- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.08.2015, 17:26)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Analişti: Investitorii speriaţi de Grecia şi volatilitatea din China pot să privească spre România
Investitorii neliniştiţi de evoluţia pieţelor în ultima perioadă ar trebui să privească către Europa de Est şi în special către România, pentru a găsi un refugiu în contextul volatilităţii bursei din China şi al crizei datoriilor Greciei, potrivit analiştilor consultaţi de CNBC.
Urmărește
463 afișări
Investitorii speriaţi de Grecia şi volatilitatea din China pot să privească spre România (Foto: Arhiva Mediafax Foto)
"Europa Centrală şi România arată chiar un pic atractive", a declarat Charles Robertson, economist şef la banca de investiţii Renaissance Capital, concentrată pe pieţele emergente.
Regiunea este o investiţie sigură într-o perioadă în care investitorii vor să evite expunerea la declinul preţurilor materiilor prime, la intervenţiile autorităţilor chineze în piaţă şi la incertitudinile create de solvabilitatea Greciei.
Bursa de Valori Bucureşti este până în prezent piaţa de frontieră cu cea mai bună evoluţie la nivel global în acest an, a spus Robertson, avansul BVB de la începutul anului fiind de 9%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
"Atunci când nu-ţi plac materiile prime - investitorii fiind precauţi faţă de Rusia şi Africa de Sud - şi nu-ţi place nici situaţia din Turcia, unde ajungi? Ajungi în Polonia, Cehia, Ungaria. Acestea nu sunt ţări lovite de scăderea cotaţiilor materiilor prime, cauzată de China, din contră, sunt beneficiari", a declarat Robertson.
Temerile legate de ritmul creşterii economice din China, de intervenţiile în piaţă şi de volatilitatea bursei au lovit pieţele materiilor prime şi au accelerat scăderea acestora, în contextul în care cotaţia petrolului se află deja la jumătate faţă de mijlocul anului trecut.
Banca centrală a Chinei a şocat miercuri pieţele financiare pentru a doua zi consecutiv, după ce depreciat yuanul în raport cu dolarul american. Aceste măsuri au venit după intervenţii masive în ultimele săptămâni pentru stabilizarea pieţei de capital. Indicele Shanghai Compozit se află cu aproximativ 25% sub maximul înregistrat în iunie.
Ţările din Europa Centrală şi de Est sunt beneficiare ale preţurilor mai mici la petrol şi materii prime, puţine dintreb acestea având legături comerciale cu China, a afirmat Timothy Ash, analist pentru pieţe emergente la Nomura International.
"Analizând pieţele emergente, locuri în care «poţi fugi să te ascunzi» sunt probabil în Europa Emergentă - Europa Centrală, Ţările Baltice şi Balcanii", a scris Ash într-o notă către analişti şi investitori.
Totodată, regiunea a beneficiat de legăturile strânse cu Germania, cea mai mare economie din Europa, a declarat Bob Parker, consilier pentru investiţii, strategie şi cercetare la Credit Suisse.
Ţările precum România şi Bulgaria au fost afectate de legăturile puternice ale sectoarelor bancare cu Grecia, dar multe economii din regiune continuă să exporte semnificativ în Germania.
"Dacă accepţi raţionamentul că măsurile masive de stimulare din zona euro susţin economia Germaniei şi consideri, ca mine, că în Germania creşterea accelerează şi trece de 2%, atunci trebuie să investeşti în Europa Centrală, care este ieftină şi îşi trage o mare parte din forţă din recuperarea Europei", a spus Parker.
Grecia rămâne, însă, un motiv de îngrijorare pentru cei care investesc în regiune, potrivit Capital Economics. Cele mai vulnerabile la o eventuală ieşire a Greciei din zona euro sunt Serbia şi Bulgaria, dar şi alte ţări din regiune, printre care şi România, au legături semnificative la nivel de sistem bancar cu Grecia.
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe