- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (02.03.2019, 15:25)
- Alina Botezatu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Adrian Vasilescu, despre OUG 114: La Camera Deputaţilor va trebui avizul Băncii Naţionale/ Populaţia n-are cum să fie scoasă din ecuaţie
Adrian Vasilescu, consultant de strategie al Băncii Naţionale a României (BNR), a precizat, sâmbătă, că pentru a fi transformată de către Parlament în lege, OUG nr. 114/2018 trebuie să fie avizată de BNR în ceea ce priveşte taxa pe activele băncilor.
Urmărește
1086 afișări
Adrian Vasilescu, despre OUG 114: La Camera Deputaţilor va trebui avizul Băncii Naţionale
„Este important să facem un sumar. OUG 114 a trecut tacit de Senat. Cuvântul tacit poate să te ducă în derută - asta înseamnă că Senatul s-a abţinut de la vot. Practic tot aranjamentul a trecut în seama Camerei Deputaţilor. La Camera Deputaţilor va trebui să fie făcut şi un aviz de legalitate, o analiză de legalitate şi va trebui să fie respectată legea şi cu avizul Băncii Naţionale. Acum se discută, sunt preocupări consistente pentru a se găsit o soluţie, dar soluţia cu ROBOR-ul nu poate să stea în picioare”, a afirmat Adrian Vasilescu, sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Consultantul de strategie al Băncii centrale a României a subliniat că, în prezent, discuţiile dintre BNR şi reprezentanţii Guvernului privind taxa pe activele băncilor sunt într-un impus din cauza faptului că în OUG nr. 114/2018 această taxă este legată de ROBOR.
„Subiectul în discuţie este ROBOR-ul, pentru că ROBOR-ul a fost introdus, este greu de spus din ce motiv. ROBOR-ul n-are ce să caute în Ordonanţa 114. Prin introducerea ROBOR-ului, Ordonanţa 114 a venit pe teritoriul politicii monetare. Venind pe teritoriul politicii monetare, aceasta este o lecţie de ţinut minte. Legea română spune limpede vorbind despre politica monetară, orice act normativ care apare în aceast ţară, înainte de a se pune în dezbaterea Parlamentului, Parlamentul trebuie să se adreseze în scris Băncii Naţionale şi să ceară un aviz. Iar Banca Naţională are la dispoziţie prin lege, aşa scrie legea 30 de zile pentru a da acest aviz”, a explicat Vasilescu.
În plus, legislaţia BNR, indiferent că este vorba de OUG nr. 114/2018 sau de repatrierea aurului, trebuie să treacă printr-un proces de consultare din partea Băncii Centrale Europene (BCE).
„De asemenea, Parlamentul trebuie să scrie Băncii Centrale Europene. Acolo norma este aşa: Banca Centrală Europeană (BCE) analizează şi decide dacă trebuie este nevoie sau nu să dea aviz. Atunci, scrie Parlamentului că nu trebuie să dea aviz sau scrie că dă aviz şi avizul poate fi negativ sau pozitiv. Aşa stau lucrurile şi cu Ordonanţa 114, aşa stau lucrurile şi cu proiectul de lege privind repatrierea aurului. Este o lecţie care trebuie înţeleasă, pentru că dacă este lege, este lege. Dacă cineva din suprafaţa politicii statului crede că legea nu este bună, să facă demersuri să o schimbe. Atât timp cât este legea, în această ţară trebuie să respectăm legea. Pentru asta, este necesară şi un aviz de legalitate”, a detaliat Vasilescu.
Consultatul Băncii Centrale a mai susţinut că este o legitate, nu o lege, faptul că odată cu introducerea taxei pe activele băncilor vor creşte costurile de creditare pentru populaţie.
„Populaţia n-are cum să fie scoasă din ecuaţie. De regulă, când cresc cheltuielile băncii, este normal ca o parte din aceste cheltuieli să se răsfrângă şi asupra celor care sunt în relaţie directă cu băncile”, a mai spus Vasilescu.
În ceea ce priveşte un acord între bancheri şi guvernanţi care să oprească majorarea dobânzilor pentru populaţie, aşa cum a susţinut Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, este imposibil de realizat, a mai susţinut reprezentantul BNR.
„Aşa ceva nu se poate rezolva prin înţelegeri. Dobânda este un factor de piaţă, este un indicator al pieţei. Dobânda este calculată şi se mişcă în piaţă în funcţie de toate celelalte componente ale vieţii economice. România este ultima ţară din Uniunea Europeană privind nivelul creditelor raportat la PIB. Cum să ajungă la înţelegere într-o ţară în care neputând băncile ... Orice bancă, ca orice altă întreprindere, când este în piaţă şi vrea să facă profit, se uită întâi la volumul de cumpărători de credite. Ori volumul acesta este cel mai mici din Europa. Deci, nu te poţi baza pe dever, atunci, este un termen care s-ar putea să crâşnească, trebuie să apelezi la un câştig în marjă. Asta înseamnă diferenţa de preţ dintre suma cu care o bancă se aprovizionează şi dobânda cu care o bancă îşi vinde produsele, ca într-un magazin”, a punctat Vasilescu.
Consilierului premierului a declarat, sâmbătă, că implicarea băncilor în creditarea românilor trebuie să fie la un nivel apropiat de media Uniunii Europene, în special de media din zona est-europeană. „Aici este suficient să ne înţelegem. Nu ne trebuie semnături”, a mai afirmat Vâlcov.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe