La sfârşitul lunii martie a anului 2019 toate societăţile de asigurare îndeplineau atât cerinţele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), cât şi cerinţele minime de capital (MCR), anunţă Autoritatea pentru Supraveghere Financiară.
La 31 martie 2019, activau pe piaţa asigurărilor 28 de societăţi de asigurare, autorizate şi reglementate de ASF, dintre care 15 au practicat numai activitate de asigurări generale (AG), 7 au practicat numai activitate de asigurări de viaţă (AV) şi 6 au practicat activitate compozită.
În trimestrul I 2019, aproximativ 91% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăţi de asigurare dintre cele 28 de societăţi autorizate.
ASF mai transmite că rata combinată a daunei, calculată pe date cumulate pentru toate clasele de asigurări generale, a fost, în primele trei luni ale anului, de 110,6%, în creştere comparativ aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-a situat la 99%.
Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în primele trei luni ale anului 2019 a atins valoarea de aproximativ 970 de milioane lei, restul până la totalul clasei A10 (1,022 miliarde lei) reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuş şi asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor. Comparativ cu primul trimestru al anului precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 4,65%.
Pe ansamblul întregii pieţe, prima medie RCA anualizată a crescut uşor, cu aproximativ 3%, în trimestrul I al acestui an, comparativ cu acelaşi trimestru din anul precedent, înregistrând valoarea de 609 lei.
În primele trei luni din anul 2019, asigurătorii RCA, autorizaţi şi supravegheaţi de ASF, au încheiat un număr de 63.464 clauze de decontare directă, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 5.980.405 lei.
La 31 martie 2019, numărul de contracte în vigoare aferente asigurărilor obligatorii de locuinţe a crescut cu circa 1%, iar primele brute subscrise, cu aproximativ 2%. În acelaşi timp, indemnizaţiile brute plătite au crescut semnificativ, cu 417%.
Cât priveşte asigurările de sănătate, acestea au cumulat, la finalul trimestrului I al acestui an, prime brute subscrise în valoare de aproximativ 93,1 milioane lei, în creştere cu aproximativ 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018.