- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (14.09.2016, 19:24)
- Nicoleta Butnaru
ASF propune infiintarea unui fond de compensarea a transportatorilor mici si mijlocii
ASF propune reorganizarea Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), revizuirea sistemului bonus/malus şi constituirea unui fond temporar de compensare a transportatorilor din segmentul IMM, ca măsuri suplimentare pentru redresarea dezechilibrelor de la nivelul pieţei RCA,
Urmărește
384 afișări
ASF propune infiintarea unui fond de compensarea a transportatorilor mici si mijlocii
Potrivit ASF, impactul ”reaşezărilor” de pe piaţa RCA a produs mutaţii semnificative şi în cazul categoriilor de prime pentru vehiculele de transport, mai ales cele cu trafic internaţional, unde se plătesc şi cele mai mari despăgubiri (cca 50% din daunele totale). Astfel, în luna iulie, dintr-un număr total de 12.035 de poliţe pentru transportatori, numai cca 1.500 sunt sub 5.000 lei, dar 406 poliţe sunt peste 20.000 lei (ajungând chiar la 49.660). Peste 50% din prime sunt intre 5.000 – 12.000 lei.
Printre măsurile propuse de ASF în sprijinul transportatorilor se numără adoptarea legii RCA, care să ofere posibilităţi de intervenţie administrativă, reorganizarea BAAR care să aducă un cadru instiţutional pentru construirea unei baze de date complete, pentru prelucrarea datelor şi facilitarea accesului la baza de calcul şi revizuirea sistemului Bonus/ Malus, astfel încât să reflecte mai bine comportamentul responsabil al asiguraţilor.
De asemenea, Autoritatea susţine îmbunătăţirea comportamentului asiguraţilor în trafic, prin educarea şi aplicarea de tehnologii moderne (Black Box, exploatare date Tahograf) cu impact în revizuirea preţului poliţelor de asigurare şi stimularea intrării în piaţă a noi asigurători, inclusiv a societăţilor de asigurări cu capital de stat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Alte măsuri vizate sunt constituirea unui Fond temporar de compensare a transportatorilor din segmentul IMM şi a unor structuri de asigurări mutualiste la nivelul societăţilor de transport, cu fonduri private sau mixte. „O să propun ASF-ului să alocăm o parte din excedent pentru capitalizarea acestui fond. (...) Autoritatea nu a avut cum să intervină nici în formarea preţurilor şi a tarifelor, nici în contractele comerciale dintre asiguraţi şi asigurători”, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedinte ASF, la conferinţa de presă de miercuri.
„Am analizat primele de asigurare pe şase paliere de cost, de la 5.000 de lei la 20.000 de lei. (...) Din punctul de vedere al legii Concurenţei, dispersia e mai degrabă pozitivă decât negativă şi orice intervenţie în piaţă, să aduci primele la acelaşi nivel sau tarifele, este una anticoncurenţială. Acum, problema este că dacă înainte 67% din vehicule asigurate până în 5.000 de lei, astăzi sunt numai 12%. Pe altă parte, peste 20.000, înainte erau 0,1%, acum sunt, practic, 3%”, a adăugat Negriţoiu.
ASF are în vedere şi extinderea ariei de cuprindere a Fondului pentru Victimele Străzii (FPVS) ca fond de garantare pentru daune excepţional.
”Soluţiile pentru stabilizarea nivelului primelor RCA compatibile cu regimul de piaţă liberă sunt multiple, ţinând atât de aspecte de ordin legislativ, cât şi de supraveghere şi control, de infrastructură şi prelucrarea datelor, de transparenţă şi distribuţie sau de acţiuni de îmbunătăţire a securităţii în trafic a autovehiculelor şi de reducere a frecvenţei accidentelor etc, dar neajunsul este că majoritatea generează mai degrabă efecte pe termen mediu şi lung. Totodată, ele nu rezolvă cazurile extreme, punctuale, confruntate cu cheltuieli nesustenabile pe termen scurt”, susţine ASF.
Autoritatea pledează în schimb pentru stabilirea tarifului de asigurare RCA pentru transportatori luând în considerare atât situaţia financiară, cât şi activitatea lunară a transportatorilor la nivel de societate, dar şi la nivelul întregii industrii, prin exploatarea bazelor de date conţinute în Tahograf, cu un impact anual în revizuirea preţurilor poliţelor de asigurare.
Reprezentanţii ASF spun că stabilitatea activităţii de asigurare presupune existenţa resurselor financiare necesare din veniturile de prime brute, pentru acoperirea tuturor cheltuielilor asociate cu poliţele de asigurare, în primul rând plata la timp a tuturor despăgubirilor pentru persoanele terţe vătămate.
Astfel, primele brute încasate trebuie să acopere 100% costurile exprimate prin “rata daunelor combinate”, indicator al echilibrului financiar între veniturile şi cheltuielile curente ale fiecărei societăţi de asigurare şi la nivelul pieţei asigurărilor.
În septembrie 2014, rata combinată era de 120% (veniturile acopereau numai 80% din cheltuieli), iar unele societăţi vindeau poliţe cu mult sub costurile efective, precum Astra – cu 68% sub costuri (rata combinată 168%), Carpatica cu 20% sub costuri (rata combinată 118%) etc. Costuri neacoperite de-a lungul anilor au condus la pierderi substanţiale sau neplata şi amânarea unui volum substanţial de pagube, ceea ce ulterior au determinat starea de insolvenţă a acestor societăţi şi starea de faliment. În trimestrul I al anului 2016, rata combinată ajunsese deja la 102%, apropiată de echilibrul necesar în piaţă.
”Prin Norma 23/2014 s-a prevăzut acoperirea costurilor în totalitate pentru fiecare poliţă în parte (rata combinată 100%), ceea ce a determinat unele reaşezări de primă, prin eliminarea subvenţiilor încrucişate. Ulterior această prevedere a fost limitată la clase omogene de asiguraţi sau chiar la portofolii, societăţile de asigurări având libertatea să practice o gamă de poliţe care, per total sau pe segmente, să acopere toate costurile de daună şi alte cheltuieli”.
O analiză recent publicată de ASF arată că circa 50% din dosarele de daună nu sunt plătite în termenul de 10 zile de la completarea dosarului, iar o societate nu plăteşte nici în termenul legal de trei luni de la producerea accidentului, evident din lipsa de resurse financiare.
În vara anului 2015, împreună cu Comisia Europeană şi EIOPA, ASF a publicat rezultatele unui audit al bilanţurilor financiare la primele 13 societăţi de asigurare (BSR), iar ulterior şi rezultatul auditului celorlalte societăţi din piaţă, din care reiese un capital negativ de circa două miliarde lei pentru doar 3 societăţi de asigurare (Astra, Carpatica şi Euroins). Numai Euroins s-a capitalizat cu cca 300 milioane lei, celelelate două, cu deficitele cele mai mari ( 1 miliard şi respectiv 600 milioane) şi cu portofolii importante, au intrat în faliment.
Miercuri, Mişu Negriţoiu a fost audiat în Parlament, prilej cu care transportatorii din şase organizaţii, dar şi o parte din parlamentari i-au cerut demisia. Negriţoiu a refuzat să facă acest gest, motivând că ”demisia este o opţiune personală”. Tot miercuri, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă prin care au îngheţat tarifele RCA pentru şase luni, iar joi mai multe confederaţii ale transportatorilor au anunţat că vor continua protestul RCA.
Citeşte şi: Noua hartă a autostrăzilor din România. Guvernul a făcut socoteala kilometrilor pentru următorii 20 de ani - FOTO
Citeşte şi: Francois Hollande, prezent alături de premierul Cioloş la inaugurarea fabricii Airbus Helicopters din Ghimbav. Cioloş: MAI şi MApN pot fi dotate cu elicoptere de la Ghimbav, vom analiza această ofertă. FOTO
Citeşte şi: Patronate Turism: După 20 de ani depăşim din nou cifra de un milion de turişti pe litoralul românesc
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe