ANALIZĂ: Cele mai mari economii ale lumii au de refinanţat în acest an 7.600 miliarde dolari, în contul datoriilor

Cele mai mari economii ale lumii, ţările G7 şi BRIC, au de refinanţat în acest an 7.600 miliarde de dolari în contul obligaţiunilor şi titlurilor de stat pe cale să ajungă la maturitate, iar cele mai multe se vor confrunta cu creşterea costurilor de finanţare, potrivit unei analize Bloomberg.

Urmărește
230 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Cele mai mari economii ale lumii au de refinanţat în acest an 7.600 miliarde dolari, în contul datoriilor

ANALIZĂ: Cele mai mari economii ale lumii au de refinanţat în acest an 7.600 miliarde dolari, în contul datoriilor (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Cel mai mult are de plată Japonia, cu peste 3.000 miliarde de dolari, urmată de SUA, cu 2.800 miliarde de dolari.

Suma totală care trebuie refinanţată de ţările G7 (SUA, Japonia, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Canada) şi BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China - cele mai mari economii emergente) a crescut astfel de la 7.400 miliarde de dolari la începutul anului trecut.

Cel puţin şapte dintre aceste state vor înregistra în 2012 creşterea costurilor de finanţare, potrivit estimărilor Bloomberg.

În contextul deteriorării situaţiei economice mondiale, investitorii vor cere mai mulţi bani pentru a împrumuta ţări cu datorii mari, greu de refinanţat.

FMI a redus prognoza de creştere economică mondială de la 4,5% la 4% pentru acest an, iar criza datoriilor de stat din zona euro continuă să tulbure pieţele financiare. În acelaşi timp, SUA se luptă cu un deficit bugetar de peste 1.000 miliarde de dolari, iar piaţa imobiliară din China nu va mai continua boom-ul din ultimii ani.

Adăugând la sume şi plăţile aferente dobânzilor, cele mai mari economii ale lumii au de refinanţat în acest an peste 8.000 miliarde de dolari, notează Reuters.

Statele vor concura tot mai agresiv pentru a atrage investitori, iar agenţiile de rating vor avea probabil un cuvânt de spus, ţările din zona euro şi băncile europene aşteptând în prima parte a anului concluziile evaluărilor începute în ultimele luni din 2011.

"Este o cifră mare şi, evident, datoria continuă să se acumuleze pentru că multe guverne sunt încă într-o situaţie de deficit, aceasta fiind una dintre cele mai mari probleme", comentează pentru Bloomberg Elwin de Groot, economist la banca olandeză Rabobank.

Locul al treilea în topul datornicilor este ocupat de Italia, care are de plătit în acest an 428 miliarde de dolari, urmată de Franţa (367 miliarde de dolari), Germania (285 miliarde de dolari), Canada (221 miliarde de dolari), Brazilia (169 miliarde de dolari), Marea Britanie (165 miliarde de dolari), China (121 miliarde de dolari), India (57 miliarde de dolari), respectiv Rusia (13 miliarde de dolari).

Cei mai mari datornici, SUA şi Japonia, au avut până acum cele mai mici probleme în privinţa cererii pentru obligaţiuni şi titluri de stat. Criza datoriilor din zona euro împinge în sus costurile de finanţare din sudul Europei.

Japonia beneficiază de excedentul de cont curent asigurat de exporturi, guvernul acoperind lejer deficitul bugetar din resurse interne, în timp ce SUA câştigă de pe urma dolarului, principala monedă de rezervă la nivel mondial.

Randamentul obligaţiunilor japoneze cu maturitatea la zece ani este de sub 1%, numai Elveţia plătind dobânzi mai mici, deşi datoria de stat a Japoniei este de circa 200% din PIB.

În SUA, cererea medie pentru emisiunile de obligaţiuni şi titluri de stat derulate anul trecut a fost de 3,04 la 1, recordul fiind atins pe 20 decembrie, la o licitaţie de 30 miliarde de dolari suprasubscrisă de peste 9 ori, deşi titlurile respective, pe patru săptămâni, au dobândă zero.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici