- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat listarea de principiu la Varşovia şi propunerea de vânzare de active
Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) şi-au dat acordul de principiu pentru listarea Fondului la bursa de la Varşovia şi au aprobat propunerea celui mai mare acţionar, fondul american de hedging Elliott Associates, de vânzare de active, banii obţinuţi urmând să fie distribuiţi investitorilor.
Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat listarea de principiu la Varşovia şi propunerea de vânzare de active (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Administratorul Fondului, Franklin Templeton, a recomandat, în iulie 2011, acţionarilor listarea la bursa din Varşovia în primul trimestru al anului 2012, prin vânzarea a maxim 10% din acţiuni. Franklin Templeton a avut de atunci discuţii cu mai multe bănci de investiţii şi cu autorităţile de reglementare din România şi Polonia, dar şi cu depozitarii centrali din cele două ţări pe tema listării secundare a Fondului.
Totuşi, recomandarea nu a mai fost discutată în AGA care au urmat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
-
Atacul din Germania. Ce ştim până acum despre atacul de la piaţa de Crăciun din Germania. Detalii despre atacator
-
Războiul din Ucraina. Dronele ucrainene lovesc adânc în inima Rusia. Trupele Moscovei avansează în regiunea Doneţk
-
Răstunare de situaţie în cazul atacului din Germania. Teroristul pare a fi anti-religie şi anti-imigraţie
La începutul lunii februarie, cel mai mare acţionar persoană fizică, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, împreună cu alţi trei acţionari au solicitat convocarea AGA pentru a discuta problema listării Fondului pe bursa din Polonia.
Acţionarii FP au aprobat, miercuri, de principiu listarea la Varşovia şi au solicitat administratorului să prezinte până la 31 mai un plan de listare şi să convoace o AGA până la 30 iunie pentru aprobarea listării la bursa din Polonia.
"Am spus că vrem să facem listarea combinat cu o ofertă de acţiuni existente. Fie ni se va permite să le achiziţionăm de pe piaţă, fie unii acţionari se vor decide să le vândă (direct pe bursa de la Varşovia - n.r). Sau poate iniţial vom face doar o listare tehnică, urmată de o ofertă pentru a aduce ceva lichiditate. Planul va fi gata până în luna mai, iar listarea vrem să fie gata până la finalul anului", a declarat managerul Fondului, Greg Konieczny, într-o conferinţă de presă.
O altă decizie importantă a acţionarilor a vizat introducerea unui comision suplimentar pe care Franklin Templeton ar urma să îl încaseze pentru distribuţii suplimentare, realizate în urma unor vânzări de active şi acordarea banilor către acţionari, prin programe de răscumpărare de acţiuni sau prin reduceri ale capitalului social şi distribuirea diferenţei către acţionari. Pentru 2012 şi 2013 comisionul suplimentar este de 1,5% din banii obţinuţi din vânzarea de active, iar după 2013 comisionul scade la 1%.
"Din punctul nostru de vedere, această decizie aliniază interesele noastre cu cele ale acţionarilor. Ne dă noi instrumente şi modalităţi de a atinge obiectivul de reducere a discountului dintre activul net şi preţ. Nu suntem forţaţi să vindem active şi nici nu o vom face decât dacă obţinem un preţ pe care îl considerăm corect. Nu suntem lichidatorii Fondului, suntem aici ca să administrăm Fondul în interesele acţionarilor şi intenţionăm să schimbăm portofoliul şi să cumpărăm noi participaţii, dar acum discountul dintre activul net şi preţ este excesiv şi este foarte dificil pentru noi să găsim noi investiţii mai atractive decât propriile noastre acţiuni. Acţiunile pe care le răscumpărăm acum ne oferă nouă şi acţionarilor profit de 100% pentru că discountul este de 50%", a spus Konieczny.
În cadrul AGA au fost realizate şi unele modificări în componenţa Comitetului Reprezentanţilor. Astfel, cei mai mari acţionari, fondul american de hedging Elliottt Associates şi City of London, vor avea trei membri în Comitetul Reprezentanţilor, faţă de unul singur până în prezent.
Elliottt Associates va fi reprezentat de Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, şi de Piotr Rymaszewski, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor Octava NFI din Polonia. Compania Octava NFI este controlată indirect de Elliot Associates.
Elliott deţine indirect 13,91% din acţiunile Fondului Proprietatea, prin companiile Manchester Securities şi Beresford.
City of London deţine 7% din acţiuni şi va fi reprezentat de Julian Rupert Francis Healy. Acesta a fost membru provizoriu, în locul lui Bogdan Drăgoi, care a demisionat după ce a fost numit ministru al Finanţelor Publice.
De asemenea, acţionarii i-au reales în Comitet pe şeful Oracle România, Sorin Mîndruţescu, propus de firma de brokeraj cehă Wood & Company Financial Services, şi pe Cristian Buşu, fost consilier al lui Emil Boc şi fost director economic al Fondului.
AGA nu a întrunit nici miercuri cvorumul necesar pentru a hotărî reducerea capitalului social cu valoarea acţiunilor răscumpărate anul trecut de Fond, fiind astfel a doua oară când nu este îndeplinită prezenţa minimă de 50% din capitalul social. Subiectul a fost supus la vot ptima dată în luna noiembrie.
Administratorul Fondului a propus diminuarea capitalului social cu 240,3 milioane lei, reprezentând valoarea unui pachet de 1,74% din acţiuni, de la 13,778 miliarde lei la 13,538 miliarde lei.
Propunerea va fi înscrisă pe ordinea de zi a următoarei AGA şi ar putea fi aprobată, deoarece acţionarii au acceptat miercuri unele modificări ale actului constitutiv al FP, printre care şi diminuarea condiţiilor de cvorum pentru aprobarea diminuării capitalului prin anularea acţiunilor răscumpărate. Cvorumul a fost diminuat la 25% la prima convocare şi la 20% la a doua convocare.
Totodată, acţionarii au împuternicit administratorul Fondului, Franklin Templeton, să depăşească totalul cheltuielilor prevăzute în bugetul pentru acest an. Solicitarea administratorului a avut la bază cheltuielile aferente tranzacţiilor pe care FP le-ar putea realiza în 2012, deoarece bugetul a fost întocmit fără a lua în calcul achiziţii sau vânzări de participaţii.
FP este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.
Cea mai recentă raportare arată că investitorii străini deţin 55,23% din acţiunile Fondului Proprietatea, iar acţionarii români controlează 40,37% din titluri. Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea este fondul american de hedging Elliottt Associates, cu o participaţie de 13,86% din titluri.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO