- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (14.08.2014, 15:23)
- Liviu Iancu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Litoralul poate primi maxim 150.000 de turişti, în structuri clasificate şi la negru. Autorităţile contrazic informaţiile privind 250.000 de oameni în staţiuni
Numărul turiştilor care se pot caza pe litoral, în structuri clasificate sau la negru, nu poate depăşi 150.000, susţin patronatele din turism, care dezmint astfel informaţiile vehiculate în media, potrivit cărora în weekend-ul trecut au fost în staţiunile de la malul mării circa 250.000 de turişti.
Urmărește
1770 afișări
ANALIZĂ: Litoralul poate primi maxim 150.000 de turişti, în structuri clasificate şi la negru. Autorităţile contrazic informaţiile privind 250.000 de oameni în staţiuni (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
În baza de date a Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) sunt întregistrate un număr de 101.610 locuri de cazare pe litoral, incluzânduăle şi pe cele din oraşul Constanţa. În plus, reprezentanţii autorităţii au notificat, anul trecut, peste 850 de structuri de cazare neclasificate din judeţul Constanţa, care se promovau în mediul online.
"De asemenea, se află în curs de clasificare, cu documentaţie depusă la ANT, un număr de 114 structuri de cazare în judeţul Constanţa", a declarat agenţiei MEDIAFAX Răzvan Filipescu, preşedintele ANT.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Pe litoral sunt mai puţin de 97.500 de locuri clasificate în staţiuni şi puţin peste 4.000 în Constanţa, conform site-ului ANT, spune Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). În aceste locuri, a adăugat el, sunt incluse şi campinguri, vile şi locuri în alte localităţi din judeţ, care nu au legatură cu litoralul.
"Verificând site-urile de promovare semilegale/ilegale, am ajuns la concluzia că mai sunt încă aproximativ 800 de locaţii neclasificate. Dacă acestea au zece camere, înseamnă încă 16.000 de locuri. Cu bunăvoinţă, putem aproxima 120.000 de locuri de cazare pe tot litoralul. Pe lângă aceştia, mai avem casele de vacanţă, apartamentele din Mamaia, Năvodari, Eforie etc. Aici nu cred că pot fi mai mult de 20.000 de locuri de cazare, plus cazările în casele localnicilor. În total, pe litoral, cu multă bunavoinţă, putem avea 150.000 de locuri, dintre care 50.000 neclasificate", crede Răducan.
El atrage atenţia că asta nu înseamnă că sunt toate cele 150.000 de locuri sunt funcţionale şi, mai ales, ocupate.
La rândul lui, Alin Burcea, vicepreşedintele ANAT, nu crede că pe litoral au loc mai mult de 150.000 de turişti, adunându-i şi pe cei care se cazează la negru.
"Un număr de 250.000 de turişti, cum s-a vehiculat săptămâna trecută în media, n-au unde să doarmă pe litoral. Cu tot cu cazările la negru, pe litoral încap cel mult 150.000 de persoane", a afirmat Burcea.
Unii hotelieri se plâng că ştirile care anunţă că pe litoral nu mai ai loc să arunci un ac le dăunează, pentru că sunt turişti care nu mai vin la mare de teamă că nu mai găsesc locuri.
"Mai mult rău decât ni se face acum, cu aceste informaţii aruncate în piaţă, ni s-ar face doar dacă s-ar spune că hotelurile sunt închise. În tot sudul litoralului nu există nicio staţiune unde să nu fie hoteluri care mai au locuri libere chiar şi în cel mai aglomerat weekend", a declarat pentru MEDIAFAX Lucian Stanciu, directorul comercial al lanţului Unita, care deţine opt hoteluri pe litoral.
El a adăugat că "fizic", 200.000 sau 250.000 de turişti nu pot încăpea în structurile de cazare de la mare.
"Pe litoral au loc cel mult 150.000 de oameni. Nu ştiu cine are interes să apară aceste cifre astronomice, dar nouă, hotelierilor, ne dăunează. La început de sezon se spunea că Mamaia este plină, dar în staţiune, în luna mai, erau doar doi oameni şi un câine. Când spui că sunt pline şi că nu mai sunt locuri, îi tai avântul celui care vrea să ajungă la mare în ultimul moment", a mai spus Stanciu.
Ion Dănuţ Jugănaru, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Constanţa, spune că unele statistici aparţin Poliţiei Constanţa, care nu are însă mijloacele necesare să numere turiştii.
"Ei numără maşinile care trec şi le înmulţesc cu un număr de persoane. Aşa ajungem la situaţii aberante, cum ar fi în cazul Costineştiului, unde sunt 12.000 de locuri, dar sunt anunţaţi peste 50.000 de turişti. Toată nebunia asta, cu 250.000 de turişti pe weekend, îi poate speria pe cei care vor să meragă la mare", a explicat Jugănaru.
Din datele ANT, la Costineşti sunt mai puţin de 12.000 de locuri, la Mamaia, 21.532, la Neptun - 9.147, la Năvodari - 8.720, la Vama Veche - 1.036, la Eforie Nord şi Eforie Sud, aproape 20.000, iar la Saturn - 5.425. În total, 101.610 locuri de cazare în structurile clasificate, incluzându-le şi pe cele 4.062 din oraşul Constanţa.
Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Poliţiei Constanţa au declarat că date exacte privind numărul turiştilor pe litoral nu pot fi luate decât de la ANT.
"Sunt identificate mai multe fenomene cu privire la cazarea turiştilor în structuri de primire turistică, atât pe litoral, cât şi în alte zone ale ţării, unul dintre acestea fiind cazarea de către operatorii care au înregistrată activitatea turistică la administraţia fiscală din raza teritorială (structuri de primire turistică care au până la 5 camere) şi care nu necesită obţinerea certificatului de clasificare de la Autoritatea Naţională pentru Turism. Un alt fenomen identificat este ca în timpul sezonului estival, locuitorii judeţului Constanţa (dintre care un număr de peste 280.000 de locuitori în municipiul Constanţa) cazează în mod gratuit prieteni sau rude din restul ţării. Amintim că judeţul Constanţa are un număr de peste 600.000 de locuitori", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii ANT.
Cu toate acestea, niciun oficial din turism nu poate spune câţi turişti merg într-un weekend la mare.
"Nu avem cum să ajungem la cifra de 250.000 de turişti pe litoral. Probabil că în weekend-ul următor vom ajunge la 300.000 de turişti, un nou record naţional. România, campioană la cazări la negru, cu 300.000 de turişti în 100.000 de locuri!", a încheiat Dragoş Răducan de la FPTR.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe