- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (18.10.2013, 14:32)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ziua Patrimoniului Cultural Imaterial va fi celebrată anual, în România, pe 17 octombrie
Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a instituit data de 17 octombrie ca Ziua Patrimoniului Cultural Imaterial, care va fi celebrată anual la nivel naţional, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului Culturii.
Urmărește
426 afișări
Daniel Barbu (Imagine: Silviu Matei / Mediafax Foto)
Potrivit comunicatului, cu 10 ani în urmă, pe 17 octombrie 2003, după laborioase şi îndelungi negocieri, Conferinţa Generală a UNESCO, reunită la Paris, a deschis spre semnare Convenţia pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.
Convenţia este instrumentul legal prin care statele părţi îşi asumă obligaţia de a proteja patrimoniul cultural imaterial, sub toate formele sale: tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natură şi la univers, precum şi tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Prin Legea numărul 410 din 29 decembrie 2005, România a acceptat Convenţia, iar prin depunerea instrumentelor de ratificare, în ianuarie 2006, a devenit cel de-al 30-lea stat parte la Convenţie.
Conform sursei citate, de la intrarea Convenţiei în vigoare, România a construit un sistem întreg de protejare şi punere în valoare a patrimoniului cultural imaterial, prin acte normative, instituţii şi organisme specializate, susţinute de autorităţi administrative şi academice.
"În prezent se lucrează la Repertoriul patrimoniului cultural imaterial din România şi la Inventarul naţional al acestuia, se iau măsuri concrete pentru salvgardare, se promovează valorile naţionale ale patrimoniului imaterial, în pofida climatului economic nefavorabil din ultimii ani. Nu mai puţin de 14 persoane din România au primit onorantul titlu de Tezaur Uman Viu", se mai spune în comunicat.
Trei dintre elementele de patrimoniu cultural imaterial naţional, Ritualul Căluşului, Doina şi Tehnici de prelucrare a Ceramicii de Horezu, au fost înscrise în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.
În perioada 2006 - 2008, România a fost vicepreşedinte al Adunării Generale a statelor părţi la Convenţia pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial şi membră în Comitetului Interguvernamental, care asigură conducerea Adunării Generale, între sesiuni.
În această perioadă, dar şi în prezent, România a participat la numeroase reuniuni internaţionale, mondiale, europene şi regionale, "contribuind la perfecţionarea instrumentelor de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial şi la o mai bună cunoaştere a acestuia".
"Pentru a marca importanţa acordată patrimoniului cultural imaterial şi ataşamentul ţării noastre faţă de valorile promovate de Convenţia pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, ministrului Culturii, domnul Daniel-Constantin Barbu, a instituit data de 17 octombrie ca Ziua Patrimoniului Cultural Imaterial ce va fi celebrată anual, la nivel naţional", se mai spune în comunicat.
Patrimoniul Cultural Imaterial se referă la tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natura şi la univers, tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale.
UNESCO a fost fondată la data de 16 noiembrie 1945, are sediul principal în Franţa, la Paris, şi are filiale active în diverse ţări ale lumii. Scopul organizaţiei este de a contribui la pacea şi securitatea lumii prin promovarea colaborării între naţiuni în diverse domenii, precum educaţie, ştiinţă, cultură şi comunicaţii, pentru a se reuşi stabilirea unui respect universal faţă de justiţie, pentru corectitudinea justiţiei şi pentru drepturile şi fundamentele omului liber, indiferent de rasă, sex, limbă sau religie, potrivit Cartei Naţiunilor Unite. România este membră UNESCO din 27 iulie 1956.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20