- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.11.2015, 14:15)
- Alina Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANRE: Companiile de gaze naturale vor plăti despăgubiri solicitanţilor dacă nu răspund la reclamaţii
Operatorii din sectorul de distribuţie şi transport al gazelor naturale vor plăti despăgubiri dacă nu răspund la reclamaţiile şi sesizările solicitanţilor, persoane fizice sau firme, a declarat joi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ.
Urmărește
2742 afișări
ANRE: Companiile de gaze naturale vor plăti despăgubiri solicitanţilor dacă nu răspund la reclamaţii (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/ Mediafax Foto)
"În şedinţa de astăzi (joi, 26 noiembrie, n.r.) a Comitetului de Reglementare am hotărât să aprobăm standarde de performanţă pentru activitatea de distribuţie a gazelor naturale şi de transport al gazelor naturale, astfel încât dacă nu se răspunde unui solicitant, la o sesizare, la o reclamaţie în termenul stabilit de către noi, asta însemnând 15 zile, 30 de zile sau 60 de zile, în funcţie de solicitare, atunci operatorul de distribuţie sau de transport este obligat să plătească o compensaţie în bani solicitantului. Aceste compensaţii variază de la importanţa solicitării, de la un nivel de 50 de lei cu o suprataxare pentru fiecare zi de întârziere, până la câteva mii de lei în cazul operatorului de transport", a afirmat preşedintele ANRE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În România există în prezent 300.000 de reclamaţii în medie pe an din partea consumatorilor casnici privind sectorul gazelor naturale.
De asemenea, reprezentantul autorităţii spune că racordările la reţeaua de distribuţie gaze naturale, atât pentru firme, cât şi pentru persoanele fizice, vor dura până la 90 de zile.
"Se va stabili un termen pentru racordare legat şi de situaţia domeniului public-privat în care se realizează racordarea. Practic este nevoie de avize, de autorizaţii din partea localităţii, din partea primăriei sau a consiliului judeţean şi în funcţie de eliberarea acestor acte care în mod normal se eliberează în 90 de zile. Deci practic durata unei racordări nu poate să fie mai mare de 90 de zile, plus timp acordat lucrării respective. Acum există termene care se întind până la 270 de zile, iar noi încercăm să le restrângem la 90 de zile", a arătat Havrileţ.
Preşedintele ANRE estimează pentru acest an o scădere de 5% a consumului de gaze la nivel naţional şi spune că, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, România nu a mai importat gaze timp de două luni.
Şeful ANRE a dat asigurări că România este pregătită pentru această iarnă.
"Este o situaţie bună şi din punct de vedere al vremii. Din depozite s-a consumat foarte puţin. A trecut a doua lună din cele şase luni ale perioadei de iarnă, octombrie-noiembrie, în care ANRE nu a obligat furnizorii de gaze naturale să facă import, lucru care s-a întâmplat pentru prima oară în România în 20 de ani, lunile octombrie şi noiembrie nu au fost niciodată fără o obligaţie de import. Pentru luna decembrie am stabilit un import de siguranţă de 3% pentru consumatorii casnici, iar pentru cei industriali nu am stabilit nicio obligaţie de import", a menţionat Havrileţ.
În 2014, România a înmagazinat 2,7 miliarde metri cubi gaze naturale. Producţia internă este asigurată de companiile Romgaz şi OMV Petrom.
Anul trecut, importurile de gaze au reprezentat 7,5% din consumul total la nivelul ţării, scăzând în acest an la numai 3% şi comparativ cu 25% înainte de 2008. În ceea ce priveşte consumul local de gaze, acesta a scăzut de la 17-18 miliarde metri cubi în anul 2008 la 11 miliarde mc gaze în 2014.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36