- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.04.2014, 12:39)
- Stefan Musgociu
AIPC cere clarificarea situaţiei la o firmă unde familia Ruşanu trebuie să facă ofertă de preluare
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital cere Autorităţii de Supraveghere Financiară să clarifice urgent situaţia de la firma Comat Met, unde instituţia a dispus că familia fostului preşedinte ASF Dan Radu Ruşanu trebuie să facă o ofertă de preluare, iar AGA a decis anterior delistarea firmei.
Urmărește
170 afișări
Dan Radu Ruşanu (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)
"De urgenţă, ASF trebuie să clarifice situaţia de la Comat Met Bucureşti (simbol COMT). Pe de o parte, începând din 3.04.2014, acţionarii pot să depună cereri de retragere din societate conform procedurilor indicate de Dispunerea de măsuri 8/2006 (în cazul delistării unei firme în baza unei decizii AGA - n.r.). Ca urmare, emitentul este suspendat de la tranzacţionare începând din aceeaşi dată de operatorul de piaţă BVB. Pe de altă parte, ASF a constatat, pe bună dreptate, dar după ani buni de aşteptări, că există un grup de acţionari care au preluat emitentul COMT fără a derula o OPP (ofertă de preluare - n.r.). Ca urmare, ASF a emis decizia 232/27.03.2014 prin care impune o OPP acestor acţionari, dar fără a observa că acest emitent este într-o procedură de delistare şi că va fi suspendat de la tranzacţionare începând cu 3.04.2014", se arată într-un comunicat transmis, luni, de AIPC către ASF.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a emis în urmă cu două săptămâni o decizie în care arată că Dan-Radu Ruşanu, Anca Daniela Ruşanu, firmele Radan 2.000, Dana Management, precum şi Dumitru Ion, Laurenţiu Coman şi Constantin Sebeni deţin peste 33% din acţiunile Comat Met, pragul la care trebuie să fie lansată o ofertă de preluare, potrivit legislaţiei pieţei de capital.
Hotărârea ASF a venit la trei luni după ce AGA Comat Met a stabilit delistarea firmei. Acţionarii Comat Met care nu sunt de acord cu delistarea firmei, decisă la finalul anului trecut, urmează să încaseze câte 28,87 lei/acţiune, cu 44,35% peste cea mai recentă cotaţie de la bursă, înregistrată pe 8 ianuarie, de 20 lei/titlu. Raportat la preţul de 28,87 lei/acţiune, firma este evaluată la 11,3 milioane lei.
TITLURILE ZILEI
-
ieri, 22:14
-
ieri, 17:01
• UE „regretă” majorarea taxelor vamale şi se pregăteşte să riposteze „ferm” dacă va fi vizată
-
ieri, 23:04
-
ieri, 19:57
-
ieri, 21:30
• Protest cu zeci de mii de persoane la Berlin împotriva extremei drepte
-
ieri, 14:46
-
ieri, 20:24
-
ieri, 14:05
• Victor Ponta, deputat PSD, şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale
-
ieri, 18:33
• Scholz, despre taxele impuse de Trump: Este important să nu divizăm lumea
-
ieri, 16:53
• Burduja: Sunt atacat că aş fi „împotriva” tranziţiei verzi. Nimic mai fals
-
ieri, 16:24
-
ieri, 12:05
• Nu putem avea un preşedinte care se crede Mesia - Bogdan Ivan la Congresul PSD
-
ieri, 10:11
• Ungaria condiţionează sancţiunile UE anti-Rusia de acordul cu Trump
-
ieri, 10:04
• Idf: Trei atacuri aeriene în Cisiordania în ultimele ore. „Numeroşi terorişti, ucişi”
-
ieri, 09:27
• Robert Shiller îl compară pe Trump cu Mussolini: „Acelaşi ego hipertrofic, aceeaşi încăpăţânare"
ASF arată că Dan Radu Ruşanu deţine direct 4,17% din acţiunile Comat Met, iar familia sa încă 39,67% din titluri. Instituţia menţionează în decizie că Dumitru Ion, membru CA al Comat Met, deţine 17,66% din acţiuni, în timp ce Laurenţiu Coman (preşedinte CA) are 0,02% din titluri, iar Constantin Sebeni (membru CA) 0,01% din acţiuni.
Curtea de Apel Bucureşti a decis la începutul lunii martie arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului preşedinte ASF Dan Radu Ruşanu. Ruşanu a fost reţinut, pe 25 februarie, în dosarul "Carpatica", după ce procurorii DNA au extins urmărirea penală în cazul său, pentru favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor.
În comunicatul transmis, luni, reprezentanţii investitorilor menţionează şi cazuri în care nu sunt respectate drepturile micilor acţionari la firme listate.
Citeşte şi:
Fostul preşedinte al ASF Dan Radu Ruşanu este obligat de ASF să facă ofertă de preluare la Comat Met
Unul dintre cazuri este la firma Hebe Sângeorz Băi, unde ASF nu a aplicat sancţiuni pentru că nu a fost depăşit termenul de 30 de zile în care trebuia refăcut raportul de evaluare pe baza căruia se stabileşte preţul în oferta publică de preluare, deşi instituţia a dispus reîntocmirea raportului încă din luna decembrie.
Totodată, AIPC solicită ASF să stabilească dacă trebuie lansată o ofertă de preluare la firma Mobest Bucureşti (MOBE), după ce la finalul lunii ianuarie a fost anunţată schimbarea acţionarului majoritar.
Investitorii arată pe de altă parte că ASF nu a răspuns unei solicitări din luna februarie privind o intervenţie a instituţiei "pentru restabilirea respectării dreptului la dividende" în cazul firmelor Ceprohart Brăila (CPHA), Instirig Balş (INGT) şi Dorna Turism Brăila (DOIS), care nu au plătit dividendele.
Printre membrii Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital se regăsesc fonduri de investiţii, dar şi mici investitori. Începând cu anul 2012, AIPC este afiliată la organizaţiile similare europene reprezentative Euroshareholders (Forumul Asocaţiilor Naţionale ale Acţionarilor din UE ) şi EuroFinUse (European Federation of Financial Services Users - Federaţia Europeană a Utilizatorilor de Servicii Financiare).
Citeşte şi:
Firma Internaţional Sinaia, deţinută de familia Ruşanu, vizează un profit de 4,4 milioane de lei în acest an
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
BREAKING | Cauza morții afaceristei Monalisa Liuba. A cerut 2 proceduri în același timp. I s-a făcut anestezie generală și apoi…
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de -6 grade și NINSORI viscolite în București. Pe ce dată vine iarna
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:52
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Şeful NATO sugerează planuri „secrete” pentru negocierile de pace / Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru un atac mortal asupra unui internat din regiunea Kursk / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump
-
ieri, 22:37
Tánczos Barna: Crin Antonescu are prima şansă de a intra în turul doi