- Home
- Economic
- KIEV, (05.11.2013, 16:38)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acord de 10 MILIARDE de dolari între Ucraina şi Chevron în domeniul gazelor de şist
Ucraina a încheiat marţi, la Kiev, un acord de 10 miliarde de dolari cu grupul american Chevron, pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist la un zăcământ din vestul ţării, în cadrul eforturilor de diversificare a furnizorilor de energie şi reducere a dependenţei faţă de Rusia.
Urmărește
411 afișări
Ucraina a încheiat un acord de 10 miliarde de dolari cu Chevron în domeniul gazelor de şist
Documentul, semnat în prezenţa preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, prevede ca Chevron să investească pentru început 350 de milioane de dolari în explorarea zăcământului Olesska, relatează RIA Novosti.
Autorităţile de la Kiev anticipează că producţia va atinge 8-10 miliarde de metri cubi pe an, în timp ce zăcământul ar putea avea rezerve uriaşe de gaze, de 2.980 miliarde de metri cubi.
Dezvoltarea zăcământului Olesska ar putea genera o investiţie de până la 10 miliarde de dolari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
Colaborarea cu Chevron este cel mai recent dintr-o serie de acorduri cu giganţi energetici prin care Ucraina vrea să exploateze zăcămintele neconvenţionale de gaze şi cele offshore, pentru reducerea cantităţii de gaze cumpărate din Rusia.
Preşedintele Ianukovici a declarat marţi că acorduri de tipul celui cu Chevron vor permite Ucrainei să devină independentă energetic până în 2020.
În luna ianuarie, grupul anglo-olandez Shell a încheiat la rândul său un acord cu autorităţile de la Kiev, pentru explorarea şi exploatarea zăcământului Iuzivska, care ar urma să genereze investiţii de 10 miliarde de dolari.
Anul trecut, un consorţiu condus de Shell şi ExxonMobil a învins companiile concurente din Rusia într-o licitaţie pentru dezvoltarea zăcământului de petrol şi gaze Skifska, din Marea Neagră.
Ucraina, dependentă de importurile de energie, a plătit Rusiei 20 de miliarde de dolari în ultimii trei ani, pentru gaze naturale, şi susţine că autorităţile de la Moscova se folosesc de poziţia dominată a ţării pe această piaţă, pentru a impune preţuri exorbitante.
Rusia a avertizat Ucraina săptămâna trecută în legătură cu întârzierea plăţii unei facturi pentru gaze în valoare de 882 milioane de dolari, provocând temeri în legătură cu o posibilă nouă dispută a preţurilor, asemănătoare cu cele din 2006 şi 2009. Atunci, Moscova a blocat temporar livrările de gaze nu doar către Ucraina ci şi către unele ţări europene.
Tensiunile dintre Moscova şi Kiev s-au amplificat înaintea unei plănuite semnări de către Ucraina a unor acorduri de liber schimb şi de asociere cu Uniunea Europeană, la sfârşitul acestei luni.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe