- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (25.05.2014, 15:45)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alegerile pentru Parlamentul European, urmărite cu îngrijorare de investitori
Investitorii aşteaptă cu îngrijorare rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European, preocupaţi de şansele ca partidele eurosceptice să câştige teren, ceea ce ar pune sub semnul întrebării o serie de reforme cheie la nivelul UE şi ar putea agrava instabilitatea din Ucraina.
Urmărește
291 afișări
Alegerile pentru Parlamentul European, urmărite cu îngrijorare de investitori (Imagine: Shutterstock)
Obligaţiunile statelor europene cu probleme financiare au scăzut în ultimele zile pe pieţe şi au împins în sus costurile de finanţare, investitorii fiind îngrijoraţi în principal de posibilitatea unor scoruri bune ale partidelor anti-UE în ţări precum Grecia sau Italia.
În Grecia, guvernul de coaliţie însărcinat să continue aplicarea măsurilor de austeritate şi a reformelor structurale convenite cu instituţiile financiare internaţionale este susţinut în parlament de o majoritate foarte fragilă, vulnerabilă în cazul unei performanţe bune la alegerile europarlamentare din partea partidelor care se opun acordului de finanţare externă. Declanşarea alegerilor generale anticipate pare o posibilitate în ochii investitorilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
În Italia, un rezultat slab pentru Partidul Democrat al premierului Matteo Renzi ar întârzia reforme esenţiale pentru consolidarea încrederii investitorilor.
Totodată, ascensiunea partidelor eurosceptice în nordul Europei ar putea reduce viteza de reacţie a Uniunii Europene în cazul unei reaprinderi a crizei din zona euro, consideră analiştii intervievaţi de Reuters.
"Pare că vom vedea scoruri mai bune din partea partidelor de extremă-dreapta, ceea ce înseamnă că gestionarea unor noi evenimente de tipul crizei din zona euro de către autorităţile europene va fi un demers mai dificil", comentează Victoria Clarke, economist la Investec.
Duminică, în timp ce alegătorii din 21 de state UE ies la urne în scrutinul pentru Parlamentul European, în Ucraina au loc alegerile prezidenţiale, din care ar trebui să rezulte o administraţie cu legitimitate democratică. Favoritul din sondaje, Petro Poroşenko, nu pare că va putea acumula o majoritate absolută în urma votului de duminică, astfel că alegerile vor fi decise cel mai probabil într-un al doilea tur de scrutin, pe 15 iunie.
Alegerile din Ucraina se desfăşoară în umbra ciocnirilor violente din estul ţării între trupe loiale guvernului interimar de la Kiev, instalat după înlăturarea regimului pro-rus printr-o revoltă violentă, şi forţele separatiste şi-au declarat independenţa şi doresc alipirea la Federaţia Rusă.
"Dacă ne vom îndrepta către un al doilea tur de scrutin (în Ucraina - n.r.), atunci ar putea apărea presiuni asupra activelor de risc până când se va instala o administraţie cât de cât stabilă. Deci am putea traversa două săptămâni destul de dureroase, ceea ce ar susţine posibilitatea ca Banca Centrală Europeană să adopte noi măsuri de relaxare a politicii monetare în 5 iunie (când va avea loc următoarea şedinţă a Consiliului BCE - n.r.)", a adăugat Clarke.
Majoritatea economiştilor anticipează că BCE va reduce dobânda de politică monetară la şedinţa din 5 iunie, de la nivelul actual de 0,25%, minim istoric.
Duminică începe, în Portugalia, un forum de trei zile găzduit de BCE, unde vor fi prezenţi preşedintele instituţiei, Mario Draghi, şi mai mulţi membri din board. În continuare, investitorii vor urmări datele privind masa monetară din zona euro şi inflaţia din Italia şi Spania.
"Revenirea economică din zona euro se instalează, dar inflaţia este cu mult sub ţinta BCE şi există riscul ca regiunea să fie cuprinsă de deflaţie. Astfel, ar putea fi justificată o politică monetară mai expansionistă", potrivit unei note a analiştilor băncii Standard Chartered.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe