Indicele cheltuielilor de consum a înregistrat o scădere de 7,5% în Statele Unite în luna martie, în contextul efectelor crizei pandemiei asupra veniturilor, informează publicaţia The Wall Street Journal.
Cheltuielile de consum, principalul factor de stimulare a creşterii economice, au scăzut cu 7,5% în martie, cel mai abrupt declin lunar înregistrat din 1959 până în prezent, în contextul blocării unei mari părţi a activităţilor economice din cauza pandemiei.
Raportul Departamentului Comerţului oferă şi o perspectivă asupra efectelor preliminare pe care criza pandemiei le are asupra veniturilor personale, asupra salariilor, dobânzilor, dividendelor, indemnizaţiilor de securitate socială şi altor surse. Veniturile au scăzut cu 2% în martie, lucru care evidenţiază insuficienţa măsurilor compensatorii.
Scăderile s-au produs în principal în a doua jumătate a lunii martie, în contextul suspendării activităţilor companiilor şi al restricţiilor privind deplasările impuse de instituţiile guvernamentale. Măsurile au rămas în vigoare în cea mai mare parte a lunii aprilie, afectând cheltuielile, veniturile şi creşterea economică generală.
„Cred că acesta este doar vârful aisbergului. Ce este mai rău va apărea în cifrele pe luna aprilie”, afirmă Blerina Uruçi, senior economist la Barclays.
Cheltuielile consumatorilor reprezintă peste două-treimi din produsul economic total. Diminuarea bruscă a consumului a afectat valoarea Produsului Intern Brut al SUA, care a înregistrat o scădere de 4,8% în primul trimestru din 2020.