- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.05.2016, 13:23)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AMRCR: Lanţul scurt de aprovizionare nu garantează sprijin pentru producătorii români
Lanţul scurt de aprovizionare nu garantează sprijin real pentru producătorii români şi restrânge libertatea consumatorilor români de a alege, existând chiar riscul ca producătorii din Bulgaria sau Ungaria să devină mai atractivi pentru magazinele din anumite zone ale României, consideră AMRCR.
Urmărește
569 afișări
AMRCR: Lanţul scurt de aprovizionare nu garantează sprijin pentru producătorii români (Imagine Octav Ganea / Mediafax Foto)
În acest sens, asociaţia cere eliminarea amendamentelor ”neconcurenţiale şidiscriminatorii„ din proiectul legii comercializării produselor alimentare (Legea321) al căror obiectiv principal este ”afectarea comerţului modern”.
”Invocarea ideii că prin noua lege vor fi sprijinite interesele producătorilorromâni, mai ales ale celor mici, reprezintă o inducere în eroare a opiniei publice”, se arată într-un comunicat al AMRCR.
În opinia retailerilor, conceptul de „aprovizionare pe lanţul scurt” adoptat decătre Comisia de Agricultură nu reprezintă deloc o garanţie nici pentru consumatorul român că va avea acces la produse româneşti într-o pondere mai mare – dar la preturi egale sau mai mici - şi nici pentru producătorii români că vor fi apăraţi de concurenţa unor producători externi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
”Dimpotrivă, apare riscul ca, de exemplu, producătorii bulgari să devină mai atractivi pentru magazinele din sudul României şi cei din Ungaria pentru magazinele din vestul ţării. În prezent, supermarketurile reprezintă principalul canal de promovare a produselor româneşti, iar această tendinţă va continua. Motivaţia este simplă: consumatorii din România solicită produse româneşti”, crede asociaţia.
Potrivit asociaţiei, cei care contestă beneficiile comerţului modern pentru consumator şi pentru producţia autohtonă sunt în mare măsură cei care fie nu sunt dispuşi să caute formule pentru a investi în depozitare, ambalare, marketing sau logistică, fie cei care practică un management precar sau pur şi simplu nu au o capacitate comercială adecvată.
”Toţi aceştia sunt dispuşi să accepte justificările puerile ale celor care nu le pot găsi soluţii reale în sectorul agro-alimentar dar le prezintă campanii rudimentare destinate pe de o parte să inducă în mentalul public ideea conspirativă că marile magazine reprezintă sursa majoră a dificultăţilor cu care se confruntă în special micii producătorii locali iar pe de altă parte că rigorile competiţiei pot fi ocolite politico-legislativ”, spun retailerii.
Retailerii spun că modificările legii vor afecta negativ mulţi producători locali, care au reuşit să intre pe piaţa extrem de competitivă cu produse româneşti: ”Aceştia sunt în pericol de a fi înlăturaţi de pe piaţa foarte greu obţinută de către cei cărora li se garantează practic business-ul prin instituirea unei cote obligatorii indiferent de performanţă”
AMRCR susţine că Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei şi Comerţului precum şi comisiile parlamentare sunt cele care ar trebui să se ocupe de legislaţia fiscală sau de cea referitoare la comerţ, şi nu Ministerul Agriculturii, unde a ajuns să fie reglementat modul în care trebuie să se încheie contractele sau să se dea definiţia contractului comercial, în pofida prevederilor Codului Civil.
Citeşte şi: Comisia Europeană avertizează: Legea dării în plată şi creşterea salariului minim, riscuri pentru România
Citește pe alephnews.ro: Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe