- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANRE: Consumatorii au plătit în primul trimestru 406,4 mil. lei taxă de cogenerare, cu 11% mai puţin
Consumatorii de energie electrică au plătit în primele trei luni 406,4 milioane lei (90,2 milioane euro) ca taxă de cogenerare, cu 11% mai puţin faţă de suma de 457 milioane lei înregistrată în perioada similară a anului trecut, pe fondul scăderii producţiei de energie, potrivit datelor ANRE.
ANRE: Consumatorii au plătit în primul trimestru 406,4 mil. lei taxă de cogenerare, cu 11% mai puţin (Imagine: Shutterstock)
Scăderea valorii taxei vine pe fondul reducerii cu 5,56% a cantităţii de energie generată în unităţi de cogenerare (producţia simultană de electricitate şi căldură).
Taxa de cogenerare este percepută în baza unei directive europene, cu scopul de a sprijini investiţiile în tehnologiile mult mai eficiente de producere a energiei, şi a fost autorizată de Comisia Europeană în 2010.
Producţia de energie în cogenerare care a beneficiat de acest mecanism de sprijin a fost în primele trei luni de 2.226 GWh, faţă de 2.357 GWh în primul trimestru al anului anterior.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
În primul trimestru din 2013, valoarea taxei de cogenerare a fost de 457 milioane de lei.
Totodată, exporturile de energie electrică produsă în cogenerare au crescut în primul trimestru de 4,1 ori, de la 318 GWh, la 1.304 GWh, reiese din datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
Taxa pentru energia electrică şi termică produse în cogenerare a fost redusă, începând de marţi, 1 iulie, cu aproape 46%, la 0,00996 lei pe kWh.
Tot din 1 iulie, exporturile de energie electrică din România sunt scutite de plata taxei de cogenerare, pentru a stimula vânzarea de energie către alte state.
De această taxă beneficiază 37 de unităţi de producţie, care aparţin unui număr de 47 de companii.
ANRE a propus Guvernului în octombrie anul trecut să reducă spijinul acordat pentru un sfert dintre producătorii energie şi căldură în cogenerare, întrucât a constatat că aceştia au benificiat de un ajutor prea mare.
În urma unei analize, ANRE a constatat că, în perioada 2011-2013 au primit un ajutor de stat prea mare prin taxa de cogenerare un număr de nouă companii, respectiv CET Arad, CET Govora, CET Vest, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, Dalkia Termo Prahova, Modern Calor, Termo Calor Confort Piteşti, Electrocentrale Oradea şi Electrocentrale Bucureşti.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.