ANALIZĂ: Dezvoltatorii de locuinţe văd 2014 ca un an al ieşirii din criză a pieţei rezidenţiale

Dezvoltatorii de locuinţe continuă investiţiile şi în 2015, după un an 2014 caracterizat de către aceştia ca fiind unul al ieşirii din criză, pe fondul unei cereri în creştere determinată de ieftinirea creditării, dar şi a programului Prima Casă şi a TVA de 5%.

Urmărește
452 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Dezvoltatorii de locuinţe văd 2014 ca un an al ieşirii din criză a pieţei rezidenţiale

ANALIZĂ: Dezvoltatorii de locuinţe văd 2014 ca un an al ieşirii din criză a pieţei rezidenţiale (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Vânzările au evoluat foarte bine mai ales în a doua jumătate de an, odată cu lansarea proiectului de la Arad. Astfel, ansamblul Adora Urban Village este deja vândut în proporţie de 70%, iar Adora Park Arad are deja 35% din unităţi vândute, din vară. Toate proiectele Adora din România sunt proprietatea fondului de investiţii britanic Patron Capital şi sunt administrate de Tagor", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii dezvoltatorului israelian Tagor.

Tagor şi Patron Capital au investit în acest an 7 milioane de euro în complexul Adora Park Arad şi, de asemenea, au început construcţia la Adora Pipera, o investiţie de 6 milioane euro. Tot în acest an, fondul britanic a început construcţia la proiectul rezidenţial din Timişoara, Adora Forest, o altă investiţie în prima fază de dezvoltare, în valoare de 7 milioane euro.

Compania a finalizat în acest an 107 locuinţe în Adora Park Arad, garsoniere şi apartamente de două şi trei camere, în timp ce Adora Pipera va cuprinde 76 de unităţi – garsoniere şi apartamente de două şi trei camere.

"Se simte o revenire evidentă a încrederii cumpărătorilor, evidenţiată şi de evoluţia vânzăriilor de credite prin programul Prima Casă, dar nu numai. Sperăm ca în 2015 lucrurile să meargă cel puţin la fel de bine. Intrăm în 2015 cu trei proiecte rezidenţiale livrate şi puse la vânzare - Adora Urban Village din Bragadiru, Adora Pipera şi Adora Park din Arad, plus Adora Forest din Timişoara, cu termen de livrare la primăvară. În 2015 vom finaliza construcţia primei etape a proiectului din Timişoara, Adora Forest. Urmează să începem dezvoltările pentru etapa a doua a proiectelor deja livrate, prin investiţii din partea Patron Capital", afirmă reprezentanţii Tagor.

Pentru reprezentanţii Adama, dezvoltator deţinut de compania austriacă Immofinanz, anul 2014 a fost unul al stabilizării cu anumite tendinţe de creştere uşoară pe anumite segmente.

"Evoluţia vânzărilor de apartamente din portofoliul Adama confirmă acest context şi putem spune că în ultimele 24 de luni am înregistrat un trend ascendent. Dacă anul trecut vorbeam despre o creştere cu 25% a vânzărilor comparativ cu 2012, în 2014parcursul este şi mai bun, iar la final de an avem cu 30% mai multe unităţi vândute faţă de 2013. Anul 2014 a fost, de altfel, anul în care am depăşit 1.200 de clienţi în toate proiectele Adama din Bucureşti şi din ţară. Un trend demn de luat în calcul, dispărut în perioada de criză, este achiziţionarea locuinţelor din faza de construcţie", a declarat agenţiei MEDIAFAX, Alina Necula, şeful Departamentului marketing şi vânzări Adama Group.

Investiţiile Adama post-criză în piaţa rezidenţială locală se ridică la 16 milioane euro, exclusiv din fondurile companiei. În acest an, Adama a construit 50 de unităţi premium în cea de-a patra clădire din Copou Bellevue aflat în Iaşi, iar anul trecut a finalizat faza a doua din două complexuri din Titan.

"Anul 2014 este clar unul al confirmării ieşirii din criză şi al unei noi reaşezări, aspect susţinut de toţi stakeholderii implicaţii în domeniu. Dezvoltările imobiliare au fost reluate şi sunt mult mai bine conectate la cererea şi necesităţile pieţei, băncile arată din nou un apetit în creştere pentru creditarea clientului final, fiind în piaţă disponibile credite standard mai avantajoase şi decât programul Prima Casă, în timp ce clienţii se dovedesc a fi mult mai informaţi, mai atenţi privind alegerea imobiliară pe care o fac", a explicat Necula.

Adama va continua investiţiile în proiecte de locuiţe în România, focusul pe termen mediu fiind piaţa din Bucureşti şi alte oraşe mari, unde sectorul rezidenţial are o dinamică ridicată.

"Pe tot parcursul anului 2014, am analizat îndeaproape portofoliul de terenuri pe care îl deţinem, şi care ajunge cumulat pentru tot grupul Immofinanz în România la 300 hectare, am efectuat studii de fezabilitate tocmai pentru a stabili cea mai potrivită destinaţie pentru dezvoltare pentru fiecare obiectiv în parte. Investiţia cea mai aproape de realizare va fi, cel mai probabil, cea pe care o vom realiza în cartierul Berceni, unde avem în plan demararea unui proiect rezidenţial în prima jumătate a anului 2015", a adăugat Necula.

În ceea ce priveşte preţurile în acest an, consultanţii vorbesc de o stabilizare, fără fluctuaţii majore.

"Deşi numărul de tranzacţii încheiate în acest an depăşeşte numărul celor din 2013, faptul că în 2014 s-au livrat mai multe locuinţe noi decât media anilor 2007-2008, altfel spus, volumul locuinţelor disponibile a crescut, preţurile s-au menţinut constante. Preţurile variază în funcţie de caracteristicile fiecărui complex rezidenţial în parte, în ceea ce priveşte calitatea construcţiei şi locaţia sa", a declarat Andreea Comşa, managing director la Premier Estate, cu un portofoliu de aproape 1.600 de apartamente şi vile.

Potrivit Premier Estate, în ansamblurile din apropierea Bucureştiului, cumpărătorii pot achiziţiona o locuiţă pornind de la 600 euro/mp construit, iar în cartierele din zona periferică a Capitalei, precum Titan, preţurile sunt de aproximativ 800-900 euro/mp construit. Cei care se orientează spre zona centrală (Tineretului, Unirii), pot cumpăra un apartament cu 1.000-1.100 euro/mp construit, iar zona de nord, care chiar dacă este văzută ca cea mai scumpă, a devenit mai permisivă în ceea ce priveşte preţurile pentru ultimele dezvoltări rezidenţiale

"În acest an, piaţa rezidenţială a cunoscut o revigorare datorată stabilizarii preţurilor şi adaptării locuinţelor la cerinţele pieţei. În plus, continuarea programului Prima Casa şi facilitatea fiscală de TVA 5% la locuinţele până în 380.000 lei, împreună cu relaxarea condiţiilor de creditare, atât prin micşorarea dobânzilor, cât şi prin avansul minim perceput, au trezit apetitul de achiziţie a cumpărătorilor. Totodată, dobânzile reduse la depozite încurajează clienţii care au făcut economii să prefere o investiţie într-o locuinţă unde randamentul este mai atractiv, în loc să depună banii la bancă în depozit la termen", consideră Comşa.

De la începutul anului în Bucureşti au fost scoase la vânzare peste 20.000 apartamente, cu aproape 20% mai multe decât în aceeaşi perioada a anului 2007.

"În piaţă există două categorii principale de clienţi: cei care îşi caută o locuinţă construită la un standard de calitate ridicat şi care sunt dispuşi să platească un preţ mai mare sau clienţii care mai întâi se uită la preţ şi nu neapărat la calitatea şi locaţia proiectului, preferând astfel locuinţele cu suprafeţe mici, din complexurile rezidenţiale construite în ultimii doi ani, în Capitală sau în zonele din apropierea sa", a explicat Comşa.

Pentru 2015, previziunile acesteia sunt optimiste, iar aşteptările vizează menţinerea trendului ascendent al vânzărilor, ceea ce ar atrage investiţii suplimentare din partea dezvoltatorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici