Întrucât serviciile de ospitalitate şi divertisment au fost forţate să rămână închise pe o mare parte a continentului, sondajele au evidenţiat contracţii accentuate în industria serviciilor, dar au arătat şi că producţia a rămas puternică, pentru că fabricile au continuat să funcţioneze.
Indicele PMI al IHS Markit pentru zona euro, văzut ca un ghid pentru sănătatea economică, a scăzut cu mult sub pragul de 50 care separă creşterea de contracţie la 47,5 în ianuarie, de la 49,1 din decembrie. Un sondaj Reuters a anticipat o scădere la 47,6.
„PMI indică o contracţie a PIB-ului zonei euro în primul trimestru. Nu ne aşteptăm la o redresare economică semnificativă înainte ca pandemia să fie controlată”, spune Tomas Dvorak de la Oxford Economics.
Cu toate acestea, un sondaj Reuters la începutul acestei săptămâni a arătat că economia blocului ar fi trebuit să crească cu 0,6% în acest trimestru şi să revină la nivelul pre-COVID-19 în doi ani, în speranţa că lansarea vaccinurilor va permite revenirea la o anumită formă de normalitate.
Activitatea din sectorul serviciilor din Germania s-a micşorat pentru a patra lună la rând, întrucât resticţiile au blocat majoritatea companiilor neesenţiale din cea mai mare economie europeană. În ciuda încetinirii la un minimul a patru luni, industria prelucrătoare a rămas pe teritoriul expansiunii, deoarece exporturile au susţinut fabricile germane.
Odată cu închiderea hotelurilor şi restaurantelor, sectorul serviciilor din Franţa a suportat greul restricţiilor, iar activitatea generală a scăzut mai mult decât era de aşteptat.
În Marea Britanie, din afara Uniunii Europene, un al treilea blocaj naţional a provocat cea mai accentuată scădere a activităţii comerciale din mai. O schimbare post Brexit către un acord comercial mai birocratic cu UE a contribuit, de asemenea, la declin.