Metrorex a primit oferte din partea Alstom (Franţa), CAF (Spania), CSR (China), Pesa (Polonia) şi Astra Vagoane (România) pentru acest contract.
Conducerea Metrorex anunţa la jumătatea lunii octombrie că desemnarea câştigătorului va avea loc în termen de maxim 45 de zile, respectiv la începutul lunii decembrie.
„Ţinând cont de complexitatea ofertelor, a fost necesară amânarea declarării câştigătorului până cel târziu la 10 martie. În cazul în care comisia de evaluare va conclude într-un termen mai scurt, rezultatul va fi comunicat de îndată ofertanţilor”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Catalin Homor, director de investiţii şi achiziţii publice în cadrul Metrorex.
El a adăugat că ofertanţilor li s-au cerut o serie de clarificări.
Administratorul metroului bucureştean vizează achiziţia a minim 43 şi maxim 51 de trenuri, cu 258, respectiv 306 vagoane, printr-un acord-cadru cu până la patru contracte subsecvente.
Contractul, estimat la 1,556 miliarde lei fără TVA, va fi finanţat dintr-un credit extern de la BEI, garantat de stat, şi bani de la buget, potrivit anunţului de participare lansat la jumătatea acestui an de Metrorex.
Trenurile sunt cumpărate în urma unei licitaţii deschise, unde preţul ofertei are o pondere de 60%, celelalte criterii fiind performanţele tehnice (15%), termenele de livrare (12%), condiţiile şi costurile de mentenanţă (3%, respectiv 5%) şi termenele de garanţie (5%).
Tronsonul Eroilor – Drumul Taberei din magistrala 5 de metrou va fi finalizat în al doilea semestru din 2016, iar întregul proiect va fi dat în folosinţă în anul 2020, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene şi de la stat.
În prezent, în Bucureşti, circa 600.000 de persoane circulă zilnic cu metroul, adică o treime din populaţia Capitalei.