Administratorul FP va schimba sistemul de vot dacă participaţia statului va coborî sub 33%

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, va schimba sistemul de vot în cadrul Fondului după ce participaţia statului va scădea sub 33%, astfel că fiecare acţiune va da dreptul pentru un vot.

Urmărește
91 afișări
Imaginea articolului Administratorul FP va schimba sistemul de vot dacă participaţia statului va coborî sub 33%

Administratorul FP va schimba sistemul de vot dacă participaţia statului va coborî sub 33% (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"După ce participaţia statului va scădea sub 33%, vom putea implementa modalitatea de vot prin care fiecare acţiune va da dreptul la un vot", a declarat marţi într-o conferinţă de presă managerul de fond al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny.

El crede că până la sfârşitul acestui an participaţia statului ar putea să scadă sub 33%, dar depinde de ritmul procesului de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni.

În prezent, statul poate vota cu toate acţiunile pe care le deţine, însă se aplică o politică diferită în cazul acţionarilor minoritari.

Astfel, acţionarii minoritari care deţin sub 1% din titlurile fondului au un drept la vot pentru fiecare acţiune din portofoliu. În cazul în care aceştia deţin între 1% şi 3% din acţiuni au un drept la vot pentru fiecare două acţiuni deţinute, iar dacă au între 3% şi 5% din titlurile fondului au dreptul la un vot pentru fiecare trei acţiuni deţinute.

Dacă un acţionar deţine mai mult de 5% din capitalul fondului, excesul de titluri peste pragul de 5% nu îi conferă niciun drept de vot.

Totodată, Konieczny a anunţat luni că la sfârşitul anului trecut FP avea active nete de 15,33 miliarde lei, respectiv 1,1124 lei/acţiune. Acestea au scăzut faţă de finalul lunii noiembrie, când activele nete erau de 15,9 miliarde lei, iar valoarea activului net pe acţiune era de 1,1541 lei.

Mark Mobius, preşedinte-director general al Franklin Templeton, a spus tot luni că în România trebuie schimbată abordarea faţă de investitoii minoritari şi străini, printr-un respect mai mare pentru aceştia.

"Asia creşte foarte repede pentru că investitorii sunt trataţi cu respect. Însă nu este cazul şi în România. Dacă vrem ca România să ajungă la un nivel mai ridicat trebuie sa se schimbe tratamentul pentru investitorii minoritari şi străini", a declarat Mobius.

Participaţia statului la Fondul Proprietatea a scăzut în decembrie la 38,88%, de la 41,49% din noiembrie, odată cu intrarea a 450 de noi acţionari în ultima lună în care titlurile societăţii au mai fost tranzacţionate direct prin negociere la Depozitarul Central.

Tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea direct la Depozitarul Central au fost oprite din 22 decembrie şi vor fi reluate numai după listarea societăţii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), programată pentru 25 ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici