- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (22.01.2014, 11:17)
- Ovidiu Tempea
Ambasada SUA: Bursa din România este printre cele mai scumpe din cauza comisioanelor ASF şi BVB
Piaţa de capital din România este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrală şi de Est, din cauza comisioanelor ridicate practicate de ASF şi BVB, în timp ce Guvernul este mai preocupat de veniturile bugetare decât de investiţii, afirmă însărcinatul cu afaceri al SUA în România, Duane Butcher.
Urmărește
388 afișări
Ambasada SUA: Bursa din România este printre cele mai scumpe din cauza comisioanelor ASF şi BVB (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Accesul pe piaţa de capital din România rămâne dificil. Conform unui studiu recent, deschiderea unui cont de tranzacţionare în România poate dura până la şase luni, în timp ce în cele mai multe dintre ţările dezvoltate din Europa Centrală şi de Est durează câteva ore", a afirmat Butcher, la ceremonia de deschidere a şedinţei bursiere cu ocazia aniversării a trei ani de la listarea Fondului Proprietatea.
În plus, diplomatul american a arătat că piaţa de capital din România este printre cele mai scumpe din regiune, din cauza comisioanelor percepute atât de Bursa de Valori BUcureşti, cât şi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Comisioanele ridicate practicate de ASF au fost abordate şi de Fondul Monetar Internaţional, iar ultima scrisoare de intenţie stabileşte în mod expres obligaţia instituţiei de a publica şi transparentiza toate costurile şi de a aplica o reaşezare a comisioanelor la niveluri rezonabile, conform practicilor internaţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Exportul de arme ruseşti s-a prăbuşit cu 92% în anul 2024, a scăzut de 14 ori faţă de 2021, la sub 1 miliard de euro. Paradoxal, România a ajuns Rusia la exportul de arme
-
Germania ar fi dispusă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina: „Suntem cel mai mare partener NATO din Europa”
-
Şeful gigantului grup austriac de construcţii Strabag, prezent şi în România, „a murit brusc şi neaşteptat” la vârsta de 44 de ani
În paralel, o companie de consultanţă va face o analiză a organizării instituţiie, iar în urma raportului se va decide o restructurare a instituţiei. Până atunci, s- ademarat o evaluare a salariaţilor ASF, în urma căreia se va decide cine rămâne în instituţie şi pe ce poziţii.
Însărcinatul cu afaceri al SUA a mai arătat că piaţa de capital nu poate genera singură creşterea economică şi că România are nevoie de investiţii private, atât interne, cât şi investiţii străine directe.
"Investitorii se vor gândi de două ori înainte să investească aici dacă sunt preocupaţi că guvernul nu acordă importanţă îngrijorării investitorilor sau că se concentrează în primul rând pe obţinerea de venituri la buget, în loc să promoveze dezvoltarea sustenabilă prin legislaţie şi reglementări favorabile investitorilor", a continuat Butcher.
Diplomatul american spune că deşi investitorii acţionează sub dictonul "Nimic nu e sigur în această lume, în afară de moarte şi impozite" (Benjamin Franklin), companiile străine care activează în România au învăţat că nici măcar fiscalitatea nu e sigură.
El a dat ca exemplu taxa pe construcţiile speciale, care a fost publicată în Monitorul Oficial, la doar o zi distanţă după ce proiectul fusese postat pentru dezbatere publică pe pagina de web a Ministerului Finanţelor, fără a avea un studiu de impact privind veniturile bugetare şi cheltuielile companiilor, dintre care multe sunt deţinute chiar de stat.
Potrivit lui Butcher, noile oferte publice pentru companii din sectorul energetic şi licitaţiile de licenţiere în domeniul petrol şi gaze ar putea avea un efect benefic pentru economie dacă sunt realizate corespunzător.
"Este însă posibil ca interesul investitorilor să scadă dacă România îşi elaborează strategia energetică într-un mod netransparent, dacă nu aplică eficient codul de guvernare corporativă în toate companiile de stat şi dacă nu organizează consultări transparente şi nu realizează studii de impact al modificării sistemului de redevenţe", a adăugat oficialul american.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. Dispozitivele erotice smart sunt vulnerabile la atacuri cibernetice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe