- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (03.06.2014, 20:38)
- Liviu Iancu
ANAT: Voucherele de vacanţă vor aduce doar 250.000 de turişti în plus. Neimpozitate ar fi adus 1 milion
Voucherele de vacanţă pentru angajaţii companiilor de stat, aprobate marţi de Camera Deputaţilor, vor avea un efect moderat, urmând să aducă un surplus de aproximativ 250.000 de turişti, dar dacă ar fi fost scutite de impozite ar fi avut un efect de patru-cinci ori mai mare, potrivit ANAT.
Urmărește
2172 afișări
ANAT: Voucherele de vacanţă vor aduce doar 250.000 de turişti în plus. Neimpozitate ar fi adus 1 milion (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
"Nu am textul proiectului de lege în faţă, dar, ca noutate, ştiu că se elimină intermediarul - societăţile de tichete, care ar fi luat un comision în plus. Din câte ştiu, nu s-a revenit la forma iniţială a ordonanţei din 2009, când şi angajatorul, şi angajatul erau scutiţi de taxe. Cred că această măsură va duce la o creştere în turism, dar nu atât de mare pe cât ar fi fost dacă se eliminau impozitele", a declarat agenţiei MEDIAFAX Alin Burcea, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
El a estimat că faţă de cei 6 milioane de turişti români care îşi fac anual vacanţele în ţară, dacă s-ar fi eliminat impozitele pentru vouchere, s-ar fi înregistrat o creştere de circa 20%, respectiv 1,2 milioane de turişti.
Surse din Autoritatea pentru Turism au declarat agenţiei MEDIAFA că voucherele vor fi scutite de plata contribuţiilor sociale, vor fi deductibile de la plata impozitului pe profit, dar vor fi impozitate pe venit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
"În forma în care este acum, probabil că vor veni în plus în staţiunile din ţară aproximativ 250.000 de turişti", a mai spus Burcea. El a completat că Ministerul Finanţelor nu înţelege că voucherele, dacă ar fi fost scutite integral de taxe, ar fi fost oricum "purtătoare" de TVA şi ar fi dus la o creştere a încasărilor la buget.
Camera Deputaţilor a decis marţi ca instituţiile publice, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale să poată acorda angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economie, cu care pot fi cumpărate pachete de servicii în unităţi de turism autorizate.
Voucherele de vacanţă se vor emite numai online şi vor fi suportate integral de angajatori. Prestarea serviciilor achiziţionate prin intermediul voucherelor se va face în unităţile turistice autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism, iar comisionul maxim perceput de aceste agenţii nu va putea depăşi 10% din valoarea pachetului de servicii oferit.
Angajatul care va beneficia de vouchere de vacanţă nu va mai primi prime de vacanţă sau bilete de odihnă.
"Ne deranjează faptul că se limitează comisionul la agenţii, ceea ce reprezintă un act neconcurenţial. Nicio agenţie nu va dori să vândă cu un comision limitat în lunile iulie şi august, care sunt scurtele perioade când pot vinde cu comisioane de peste 10%. Partea bună este că aceste vouchere, prin care angajaţii vor fi trimişi în vacanţe, elimină toate aranjamentele şi combinaţiile făcute de anumite societăţi de stat şi regii autonome. Acum, totul se va defăşura transparent", a mai spus oficialul ANAT.
Tichetele de vacanţă au fost introduse în anul 2009, pentru a stimula turismul intern, care scăzuse pe fondul crizei economice, dar au fost eliminate un an mai târziu pentru salariaţii de la stat.
Anul trecut, în unităţile de cazare din România au înnoptat 7,91 milioane de turişti (în creştere cu 5%), dintre care 6,2 milioane au fost români.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe