Zece şcoli de teatru din cinci ţări prezintă spectacole la Festivalul Internaţional de la Suceava

Zece şcoli de teatru din România, Marea Britanie, Polonia, Ungaria şi Republica Moldova vor prezenta spectacole la Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru (FIST) de la Suceava, care s-a deschis sâmbătă, în cadrul evenimentului fiind organizate totodată workshop-uri şi întâlniri cu actori.

Urmărește
236 afișări
Imaginea articolului Zece şcoli de teatru din cinci ţări prezintă spectacole la Festivalul Internaţional de la Suceava

Zece şcoli de teatru din cinci ţări prezintă spectacole la Festivalul Internaţional de la Suceava (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, într-o conferinţă de presă, că FIST este un pas important pentru conceptul "Suceava-capitală culturală europeană" într-o perspectivă pe termen mediu.

Nechifor a precizat că la festival vor prezenta spectacole şcoli de teatru din România, Marea Britanie, Polonia, Ungaria şi Republica Moldova

Directorul festivalului, Paul Chiribuţă, decan al Facultăţii de teatru a UNATC, a declarat că speră ca această manifestare să devină foarte importantă pentru întreaga ţară întrucât nu există un festival al şcolilor de teatru de o asemenea importanţă.

"E o iniţiativă ce deschide o poartă pentru viitor, atât pentru teatru cât şi pentru cultură în această parte a ţării", a spus Chiribuţă.

El a arătat că, pe lângă workshop-uri susţinute de Jonathan Martin şi Ion Albu, vor fi şi întâlniri ale publicului cu actori din generaţii diferite, Ion Besoiu şi Dragoş Bucur.

Chiribuţă a subliniat că scopul acestui festival este de a pune împreună o întreagă generaţie de tineri actori care să-şi poată găsi puncte comune, să poată crea o conştiinţă a unei generaţii.

"Acest festival să devină un laborator în care noile tendinţe ale teatrului contemporan să se poată cristaliza", a spus directorul festivalului.

Chiribuţă a mai spus că la ediţiile viitoare va fi făcută o preselecţie şi va deveni importantă şi problema competiţiei în festival.

"Scopul este să-i reunim, să-i obişnuim să lucreze împreună, să se cunoască, să-şi dea seama că fac parte din aceeaşi familie, chiar dacă graniţele încă mai înseamnă ceva", a declarat Chiribuţă.

Festivalul, care s-a deschis sâmbătă şi se va încheia în 12 iulie, cuprinde secţiuni de spectacole, ateliere şi întâlniri ale actorilor cu publicul.

Şcolile care prezintă cele mai bune spectacole vor fi premiate şi se vor acorda şi premii speciale ale juriului pentru interpretare, pentru cel mai bun actor şi cea mai buna actriţă.

În secţiunea de spectacole sunt prezentate producţii ale şcolilor de teatru din România: de la Facultatea de Teatru - UNATC ”I. L. Caragiale” Bucureşti, Facultatea de Teatru şi Televiziune - Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea de Arte "George Enescu", Secţia de Artă Teatrală a Facultăţii de Litere, Istorie şi Jurnalism de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, din Marea Britanie de la Drama Center London, Polonia- Şcoala Poloneză de Film, Televiziune şi Teatru din Lodz, Republica Moldova-Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice şi din Ungaria-Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Budapesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici