- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alimentele s-au ieftinit în august, dar rata anuală a inflaţiei a crescut
Preţurile de consum au stagnat sau au crescut uşor în august, pe fondul unui curs de schimb stabil şi a ieftinirii produselor alimentare, însă rata anuală a inflaţiei a urcat faţă de iulie, de la 5,06% la 5,1-5,3%, pe fondul unui efect de bază negativ, potrivit analiştilor chestionaţi de MEDIAFAX.
Alimentele s-au ieftinit în august, dar rata anuală a inflaţiei a crescut (Imagine: Petrică Tănase/Mediafax Foto)
Astfel, rata anuală a inflaţiei va urca pentru prima dată după cinci luni consecutive de scădere. Punctul cel mai de jos din 2009 a fost atins în iulie, când inflaţia anuală a fost de 5,06%.
"După această cotitură, ne aşteptăm ca în lunile septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie inflaţia să-şi reia trendul descendent. În august a fost şi un efect de bază negativ, deoarece în luna similară din 2008 am avut deflaţie", a declarat pentru MEDIAFAX, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El spune că preţurile au fost constante în august faţă de iulie, astfel că rata anuală se va plasa la 5,2%.
Aceeaşi prognoză de stagnare a preţurilor se regăseşte şi analiza lui Laurian Lungu, managing partner în cadrul Macroanalitica, care precizează că sunt şanse mai mari pentru o uşoară deflaţie.
Pe de altă parte, senior-economistul ING, Nicolae Chidesciuc spune că preţurile au avansat cu 0,1% în august, iar rata anuală a ajuns la 5,3%.
"Nu s-a întâmplat nimic deosebit în august. Cursul a fost relativ stabil, iar creşterea este rezultatul unui efect de bază negativ. Ne aşteptăm în continuare la o deflaţie în ceea ce priveşte preţurile alimentare. În alte ţări s-a înregistrat deflaţie pe total ca urmare a impactului foarte mare de la alimente", a spus Chidesciuc.
O prognoză asemenătoare o are şi economistul RBS România, Cătălina Molnar, care spune însă că reducerea preţurilor la alimente va fi mai puţin accentuată decât în iulie.
Pe de altă parte, ea crede că este posibil ca inflaţia din august să fie influenţată şi de posibile creşteri la preţurile la ţigări, deoarece distribuitorii pot include majorări mai devreme decât data anunţată a creşterii accizelor la tutun, de 1 septembrie.
În scenariul de bază, ea vede o o inflaţie de 0,1% faţă de iulie şi de 5,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
Banca Naţională a României a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, şi prognozează că indicatorul se va plasa la 4,3% în luna decembrie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO