- Home
- Economic
- (23.11.2024, 09:32)
- Miruna Diaconu
Fiecare aeronavă Airbus are piese fabricate în România. Airbus controlează trei companii pe plan local, anume Airbus Defence and Space, Airbus Helicopters România şi Premium Aerotec, ultimele două având şi unităţi de producţie
Gigantul Airbus care activează în industria aviatică, fiind unul dintre cei mai mari producători de aeronave la nivel mondial, are o prezenţă de peste două decenii pe piaţa locală prin două unităţi de producţie. Astfel, Airbus a intrat pe piaţa locală în 2002, când a deschis două companii, anume Airbus Helicopters România şi Premium Aerotec, potrivit informaţiilor prezentate pe site-ul Airbus.
Urmărește
688 afișări
Gigantul Airbus care activează în industria aviatică, fiind unul dintre cei mai mari producători de aeronave la nivel mondial, are o prezenţă de peste două decenii pe piaţa locală prin două unităţi de producţie. Astfel, Airbus a intrat pe piaţa locală în 2002, când a deschis două companii, anume Airbus Helicopters România şi Premium Aerotec, potrivit informaţiilor prezentate pe site-ul Airbus.
Airbus Helicopters România este, de fapt, un joint venture între Airbus şi IAR Ghimbav, o companie aeronautică cu o vechime de aproape un secol. Compania este deţinută în proporţie de 60% de Airbus Helicopters, divizia care se ocupă cu producţia de elicoptere a grupului Airbus, şi 40% de IAR Ghimbav.
Anul trecut, Airbus Helicopters România a avut afaceri de 272 mil. lei, în creştere cu 57% faţă de 2022, arată datele Ministerului de Finanţe. Compania a încheiat anul cu un profit net de 5,5 mil. lei şi un număr de 137 de angajaţi. Circa 70% din producţia companiei de la Ghimbav merg la export.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Congresul SUA adoptă legea privind detenţia imigranţilor
-
Marco Rubio discută cu premierul israelian despre Iran şi ostaticii din Gaza
-
Trump numeşte fostul patron al unor lanţuri de fast-food în funcţia de ambasador în UE
„Airbus Helicopters România, un centru de excelenţă pentru întreţinerea, repararea şi revizia elicopterelor civile şi militare, lucrează pentru clienţi din peste 30 de ţări“, se arată pe site-ul Airbus.
„În prezent, competenţele companiei acoperă majoritatea gamei de elicoptere Airbus: H120, H125, H125M, H130, H135, Dauphin, H155, Puma, Super Puma, H215, H215M şi H225. Airbus Helicopters România oferă servicii de inginerie de asistenţă pentru produse, întreţinere, depanare, asistenţă, suport logistic şi publicaţii tehnice, precum şi soluţii globale bazate pe aeronave reutilizate. Compania comercializează şi vinde întreaga gamă de elicoptere civile şi militare Airbus în România şi ţările învecinate.“
Gigantul european mai deţine pe piaţa locală şi Premium Aerotec, deţinută integral de Airbus Gmbh (Germania). Compania a avut anul trecut afaceri de 457 milioane lei, în creştere cu 20%, şi un profit net de 47 mil. lei. În cazul firmei lucrează 804 angajaţi.
Compania produce componente metalice şi nemetalice pentru aeronavele Airbus. Fabrica se întinde pe o suprafaţă de 26.000 de metri pătraţi şi produce şi asamblează structuri metalice pentru toate programele comerciale Airbus şi aeronavele de transport militar A400M.
„Premium Aerotec, o subsidiară deţinută în totalitate a Airbus, produce componente complexe pentru avioanele comerciale Airbus. Asta înseamnă că fiecare aeronavă Airbus are piese fabricate în România“, se mai arată pe site-ul Airbus.
Grupul Airbus mai este prezent direct în România şi prin divizia Airbus Defence and Space, având o subsidiară la Bucureşti. Compania locală a avut venituri de 61 milioane lei în 2023. Compania este, de fapt, un centru de inginerrie, implementare şi servicii pentru întregul spectru al produselor şi proiectelor Airbus Defence Space. Compania are peste 80 de angajaţi, mare parte din ei fiind ingineri.
România se află în rândul ţărilor europene în care Airbus are prezenţă directă, anume Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia şi Marea Britanie.
Pe lângă prezenţa directă pe care Airbus o are în România prin intermediul acestor companii, grupul european mai colaborează şi cu alţi furnizori de pe piaţa locală. Câteva dintre aceste companii sunt IAR, Aerostar, Comoti, Turbomecanica şi altele.
„Airbus şi-a consolidat prezenţa în România în ultimii 50 de ani prin dezvoltarea unor relaţii de afaceri exclusive cu companii reprezentative pentru acest segment al industriei: IAR, Aerostar, Comoti, Sonaca, Aeroteh, Turbomecanica, Aerofina, INCAS şi altele“, se mai arată pe site-ul Airbus.
Aerostar este furnizor de componente şi ansambluri pentru aviaţie, o parte dintre produsele fabricate în unitatea companiei de la Bacău sunt destinate avioanelor Airbus A320, A321, A330, A350.
COMOTI este Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Turbine cu Gaz, unitate din România specializată în dezvoltarea şi integrarea cercetării ştiinţifice, proiectării consructive şi tehnologice, producţiei, experimentării şi testării în domeniul motoarelor cu turbină de aviaţie.
Sonaca Aerospace Transilvania, deţinută de grupul belgian Sonaca, produce componente pentru industria aerospaţială, iar printre clienţii companiei se numără şi Airbus.
Aeroteh, Turbomecanica, Aerofina şi INCAS sunt alţi producători de componente pentru industria aeronautică militară sau civilă cu care Airbus colaborează pe plan local.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe