- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ambasador ucrainean: AGRI este un proiect splendid, dar fără Turkmenistan nu are nicio şansă
Proiectul AGRI, de transport al gazelor din Azerbaijan în România, este "splendid", dar nu are nicio şansă de reuşită fără participarea Turkmenistanului, întrucât Azerbaijanul are rezerve limitate de gaze, a declarat miercuri ambasadorul ucrainean în Turcia, Sergi Korsunsky.
Ambasador ucrainean: AGRI este un proiect splendid, dar fără Turkmenistan nu are nicio şansă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Când am auzit prima oară de proiectul AGRI l-am considerat splendid. În continuare cred că este un proiect foarte bun, dar fără includerea Turkmenistanului nu are cum să funcţioneze. Azerbaijanul are rezerve limitate de gaze", a afirmat Korsunsky într-o conferinţă pe tema resurselor energetice din zona Mării Negre, organizată la Bucureşti.
Proiectul AGRI (Azerbaijan-Georgia-România Interconnector) presupune livrarea gazului natural prin conducte din Azerbaidjan în Georgia şi lichefierea într-un terminal care ar urma să fie construit pe ţărmul georgian al Mării Negre, de unde să fie transportat pe mare în România. În terminalul din România ar avea loc regazeificarea şi transferul în sistemul naţional de transport prin conducte fie pentru tranzit, fie pentru consumul intern.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
FSB susţine că a dejucat comploturile ucrainene de a ucide ofiţeri de rang înalt
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
Investiţia în proiectul AGRI este estimată între 1,2 miliarde euro şi 4,5 miliarde euro, în funcţie de capacitatea de transport.
România a avut ca prioritate pentru asigurarea alimentării cu gaze gazoductul Nabucco, care urma să fie dezvoltat alături de Austria, Bulgaria, Ungaria, Turcia şi Franţa. Nabucco ar fi transportat gaze până în Austria. În luna iunie însă, proiectul a eşuat, din cauză că acţionarii nu au reuşit să asigure furnizori de gaze prin conductă.
În locul Nabucco a fost selectat proiectul TAP (Trans-Adriatic Pipeline), care face legătura între Turcia şi Italia, tranzitând Grecia, Albania şi Marea Adriatică. Proiectul TAP este dezvoltat de companiile Axpo (Elveţia), Statoil (Norvegia) şi E.ON (Germania).
"Personal, cred că la Nabucco au fost două probleme. Prima este faptul ca Statoil a facut lobby pentru TAP. Al doilea este faptul că Nabucco a avut parte de cel mai prost management al unui proiect energetic de o asemenea anvergură. Nu pot să pricep cum timp de zece ani managementul unui proiect care avea cea mai bună rută posibilă nu a putut să înceapă investiţia", a mai pus Korsunsky.
Premierul Victor Ponta a afirmat, în luna iunie, că România înţelege cauzele economice pe baza cărora consorţiul de la Şah Deniz (Azerbaijan) a optat pentru o altă rută de export al gazelor către Europa decât Nabucco şi se va concentra pe alte proiecte cu autorităţile din Azerbaidjan, precum AGRI şi investiţii ale companiei azere de stat SOCAR în România.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.