- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AFP: Promisiunile Chinei de a cumpăra datorii suverane nu vor salva Europa
Promisiunile Chinei de a investi în obligaţiuni spaniole, elene şi portugheze reflectă interesul strategic şi economic al acestui stat, dar nu reprezintă o soluţie pentru rezolvarea problemei datoriilor suverane din Europa, potrivit unei analize AFP.
AFP: Promisiunile Chinei de a cumpăra datorii suverane nu vor salva Europa (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
Vicepremierul chienz Li Keqiang, aflat în această săptămână în vizită în Spania, a asigurat că Beijingul are încredere în piaţa financiară spaniolă şi va cumpăra datorii suverane, menţionează publicaţia El Pais.
"Vom cumpăra obligaţiuni, în funcţie de condiţiile de pe piaţă", a afirmat oficialul chinez, citat de agenţia China Nouă.
Autorităţile de la Beijing au decis deja să ajute Grecia şi Portugalia cumpărând obligaţiuni de stat, ceea ce ar putea reduce intesitatea turbulenţelor din zona euro, potrivit analiştilor. Datoria publică spaniolă se situează sub media Uniunii Europene, însă creşte accelerat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Pe termen scurt, cred că Beijingul se mulţumeşte cu imaginea unui cavaler alb care poate salva Europa, iar această situaţie poate susţine un pic piaţa. Problemele Europei sunt însă de natură profund structurală, iar China nu le poate rezolva, chiar dacă poate astupa breşele penatru câteva săptămâni ", a afirmat, pentru AFP, analistul Capital Economics Mark Williams.
Declaraţiile vicepremierului chinez, în pofida unei lejere revigorări a încrederii, nu vor modifica radical problemele fundamentale ale Spaniei, apreciază Alistair Thornton, economist la IHS Global Insight.
Autorităţile chineze nu au indicat niciodată valoarea investiţiilor pe care intenţionează să le facă în obligaţiunile statelor europene. Analiştii consideră că majoritatea achiziţiilor se va concentra pe titlurile statelor ale căror economii sunt considerate stabile, în principal Germania şi Franţa.
"Stabilizarea economiei europene şi a euro este în interesul Chinei. Strategic, este la fel de importantă pentru China consolidarea relaţiilor cu Europa", subliniază Tao Dong, analist la Credit Suisse First Boston.
Beijingul încearcă să redea imaginea unei puteri responsabile, dar are şi interesul de a investi în străinătate pentru a nu majora şi mai mult rezervele colosale de valută, care alimentează inflaţia. Rezervele se situau la 2.648 miliarde de dolari la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut.
"Va fi interesant de văzut amploarea sprijinului chinez şi dacă Beijingul se va opri doar la cumpărarea de obligaţiuni europene sau va achiziţiona şi alte active", a menţionat Dong.
Cumpărarea de obligaţiuni suverane europene nu va permite echilibrarea schimburilor chino-europene, deficitare pentru Europa, a afirmat Jonathan Holslag, cercetător la Institutul de Studii despre China Contemporană de la Bruxelles.
"Din această cauză, relaţiile comerciale dintre Europa şi China continuă să fie marcate de frustrare şi neîncredere, în timp ce Europa rămâne închisă într-un cerc vicios de teamă, inerţie şi declin economic".
SUA publică regulat lista creditorilor ţării, cel mai mare fiind China, care deţine bonuri de Trezorerie în valoare de peste 900 de miliarde de dolari.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO