Acordul CETA dintre Canada şi Uniunea Europeană a intrat în vigoare. Care sunt efectele în România

Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Canada a intrat în vigoare, fiind deschise noi pieţe pentru exportatori şi, totodată, eliminate unele taxe percepute pentru export.

Urmărește
3729 afișări
Imaginea articolului Acordul CETA dintre Canada şi Uniunea Europeană a intrat în vigoare. Care sunt efectele în România

Acordul CETA dintre Canada şi Uniunea Europeană a intrat în vigoare. Care sunt efectele în România

”Relaţiile comerciale dintre UE şi Canada sunt deja foarte dezvoltate, însă CETA le va propulsa la un nivel superior, aducând beneficii pentru ambele părţi. Partenerii europeni aşteaptă cu nerăbdare să beneficieze de un acces mai facil la cherestea de calitate superioară din Canada, la fructe de mare, la dispozitive medicale inovative şi la delicatese precum siropul de arţar. În acelaşi timp, canadienii sunt dornici să regăsească o varietate mai largă de produse europene în magazinele lor, inclusiv vinuri fine din România, mobilier, piese auto şi echipamente tehnologice pentru domeniul naval”, a declarat ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton.

”Trebuie să subliniem că 42.000 de locuri de muncă din România, la ora actuală, sunt dependente strict de comerţul cu Canada. Sperăm ca acest număr să crească după intrarea în full în vigoare a acordului CETA. (...) Sunt categorii de schimburi comerciale spre care noi tindem . Noi suntem oarecum realişti de potenţialul economiei româneşti la ora actuală şi cred că acest import-export de servicii va conta mult mai mult pe viitor decât bunurile în sine. (...) Faptul că vor cădea unele taxe va avea un impact pozitiv asupra economiei noastre”, a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României Mihai Daraban.

România va beneficia direct de reducerile de tarife pentru unele dintre produsele de export cele mai competitive, printre care produsele din pielărie şi încălţăminte, produse agricole, servicii de construcţii nave, construcţia de automobile şi producţia de piese auto, produse ceramice şi textile.

Pe măsură ce acordul CETA intră în vigoare, se estimează că volumul relaţiilor comerciale bilaterale dintre Canada şi Uniunea Europeană va creşte, astfel încât exporturile din Uniunea Europeană către Canada vor fi mai mari cu 23% anual. De asemenea, creşterea produsului intern brut la nivelul Uniunii Europene va fi de 11,6 miliarde în fiecare an.

Exportatorii din ţările Uniunii Europene vor putea să comercializeze grâu, făină şi vin pe piaţa canadianăfără a plăti taxe. Totodată, tarifele la export în sectorul construcţiilor de maşini, care în acest moment se ridică la 9,5%, vor fi anulate ca urmare a implementării CETA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici