- Home
- Cultură-Media
- ARAD, (17.02.2015, 19:54)
- Adina Oşan , Marian Buga
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zeci de angajaţi ai Filarmonicii Arad, protest pe treptele instituţiei pentru schimbarea managerului - FOTO
Aproximativ 40 de angajaţi ai Filarmonicii de Stat Arad au protestat, marţi, pe treptele instituţiei, cerând schimbarea managerului, pe care-l acuză de diverse abuzuri şi de generarea unor conflicte cu angajaţii, care au mai condus în trecut la proteste.
Urmărește
312 afișări
Zeci de angajaţi ai Filarmonicii Arad, protest pe treptele instituţiei pentru schimbarea managerului (Imagine: Marian Buga/Mediafax Foto)
Angajaţii Filarmonicii de Stat au primit autorizaţie pentru a protesta în faţa Palatului Cultural, participanţii la acţiune instalându-se pe treptele de la intrarea în imobil, unde au afişat bannere cu mesaje precum "Jos Văcean" (Alin Văcean, managerul instituţiei - n.r.), "Stop ameninţărilor" sau "Grevă generală", transmite corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
-
Un cablu electric submarin care leagă Estonia şi Finlanda s-a defectat. Nu este exclus un sabotaj
Participanţii şi-au numit acţiunea "S.O.S. Salvaţi Filarmonica" şi au adus intrumente muzicale pe care au amplasat colaci de salvare.
Artiştii care au participat la protest, aproximativ 40, îl acuză pe managerul Alin Văcean că a creat şi menţine o stare de tensiune permanentă în rândul angajaţilor, că a generat conflicte cu aceştia şi că unele dintre deciziile pe care le-a luat ar fi abuzive, între care aceea de concediare a liderului sindical, Mihai Dogaru, care a atacat în instanţă decizia.
"De anul trecut, de la declanşarea acţiunilor de protest, în mod constant, numărul angajaţilor a scăzut, au fost oameni care şi-au prezentat demisia din cauza presiunilor, au fost oameni cărora li s-a desfăcut contractul de muncă, s-a adus din exterior un alt concertmaestru, deşi acest post era blocat de opt ani, şi postul nu s-a scos niciodată la concurs. Acum a fost adusă o persoană care să supervizeze activitatea artistică, ceea ce este un lucru, cel puţin ciudat. Cred că este singura orchestră din lume în care se poate intâmpla aşa ceva", a declarat Dogaru, care a rămas lider sindical deşi nu mai lucrează în instituţie, începând o colaborare cu Filarmonica "Banatul" din Timişoara.
Dogaru spune că orchestra a ajuns la 35 de membri, adică jumătate din câţi artişti sunt prevăzuţi în organigramă, formaţia corală fiind, de asemenea, subdimensionată.
La rândul său, Tiberiu Varjasi, vicepreşedintele Sindicatului Artiştilor Interpreţi, a afirmat că se fac presiuni asupra sa.
"Din păcate, discuţiile cu managementul nu au mai avansat în urma grevei generale de trei săptămâni. Principala cerere este îndepărtarea managerului şi aducerea la normalitate a numărului de angajaţi. Am avut mai multe discuţii, însă ultimele două nu s-au putut desfăşura decât în prezenţa unor reprezentanţi de la Primărie, pentru a se menţine discuţiile într-un cadru cât de cât civilizat. Am fost jigniţi, după care a urmat concedierea liderului de sindicat, se fac presiuni asupra mea", a spus Varjasi.
Sindicaliştii spun că au suspendat greva generală începută în toamna anului trecut pentru a lăsa timp comisiei de anchetă numită de municipalitate pentru a cerceta cauzele tensiunilor din filarmonică.
Protestul a durat o oră, fiind supravegheat de jandarmi şi poliţişti.
Managerul Alin Văcean nu a putut fi contactat, fiind plecat din oraş.
La începutul lunii octombrie, sindicaliştii din filarmonică anunţaseră că au contestat în instanţă o decizie a managerului, care le impune angajaţilor să efectueze studiul individual "în grup".
Liderul sindical Mihai Dogaru spunea că mai mulţi instrumentişti sunt forţaţi să lucreze în aceeaşi încăpere, din cauza lipsei spaţiilor, deşi până de curând ei puteau studia acasă sau în orice alt loc, conform regulamentului interior.
Acesta spunea că unii angajaţi au ajuns să studieze în holurile sau garderobele din clădire, pentru a fi prezenţi la serviciu conform deciziei managerului, dar şi în aceste condiţii sunetele scoase de instrumentele şi partiturile diferite îi deranjează pe artişti.
"Una dintre explicaţiile pe care ne-a dat-o directorul a fost aceea că vrea să protejeze populaţia Aradului de poluare fonică, pentru că dacă lucrează fiecare la casa lui ar deranja vecinii. Este o explicaţie fără sens pentru un manager de instituţie de cultură", mai declara liderul sindical.
La sfârşitul lunii noiembrie, majoritatea angajaţilor de la Filarmonica de Stat Arad intraseră în grevă generală, acuzând lipsa unui contract de muncă la nivel de instituţie în ultimii trei ani, contract care nu există nici în acest moment. Angajaţii mai acuzau "ameninţări, şantaj şi jigniri" venite din partea conducerii.
Liderul sindical declara, la vremea respectivă, că "există şi alte probleme care ţin de organizare", principala fiind legată de blocarea posturilor.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump ar dori expansiunea SUA: Canada, Groenlanda și Canalul Panama se află în vizorul președintelui american
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Autoritățile raportează 29 de supraviețuitori și 38 de morți în urma prăbușirii unui avion în Kazahstan
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe