A plăti sau nu dobânda la dobândă. Mii de cetăţeni şi companii şi-au amânat ratele

  • 564 de mii de cetăţeni şi companii şi-au amânat ratele, adică 14 % din totalul creditelor acordate de bănci
  • Legea care anula această dobândă la dobândă a fost atacată de Guvern la Curtea Constituţională
  • Daniel Zamfir, senator PSD, îl acuză pe Florin Cîţu că favorizează domeniul bancar
Urmărește
1111 afișări
Imaginea articolului A plăti sau nu dobânda la dobândă. Mii de cetăţeni şi companii şi-au amânat ratele

Sursa foto: Mediafaxfoto

Ce facem cu dobânda la dobândă? 564 de mii de cetăţeni şi companii şi-au amânat ratele, adică 14 % din totalul creditelor acordate de bănci.  După perioada suspendării, dobânda ţi se capitalizează. Adică, vei ajunge să plăteşti mai mult la rată. Legea care anula această dobândă la dobândă a fost atacată de Guvern la Curtea Constituţională.

Daniel Zamfir, senatorul PSD care a iniţiat acest amendament, acuză Guvernul, în frunte cu Florin Cîţu, că favorizează domeniul bancar şi ruinează oamenii şi companiile. Florin Cîţu nu a răspuns solicitărilor corespondenţilor Aleph News.

DANIEL ZAMFIR SOCIAL DEMOCRAT: Majoritatea oamenilor au credite de consum la IFN-uri, unde dobânda este uriaşă. Societăţile, în general, au înregistrat pierderi în această perioadă. Oamenii au înregistrat scăderi de venituri. Au fost trimişi în şomaj tehnic cu 75%. Le dă cineva înapoi diferenţa de salariu? Aşa cum oamenii au acceptat din nevoie venituri diminuate, din nevoie, nu de voie, aşa şi băncile pot să îşi diminueze puţin din profiturile care sunt triple faţă de media europeană. 

Pe de altă parte, băncile şi-au dat acordul de amânare şi nu au avut venituri de la debitorii care şi-au amânat ratele luni de zile.

IRINA CHIŢU, ANALIST FINANCIAR-BANCAR: Cam cu 9-11% se plăteşte mai mult şa un credit de nevoie personale cu această dobândă acumulată. La un credit ipotecar se plăteşte mai mult cu 5-6% pe următorii 5 ani. Băncile nu au cum să aibă de câştigat. Ele au avut de pierdut, ele îşi recuperează din creditul pe care l-au dat şi au avut o perioadă de 3-9 luni fără venituri din partea acestor debitori. Banca europeană a spus că nu se constituie provizioane pentru această perioadă de suspendare şi a dat posibilitatea băncilor să aprobe aceste suspendări. 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici