- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (30.03.2023, 21:09)
- Miruna Diaconu
ANAF a identificat 22.000 de persoane care au încasat 1,8 miliarde de lei prin trimiterea coletelor
ANAF a identificat 22.000 de persoane care au încasat 1,8 mld. lei prin trimiterea coletelor cu plată ramburs şi care nu şi-au declarat veniturile.
Urmărește
8466 afișări
Companiile de curierat sunt obligate de la 1 ianuarie 2023 să raporteze la ANAF, lunar, toate coletele cu plată ramburs.
În primele trei luni de la intrarea in vigoare a legii, circa 17 milioane de colete au fost trimise cu plata ramburs, în valoare totală de 5 mld. lei
Doar din datele unei companii de curierat, ANAF a identificat 22.000 de persoane care au încasat 1,8 mld. lei prin trimiterea coletelor cu plată ramburs şi care nu şi-au declarat veniturile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
Sondaj Avangarde: Care este intenţia de vot a românilor în 2025 şi în ce candidaţi au încredere pentru prezidenţiale?
-
Biden a graţiat cinci membri ai familiei sale în ultimele minute de mandat
-
Trump anunţă primele măsuri: Stare de urgenţă energetică naţională în SUA / Tarife şi impozite pentru ţările străine / Cartelurile desemnate drept organizaţii teroriste străine
Datele raportate de către companiile de curierat la ANAF arată că peste o treime din valoarea coletelor ramburs trimise în primele trei luni din acest an, în valoare totală de 5 mld. lei, a fost încasată de persoane care nu şi-au declarat veniturile, notează ZF.
Astfel, Teodor Alexandru Georgescu, directorul general al Direcţiei Antifraudă din cadrul ANAF, spune că, din datele de la o singură companie de curierat, au fost identificate 22.000 de persoane care au trimis colete cu plată ramburs în valoare de 1,8 miliarde lei şi nu şi-au declarat veniturile.
„Am identificat, doar din datele trimise de către o companie de curierat, 22.000 de persoane fizice care au trimis colete cu plată ramburs, în valoare totală de 1,8 miliarde lei, şi nu au depus nicio declaraţie fiscală pentru acei bani“, spune Teodor Alexandru Georgescu, în cadrul conferinţei Courier & Postal Services Forum 2023.
De la 1 ianuarie 2023, companiile de curierat sunt obligate prin lege să raporteze la ANAF toate datele despre coletele cu plată ramburs. Raportarea a fost făcută începând cu data de 1 ianuarie pentru serviciile prestate în decembrie 2022 de către companiile de curierat. Astfel, în primele trei luni de raportare, ANAF a înregistrat circa 17 milioane de colete trimise cu plată ramburs, iar valoarea totală a acestora a fost de 5 miliarde lei. Cu toate acestea, doar 23 de companii au raportat, fiind şi cele care au cea mai mare cotă din piaţă, însă sectorul de curierat numără 2.000 de companii în total.
„Încă suntem departe de a avea o imagine completă a fenomenului. Toate firmele sunt obligate să depună această declaraţie, fie că fac sau nu trimiteri cu plata ramburs. Scopul nostru este să creăm un mediu concurenţial cât mai corect. Companiile care nu au depus declaraţia vor primi notificări pentru a se conforma“, explică Georgescu.
ANAF va începe verificările, iar pentru persoanele cu venituri de peste 500.000 lei va fi iniţiată verificarea documentară, un control care se face la sediul ANAF, potrivit şefului Antifraudă, pentru ca ulterior să se emită decizia de impunere la finalul controlului. „Celelalte persoane, care au sume încasate de sub 500.000 lei, vor primi acasă o notificare din partea ANAF de conformare. Dacă nu se vor conforma, vor urma controale“, spune Georgescu.
Legea privind raportarea de către companiile de curierat a coletelor trimise cu plată ramburs vine pentru a reduce evaziunea fiscală şi a creşte nivelul încasării taxelor. Astfel, Teodor Alexandru Georgescu afirmă că nu toate persoanele vor fi verificate, instituţia se uită, în primul rând, la activităţile comerciale.
„Nu vom lua în considerare persoane care au vândut pe OLX bicicleta copilului. Ne îndreptăm către persoanele care fac activitate comercială“, precizează el.
Comerţul online din România are un factor diferenţiator faţă de celelalte pieţe europene, spune Georgescu, anume plata ramburs, mai ales în numerar. „Acest lucru a încurajat unii parteneri ai companiilor de curierat să nu se conformeze din punct de vedere fiscal.“
De asemenea, mai multe nereguli au fost sesizate odată cu aceste raportări. Mai exact, şeful Antifraudă susţine că există clienţi ai companiilor de curierat care au preferat să lucreze în numele altor persoane, chiar şi în spatele indentităţilor unor persoane decedate.
„S-au identificat anumite elemente de identităţi furate practicate de către clienţii companiilor de curierat. Preferă să lucreze în numele altei persoane pentrua fi mai greu de identificat. Au fost identificaţi. Au fost identificate şi persoane decedate în numele cărora erau efectuate operaţiuni.“
Mai mult, Teodor Alexandru Georgescu precizează că o singură persoană a avut încasări de 44 milioane lei din vânzarea cosmeticelor, potrivit datelor ANAF.
Legea vine pentru a creşte nivelul de TVA colectat, însă pentru gestionarea unui volum foarte mare de date colectate de la companiile de curierat, instituţia are nevoie urgentă de digitalizare, iar Teodor Alexandru Georgescu spune că ANAF lucrează la o aplicaţie care va face o selecţie automată a persoanelor care nu se conformează legilor în vigoare.
„Urmează să o finalizăm, va fi gata în cel mai scurt timp“, spune Georgescu, fără să menţioneze o dată exactă la care aplicaţia va fi finalizată.
Citește pe alephnews.ro: Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
E știrea începutului de an! Gabi Bădălău s-a combinat cu Ema Uta! S-au ”izolat” 4 zile într-un apartament din Floreasca
CANCAN.RO
David Popovici și-a cumpărat vilă pe malul unui lac, într-o locație EXCLUSIVISTĂ, și s-a mutat cu iubita lui. Cât costă imobilul
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:52
-
ieri, 22:48
Netanyahu îl felicită pe Trump: Vom începe o nouă eră de pace şi prosperitate