ANRM: Redevenţele petroliere nu vor creşte spectaculos

Nivelul redevenţelor percepute de stat pentru producţia de petrol şi gaze nu va creşte spectaculos în noua legislaţie în domeniu, dar va fi diferenţiat în funcţie de tipul zăcământului din care sunt extrase hidrocarburile, spune preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu.

Urmărește
226 afișări
Imaginea articolului ANRM: Redevenţele petroliere nu vor creşte spectaculos

ANRM: Redevenţele petroliere nu vor creşte spectaculos (Imagine: Shuttesrstock)

"Pentru viitoarele acorduri petroliere redevenţele vor fi diferenţiate pentru zăcămintele on-shore, off-shore şi deep off-shore", a declarat miercuri preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), prezent la Bucharest Forum Energy 2014, eveniment organizat de Institutul Aspen România.

Legislaţia actuală nu face diferenţa între tipurile de zăcăminte, iar nivelul redevenţelor este cuprins între 3% şi 13% din nivelul producţiei de hidrocarburi. Redevenţele au fost fixate în 2004 şi sunt valabile până în decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin legea de aprobare a contractului de privatizare a companiei Petrom, preluată de grupul austriac OMV.

Duţu a adăugat că pentru actualele acorduri petroliere vor fi renegociate redevenţele pentru fiecare în parte.

"Să nu ne aşteptăm la creşteri spectaculoase (ale redevenţelor – n.r.)", a mai spus Duţu.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, declara în aprilie că, dacă va fi întrebat, va comunica ANRM şi Ministerului Finanţelor Publice (MFP) să ia o decizie privind noile redevenţe la petrol şi gaze după alegerile prezidenţiale.

Premierul Victor Ponta arăta în vara anului trecut că România va avea în 2014 redevenţe pentru toate resursele sale naturale, care vor fi ridicate la media europeană. El a arătat că noile revedenţe ar putea fi aplicate mai devreme şi companiei Petrom, "în funcţie de negocieri" şi dacă va exista "un regim stimulativ".

Bugetul de stat încasează anual redevenţe miniere şi petroliere care se cifrează în jurul sumei de 1 miliard de lei.

Cea mai recentă licitaţie în vederea concesionării pentru explorare şi exploatare a unor perimetre de hidrocarburi a avut loc în 2010.

ANRM anunţa în urmă cu un an că va scoate la licitaţie 30-35 de perimetre petroliere, din care 8 în Marea Neagră. Licitaţia nu a avut încă loc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici