nivel de imagine, precizând că participarea României la Salonul Internaţional de Carte de la Paris a fost folosită ca prilej pentru a stabili întâlniri cu principalele edituri franceze privind contractarea unor traduceri din literatura română.

"Şi cred că programul TPS (Translation and Publication Support Programme, n.r.), care va debuta la 15 aprilie, va cunoaşte o afluenţă mai mare ca de obicei de aici din Franţa. Au fost câteva întâlniri cu traducătorii din literatura română care au venit la standul României în număr foarte mare. Mi-au semnalat o problemă importantă şi le-am promis că dacă legea permite o să dăm curs solicitării lor, aceea de a face plata pentru lucrările traduse direct lor, şi nu editurilor care îi contractează. Sunt o sumedenie de piedici care au ca şi cauză legislaţia, fie cea română, fie cea franceză, şi ei ar prefera o relaţie directă", a precizat Lilian Zamfiroiu.

Totodată, preşedintele ICR a afirmat că, după această ediţie, "România a mai câştigat vizibilitate pe piaţă literară franceză".

În privinţa programului variat care a cuprins dezbateri privind religia, ezoterismul, dar şi scriitura sportivă, Lilian Zamfiroiu a afirmat că aceste evenimente au reprezentat "un pariu" al noii conduceri a ICR de a introduce şi dezbateri pe subiecte care "până acum nu au existat sau au fost mai puţin prezente.

"Genuri noi de literatură au fost avute în vedere de ICR, respectiv prezenţa domnului George Arion cu romanul său poliţist care a apărut în Belgia, dar tot în spaţiu de limbă franceză. Eu am mai anunţat că intenţionăm să deschidem şi un program de traduceri şi către genul acesta, alături de genul SF şi thriller fiind genuri care vând bine cartea şi genuri care în alte ţări beneficiază de sprijinul institutelor culturale, precum Suedia. Nu văd de ce noi am considera ca fiind sub demnitatea noastră să ne implicăm şi în aceste genuri şi să dăm o mână de ajutor autorilor care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu", a explicat Lilian Zamfiroiu.

Preşedintele ICR a precizat că dezbaterea despre ezoterism a suscitat multe discuţii şi un mare interes din partea publicului. "De asemenea, dezbaterea despre perspectivele de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană a suscitat şi interes şi o prezenţă mare a publicului, dar aici, cum era într-un fel de aşteptat, politicul fiind foarte fierbinte, a prevalat în dezbatere în faţa culturii, dar eu cred că, la final, concluziile au foarte clare, inclusiv în ceea ce priveşte zona culturală", a mai spus Zamfiroiu.

În contextul dezbaterii despre ezoterism, directorul adjunct al Institutului Cultural Român de la Paris, Radu Ciobotea, a declarat că publicul participant a fost "atins" de problema dispariţiei "ca oameni". La evenimentul organizat la standul României au participat Jean-Pierre Brach, director de studii în cadrul EPHE (Ecole pratique des hautes études), Bruno Pinchard şi Basarab Nicolescu.

"Franţa are două catedre mari care studiază filozofia, religia şi ezoterismul împreună. Jean-Pierre Brach este reprezentantul Parisului în această competiţie şi Bruno Pinchard reprezintă Lyonul, iar Radu Drăgan predă şi el împreună cu Jean-Pierre Brach. Basarad Nicolescu, inconturnabil, dar nu ştiu unde să îl pun, la români, la francezi, el publică peste tot, ţine conferinţe în România, în Los Angeles, e greu să îl plansăm. Cred că a fost o dezbatere (...), dar au fost urcate nişte trepte. Începând cu întrebarea în ce realitate ne aflăm, dacă nu cumva sunt mai multe tipuri de realităţi sau în afara noastră. De aici am păşit spre ce şanse avem noi ca oameni să supravieţuim, spiritual vorbind, dar s-a vorbit şi de existenţa fizică a acestei planete şi s-a ajuns la concluzia, după ce dezbaterile au fost destul de animate, că prin intelect, că prin mersul inteligenţei, prin efortul nostru de autoperfecţionare, acesta e drumul pe care trebuie să mergem şi să începem să aducem împreună cu noi cât mai multă umanitate", a declarat Radu Ciobotea.

Seara de duminică la standul României de la Salonul de carte de la Paris s-a încheiat cu spectacolul unei trupe de clovni-artişti, un moment teatral conceput de Matei Vişniec.

Programul românesc la Salonul de carte de la Paris a inclus dezbateri, lansări de carte şi întâlniri la care au participat editori, scriitori, traducători, profesori universitari, jurnalişti români şi francezi, printre invitaţi aflându-se George Arion, Sylvain Audet, Iulia Badea Guéritée, George Banu, Tudor Banuş, Jean-Pierre Brach, Roxana Bauduin, Linda Maria Baros, Michel Carrassou, Al. Călinescu, Magda Cârneci, Corina Ciocârlie, Cosmin Ciotloş, Florica Courriol, Benoît-Joseph Courvoisier, Augustin Cupşa, Mark Despot, Reginald Gaillard, Michel Gavaza, Dinu Flămând, Dominique Ilea, Anna Keszeg, Miron Kiropol, Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Adrian Mihalache, Vlad Moldovan, Bujor Nedelcovici, Radu Naum, Danielle Nees, Basarab Nicolescu, Luca Niculescu, Marily le Nir, Jean-François Pérés, Bruno Pinchard, Lakis Proguidis, Jacques Rancourt, Petre Răileanu, Paula Romanescu, Claudiu Soare, Dumitru Ţepeneag, Nicolae Tzone, Cristian Robert Velescu, Olimpia Verger, Alain Vuillemin, Matei Vişniec.

Deschiderea oficială a Salonului Internaţional de Carte de la Paris a avut loc pe 20 martie, la ora 17.00, iar, de la ora 20.00, la Ambasada României în Franţa a fost vernisată expoziţia "Anthropo-satire/ Arts visuels", de Ştefan Popa-Popa's.

Anul acesta, la standul României au fost expuse volume publicate de peste treizeci de edituri din spaţiul editorial autohton, multe dintre acestea putând fi achiziţionate, graţie parteneriatului cu Librăria "Libris" din Braşov.

Cel mai rapid caricaturist din lume (conform Cărţii Recordurilor), artistul român Ştefan Popa-Popa's a fost prezent la standul românesc, unde a realizat portrete "la minut". Tot la standul României, scriitorului Luis Mizon a primit premiul internaţional pentru literatură francofonă "Benjamin Fondane".

Salonul Internaţional de Carte de la Paris este dedicat atât profesioniştilor din domeniul editorial - editori, agenţi literari, distribuitori şi vânzători de carte din Franţa şi din peste 100 de ţări -, cât şi publicului larg, bucurându-se de o maximă vizibilitate în presa franceză. Prezenţa românească din acest an vine după ce, la ediţia din 2013 a Salon du Livre, România a avut calitatea de invitat de onoare.

Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX la Paris, Diana Pârvulescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici