„În situaţia în care CES nu va aviza scrisoarea de intenţie există posibilitatea rechemării misiunii FMI şi renegocierii acordului. La o oră-două de la un astfel de anunţ toate agenţiile de rating ar scădea ratingurile României cu 2-3 trepte. În aceste condiţii orice negociere pentru a împrumuta bani va fi foarte grea. În situaţia de criză banii sunt din ce în ce mai scumpi”, a declarat Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), într-o conferinţă de presă.
El a arătat de asemenea că în cazul ruperii acordului cu Fondul, România va intra în incapacitate de plată.
„Nu se vor mai putea plăti pensiile şi salariile. Ar trebui să ne trezim cu toţii. ACPR cere partidelor politice să lase la o parte orgoliile, interesele politicianiste. Cerem partidelor să lase intersele, că mai bine o pace strâmbă decât un război drept”, a spus Agathon.
În opinia sa, amânarea acordării următoarelor tranşe din împrumut ar fi primul pas al României spre colaps.
„Vor fi greve şi ample demonstraţii de stradă, ce vedem acum este doar începutul”, a adăugat Agathon.
ACPR consideră că cea mai bună soluţie este semnarea scrisorii de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional în formula propusă de guvern şi după ce documentul va fi aprobat de conducerea Fondului executivul să caute măsuri colaterale de creştere a veniturilor bugetare şi de atenuare a efectelor sociale.
Agathon a arătat că, la întâlnirea de marţi din Parlament, sindicatele au încercat să modifice „pilonii” scrisorii. Acestea au propus ca reducerea cu 25% a salariilor să se aplice doar la salarii şi nu pe venituri şi, de asemenea, reducerea diferenţiată a indemnizaţiilor.
Reprezentantul ACPR a subliniat, de asemenea, că este pentru prima dată când partenerilor sociali le este prezentată o scrisoare de intenţie cu FMI.