- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (18.02.2014, 14:32)
- Ovidiu Tempea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ASF a instituit administrarea specială la compania de asigurări Astra. Firma va fi condusă de KPMG. Ruşanu: În cazul unui eveniment major, Astra nu va putea să îşi onoreze obligaţiile de plată
Autoritatea de Supraveghere Financiară a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei asigurare reasigurare Astra, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special.
Urmărește
3933 afișări
ASF a instituit administrarea specială la compania de asigurări Astra. Firma va fi condusă de KPMG
"Se dispune deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, conform prevederilor art. 8 alin. (1) lit. b) coroborat cu prevederile art. 7 lit. a) din Legea 503/2004, republicată, la Societatea de Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A (...) reprezentată legal de domnul Iulius Alin Bucşă, în calitate de preşedinte Directorat. Art. 2.- Se desemnează KPMG ADVISORY SRL", se arată în decizia ASF.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
VEZI AICI COMUNICATUL DE PRESĂ ASF
Începând de marţi, ASF a suspendat atribuţiile legale ale acţionarilor semnificativi şi ale persoanelor semnificative ale societăţii de asigurare/reasigurare care se transferă administratorului special pe toată perioada administrării speciale precum şi drepturile de vot în privinţa numirii şi revocării membrilor Consiliului de supraveghere ai societăţii, dreptul la dividende al acţionarilor, activitatea, precum şi dreptul la remuneraţie al membrilor consiliului de supraveghere.
Astra Asigurări este controlată de The Nova Group Investments România SA - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.
Suspendarea operează şi îşi produce efectele pe toată durata procedurii de redresare financiară prin administrare specială.
"Administratorul special preia integral atribuţiiie persoanelor semnificative ale societăţii de asigurare supuse procedurii de redresare financiară prin administrare specială, aşa cum acestea rezultă potrivit legii şi actelor constitutive ale societăţii de asigurare", se arată în decizia adoptată marţi de ASF.
În urmă cu două săptămâni, MEDIAFAX a anunţat în exclusivitate că ASF a întocmit un raport prin care suspectează Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, raport pe baza căruia BNR a sesizat DNA. Raportul invoca acrodarea de credite mari către companii din grup, reasigurări la companii de reasigurare înregistrate în insulele Cayman şi risc de neplată în caz de dezastre naturale.
KPMG va trebui să iniţieze "în regim de urgenţă" procedurile legale de majorarea capitalului social până la un nivel care să permită societăţii respectarea cerinţelor de solvabilitate şi lichiditate şi să facă inventarierea dosarelor de daună, înregistrate în evidenţele societăţii de asigurare, în vederea evaluării daunelor reale şi a stabilirii obligaţiilor faţă de creditorii de asigurări, activitatea de verificare. Inventariere şi instrumentare a dosarelor se va face în regim de urgenţă.
Administratorul va lua luarea măsurilor necesare pentru calcularea corespunzătoare şi în conformitate cu cerinţele legale a rezervelor tehnice constituite de societate.
Pe parcursul acestui proces, companiei îi va fi interzis să efectueze investiţii în valori mobiliare si imobiliare, cu excepţia plasamentelor în depozite bancare şi titluri de stat/certificate de trezorerie.
De asemenea, se va interzice înstrăinarea bunurilor şi/sau activelor societăţii de asigurare, fără aprobarea prealabilă a ASF.
KPMG va luat măsurile necesare în vederea accelerării recuperării împrumuturilor acordate în cadrul grupului şi interzicerea acordării de noi împrumuturi, va inventariea şi evalua, conform normelor în vigoare, creanţele înregistrate în evidenţele societăţii şi va anula creanţele din asigurare aferente contractelor ieşite din perioada de valabilitate, cu înregistrarea rezultatelor în contabilitatea societăţii, în regim de urgenţă.
Totodată, va avea lor reanalizarea politicii de reasigurare şt plasarea riscurilor către reasigurători cu rating acordat de agenţii de rating recunoscute.
În decizia de instituire a procedurii de administrare specială ASF notează că a decizia s-a bazat şe un proces verbal întocmit la 10 februarie 2014 şi referatul de constatare din 17 februarie 2014, după ce compania a raportat, în 7 februarie, că are coeficientul de lichiditate sub limita minimă prevăzută de lege.
ASF menţionează că Astra nu a constituit şi nu a menţinut rezerva de daune conform legii punându-se în pericol onorarea obligaţiilor asumate faţă de creditorii de asigurări, şi a diminuat - diminuarea coeficientului de lichiditate aferent activităţii de asigurări generale la data de 31 decembrie 2013.
Autoritatea mai notează că Astra nu a îndeplinit măsurilor stabilite în sarcina societăţii prin Decizia C.S.A. nr. 217 din 26 aprilie 2013, astfel cum au fost constatate prin procesul-verbal din 10.02.2014.
Potrivit ASF, Astra a influenţat nivelului marjei de solvabilitate aferente activităţii de asigurări generale, ca urmare a încălcării dispoziţiilor legale şi a Deciziei C.S.A. nr. 217/26.04.2013, menţionate mai sus, în sensul că valoarea marjei de solvabilitate disponibile scade sub valoarea marjei de solvabilitate minime.
Raportul de control pentru Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. şi Nota Direcţiei Supraveghere şi Stabilitate Financiară au făcut obiectul unei evaluări comune cu BNR şi Ministerul Finanţelor Publice.
"În urma acestei evaluări a rezultat că expunerea sistemului bancar din România pe Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. este redusă, problemele financiare ale societăţii neantrenând risc sistemic în sectorul bancar. De asemenea, riscul de contaminare în sistemul asigurărilor este limitat, potrivit analizelor care au stat la baza deciziei ASF", se arată într-un comunicat al ASF.
Adamescu, patronul Astra: Decizia ASF este o lovitură de tip mafiot. Vom ataca măsura în justiţie
Deschiderea procedurii de redresare financiară la Astra Asigurări este o lovitură "de tip mafiot" din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară, o decizie incalificabilă, care va genera un şoc internaţional uriaş, a declarat Dan Adamescu, acţionarul majoritar indirect al liderului pieţei.
"Astra este perla industriei de asigurări, nu numai din România, ci şi din estul Europei. Astra este mândria mea. Ceea ce s-a întâmplat azi la ASF, care a decis deschiderea procedurii de redresare financiară, este incalificabil. Astra are 4,6 milioane de clienţi. Să ieşi cu cinismul pe care l-au arătat Ruşanu şi Moldoveanu, cei doi artizani ai acestei lovituri de tip mafiot, (...) este incredibil", a declarat Adamescu într-o conferinţă de presă.
Adamescu a afirmat că ASF, deliberat, "a inundat piaţa" cu date total sau parţial neadevărate despre Astra Asigurări, pe care ulterior le-au negat.
"Partenerii noştri străini ne urmaresc, ne ştiu datele, ne controlează şi vine acum ASF şi ... avem datele lunare trimise către instituţie ... este o grozăvie ce a spus acest Ruşanu şi acest Modoveanu. Ruşanu habar n-are de asigurări, nu ştie nicio limbă străină. Moldoveanu are puţin habar, dar trebuie să vă uitaţi la poziţiile lui şi să nu uitaţi că vine din PRM, când a intrat în CSA", a spus Adamescu.
El s-a declarat "şocat" de decizia ASF şi spune că autoritatea de reglementare şi-a încălcat propria normă în privinţa paşilor pe care trebuia să îi urmeze în cazul în care un asigurător se confruntă cu probleme.
"Ei zic că suntem subrezervaţi şi că ar trebui să aducem capital. Noi am propus o majorare de capital social de 140 milioane de lei, dar nu am primit niciun răspuns. În urma deciziei ASF, pericolul este un dezastru naţional. Conducerea Astra va fi decapitată de astăzi. KPMG va avea nevoie de luni ca să înţeleaga situaţia Astra. Ei au aruncat o bombă, în condiţiile în care specificul pieţei impunea discreţie şi profesionalism. Eu, personal, şi conducerea Astra suntem şocaţi şi este incredibil şi, dacă verificaţi, nu s-a mai întâmplat niciodată în lume ca autoritatea de reglementare să nu îşi respecte propriile norme. Nu ştiu ce urmări va avea acest act, este şocant, este iresponsabil şi nemaintalnit nicăieri în lume", a spus Adamescu.
Potrivit omului de afaceri, care citează un material apărut într-un ziar din Austria, dacă liderul pieţei din România se clatină, şi alţi asigurători locali, respectiv subsidiarele locale ale VIG şi Uniqa, vor fi afectate.
"Dacă liderul nu va plăti, restul pieţei va plati. Nici Ruşanu, nici Moldoveanu, nici ASF nu ştiu dimensiunile acestui dezastru. Nimeni nu ştie cum vor reacţiona partenerii nostri. Ei ştiu că totul este o potlogărie. Lovitura ASF este incredibilă, inacceptabilă şi noi vom merge în justiţie pentru a anula decizia ASF anunţată azi", a spus Adamescu.
Astra Asigurări este controlată de The Nova Group Investments România SA - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.
Compania este liderul pieţei de asigurări din România, cu subscrieri de peste un miliard de lei în 2012 şi mai mult de patru milioane de clienţi.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe