ANCHETĂ: Avizarea directorului PAID România s-a făcut fără respectarea cerinţelor legale privind experinţa

Directorul general al asigurătorului PAID România, Nicoleta Radu-Neacşu, a fost avizat în funcţie în urmă cu aproape un an de zile fără să fie îndeplinită una dintre cerinţele prevăzute de legislaţie, care prevede o experienţă de cel puţin 5 ani în domeniul asigurărilor pentru o poziţie de conducere.

Urmărește
1536 afișări
Imaginea articolului ANCHETĂ: Avizarea directorului PAID România s-a făcut fără respectarea cerinţelor legale privind experinţa

ANCHETĂ: Avizarea directorului PAID România s-a făcut fără respectarea cerinţelor legale privind experinţa (Imagine: Shutterstock)

Conform legislaţiei, pentru avizarea la conducerea unei companii de asigurare, candidatul trebuie să aibă o experienţă de cel puţin 5 ani în domeniul asigurărilor sau de 7 ani în domeniul financiar-bancar, din care cel puţin 3 ani, respectiv 5 ani, într-o funcţie de conducere în aceste domenii.

Potrivit datelor din CV, obţinut de MEDIAFAX, Radu-Neacşu a ocupat funcţia de inginer la Combinatul Siderurgic Călăraşi în perioada 25 septembrie 1989 - 22 ianuarie 1990 şi a activat pe aceeaşi poziţie la Întreprinderea Judeţeană de Prestări Servicii şi de Producţie Industrială Ialomiţa, în perioada 22 ianuarie 1990 - 30 octombrie 1990.

Actualul director general al PAID România a deţinut funcţia de director comercial al Hermes SRL Slobozia în intervalul 1 noiembrie 1990 - 30 aprilie 1993 şi a condus societatea Almir SRL Slobozia în perioada 1 mai 1995 - 18 noiembrie 1996. Ambele firme desfăşurau operaţiuni de import-export.

Din ianuarie 1998 şi până în martie 2007, Radu-Neacşu a fost administrator şi asociat unic al Colosseum Imex SRL Amara, o societate care a produs confecţii tip jeans, vândute pe piaţa externă sub marca "Colosseum".

Ulterior, ea a fost numită director general al societăţii.

Potrivit datelor Registrului Comerţului, Colosseum Imex este în faliment, aflându-se sub incidenţa Legii 85/2006 privind procedura insolvenţei.

Societatea îi are ca asociaţi pe Nicoleta Radu-Neacşu şi Gabriel Radu, fiecare cu câte 50% din părţile sociale. În perioada 2011-2012, Colosseum Imex a înregistrat pierderi, conform datelor disponibile pe pagina web a Ministerului Finanţelor Publice.

Înainte să fie numită la conducerea PAID România, funcţie pentru care primeşte, potrivit unor surse din piaţa asigurărilor, un salariu net de 5.000 de euro/lună, Radu-Neacşu a fost responsabilă pentru o perioadă de aproximativ şase luni cu activităţile de control intern ale asigurătorului.

Potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară solicitate de MEDIAFAX, fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a avizat numirea Nicoletei Radu-Neacşu în funcţia de director general al PAID România în data de 11 aprilie 2013.

"În unanimitate de voturi, Consiliul CSA a hotărât aprobarea Nicoletei Radu-Neacşu ca persoană semnificativă - director general, la societatea Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), având în vedere prevederile articolului 23, aliniatul 1, litera B, punctul b din Normele privind autorizarea şi funcţionarea asigurătorilor, puse în aplicare prin Ordinul CSA 16/2012, precum şi articolului 42, aliniatul 1 din Legea 32/2000, potrivit căruia CSA este singura autoritate în măsură să se pronunţe asupra considerentelor de oportunitate, evaluărilor şi analizelor calitative care stau la baza emiterii actelor sale", se precizează în răspunsul ASF.

Potrivit autorităţii, Radu-Neacşu a fost intervievată de o comisie de evaluare întrunită în data de 3 aprilie 2013, formată din 5 persoane, printre care s-a aflat şi un membru al Consiliului CSA.

La acea vreme, Consiliul CSA era condus de Daniel George Tudor, alături de vicepreşedinţii Tudor Baltă şi Gheorghe Cornel Coca-Constantinescu, precum şi membrii Dan Constantinescu, Daniela Popa Dorul Claudian Frunzulică şi Albin Biro.

"În urma interviului comisia de evaluare a formulat propunerea de aprobare a Nicoletei Radu-Neacşu ca persoană semnificativă - director general al PAID. În faţa comisiei de evaluare, Nicoleta Radu-Neacşu, pe lângă aspectele profesionale ce vizeaza desfăşurarea activităţii şi cunoşterea legislaţiei în domeniul asigurărilor, a prezentat şi un plan de management detaliat în cadrul interviului susţinut", se mai spune în răspunsul instituţiei.

ASF precizează că Radu-Neacşu a fost singura persoană nominalizată de PAID pentru a fi avizată în poziţia de director general, după vacantarea postului în urma renunţării de către Aurelia Cristea la această poziţie. Aurelia Cristea a obţinut un mandat de deputat în urma alegerilor de la sfârşitul anului 2012.

Autoritatea mai spune că, pentru luarea unei poziţii oficiale privind lipsa experienţei la data avizării în funcţie a directorului PAID România, ar fi necesară reanalizarea întregului dosar de avizare, întrucât procesul de avizare al Nicoletei Radu-Neacşu s-a derulat în perioada de funcţionare a CSA.

"În opinia noastră, ASF nu poate anula decizii ale CSA. Desigur, aceasta este o problemă legată de teoria dreptului şi ca atare admitem posibilitatea să existe şi opinii contrare. Dacă vă referiţi în particular la autorizarea actualului director general al PAID România, această autorizare poate să fie retrasă în orice moment, în condiţiile legii, ca dealtfel a oricărei alte persoane autorizate ca persoane semnificative în domeniul financiar non-bancar", se menţionează în răspunsul instituţiei.

ASF mai spune că nu deţine informaţii cu privire la modul în care Consiliul CSA a aprobat numirea Nicoletei Radu-Neacşu şi cu atat mai puţin cu privire la motivele pentru care votul ar fi fost în unanimitate.

"Putem doar să presupunem că acest vot a fost acordat pe baza materialelor prezentate în dosarul de avizare", se arată în răspuns.

Contactat de MEDIAFAX, Biroul de presă al PAID România nu a dorit să transmită un punct de vedere privind numirea Nicoletei Radu-Neacşu la conducerea PAID.

CSA şi-a încetat activitatea la finele lunii aprilie 2013, atribuţiile fostei instituţii fiind preluate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, alături de cele ale instituţiilor care reglementau sectorul pensiilor private (CSSPP) şi piaţa de capital (CNVM).

Potrivit datelor din CV, Radu-Neacşu a absolvit cursurile Institutului Politehnic Bucureşti în anul 1989, profilul mecanic, specializarea mecanică fină.

În 2007, directorul general al PAID a obţinut o diplomă de master la disciplina "Spaţiul public european", după ce a urmat cursurile Facultăţii de administraţie publică din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative Bucureşti.

Doi ani mai târziu, Radu-Neacşu a primit, în urma unui curs de şase săptămâni la CECCAR România, un certificat de absolvire la disciplina "Evaluare economică şi financiară a întreprinderii".

De asemenea, reprezentantul PAID deţine din anul 2012 un certificat de absolvire la disciplina "Manager de proiect", obţinut în urma unui curs de 7 zile la Eurobest Team SRL.

Nicoleta Radu-Neacşu este căsătorită cu Marian Neacşu, liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor şi prim-vicepreşedinte al PSD Ialomiţa.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 în baza prevederilor Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor şi Legii 31/1990 privind societăţile comerciale.

Potrivit legislaţiei, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia o poliţă de asigurare obligatorie emisă de PAID, denumită PAD, care acoperă riscurile catastrofice (cutremur, alunecare de teren şi inundaţie) în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcţie de structura constructivă a locuinţei asigurate.

Prima de asigurare este de 20 euro, respectiv 10 euro, în funcţie de suma asigurată.

PAID este controlată de Astra, Groupama şi Gothaer România, fiecare cu 15%, Generali România - 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România şi UNIQA România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Primele poliţe PAD au fost emise de PAID în iulie 2010.

În 2013, portofoliul PAID a crescut cu 120%, la peste 727.000 de contracte, după ce societatea a încheiat, ân a doua parte a anului trecut, parteneriate de distribuţie cu 20 de asigurători.

Portofoliul societăţii reprezintă mai puţin de 10% din fondul locativ naţional, care numără aproximativ 8,5 milioane de locuinţe.

Anul trecut, societatea a subscris prime 60,25 milioane de lei, în creştere cu 149% faţă de anul precedent, potrivit datelor ASF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici