- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (21.12.2019, 09:43)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ASF: Toţi indicii bursei au înregistrat evoluţii pozitive, de peste 18%, în primele nouă luni
Toţi indicii bursei au înregistrat evoluţii pozitive, de peste 18%, în primele nouă luni ale anului 2019, comparativ cu sfârşitul anului 2018, anunţă ASF.
Urmărește
80 afișări
ASF: Toţi indicii bursei au înregistrat evoluţii pozitive, de peste 18%, în primele nouă luni
Indicele de referinţă BET, care surprinde evoluţiile celor mai tranzacţionate companii de pe piaţa reglementată a BVB, a avut o creştere de aproximativ 30%, în perioada de referinţă, comparativ cu 31 decembrie 2018.
Indicele BET-TR, primul indice de tip total return, lansat de BVB, a înregistrat la 30 septembrie 2019 cea mai ridicată creştere, de 41%. BET FI, indicele care arată evoluţia societăţilor de investiţii financiare şi a altor entităţi asimilabile acestora, a crescut cu 18%. De asemenea, indicele ROTX, dezvoltat de BVB împreună cu Bursa de Valori din Viena, a avansat cu 30% la 30 septembrie 2019 faţă de finalul anului 2018.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
În primele nouă luni ale anului 2019, valoarea cumulată a tranzacţiilor de pe toate pieţele a înregistrat o scădere de 15%, de la 9,55 miliarde lei în primele trei trimestre din anul 2018, la 8,12 miliarde lei în aceeaşi perioadă din anul 2019. Lipsa ofertelor derulate pe piaţa românească a determinat în mare parte această scădere a tranzacţiilor la bursă.
La finalul lunii septembrie a anului 2019, capitalizarea bursieră de pe piaţa reglementată a atins nivelul de 170,46 miliarde lei, în uşoară creştere comparativ cu 30 septembrie 2018. În prima parte a anului 2019, capitalizarea bursieră BVB (doar acţiuni) a înregistrat un trend ascendent după episodul de corecţie de la finalul anului 2018, urmând o uşoară diminuare începând cu luna mai.
La 30 septembrie 2019, pe primul loc în clasamentul celor mai lichide companii, ale căror acţiuni au fost tranzacţionate la BVB pe piaţa principală (Regular), se situează Banca Transilvania (TLV), care deţine o pondere de circa 31% din valoarea totală tranzacţionată. Pe următoarele poziţii din acest top s-au clasat Fondul Proprietatea (FP), BRD - Groupe Société Générale (BRD), OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG).
Valoarea totală a activelor organismelor de plasament colectiv (OPC) din România a fost de 43,77 miliarde lei, la data de 30 septembrie 2019, în creştere cu circa 11% comparativ cu nivelul de la finele lunii decembrie 2018. O analiză pe categorii de organisme de plasament colectiv arată că la finalul trimestrului III 2019, activele totale ale fondurilor deschise de investiţii (FDI) s-au majorat cu aproximativ 11% faţă de finele lunii decembrie 2018. Societăţile de investiţii financiare înregistrează o majorare a activelor totale cu aproximativ 18%, iar Fondul Proprietatea a consemnat o creştere a activului total de circa 5% faţă de finalul anului 2018.
Din perspectiva structurii plasamentelor, FDI sunt orientate preponderent către instrumentele cu venit fix (titluri de stat şi obligaţiuni), în vreme ce Fondurile Închise de Investiţii (FÎI), SIF-urile şi FP au o orientare dominantă către plasamentele în acţiuni.
Pe ansamblul pieţei, structura consolidată a investiţiilor tuturor organismelor de plasament colectiv indică totuşi o preferinţă pentru instrumentele cu venit fix/instrumente ale pieţei monetare a căror valoare totală este de circa 21,52 miliarde lei, consemnând o pondere de aproximativ 49% din activul cumulat al OPC. Investiţiile în acţiuni la nivelul întregii pieţe sunt în valoare de 20,48 miliarde lei, reprezentând aproximativ 47% din activul total al OPC. La 30 septembrie 2019, faţă de finalul anului 2018, se constată o majorare a investiţiilor făcute în acţiuni (+13,27%), titluri de stat (+22,35%) şi în titluri OPCVM/AOPC (+13,31%), concomitent cu o reducere a depozitelor şi disponibilităţilor (-0,14%) şi a obligaţiunilor cu circa 1%.
La finele lunii septembrie 2019, pe piaţa BVB îşi desfăşurau activitatea un număr total de 28 de intermediari, dintre care 18 Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), 3 instituţii de credit locale şi 7 entităţi autorizate în alte state membre UE.
În cadrul SMT (Sistem Multilateral de Tranzacţionare) erau, la finalul lunii septembrie 2019, un număr total de 21 de intermediari, din care 17 Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), 3 instituţii de credit locale şi o firmă de investiţii autorizată într-un alt stat membru UE.
La finalul trimestrului III al anului 2019, cei mai activi intermediari pe BVB (piaţa reglementată şi SMT) au fost SSIF-urile, valoarea tranzacţionată de acestea fiind de aproximativ 10,70 miliarde lei. Intermediarii locali (SSIF şi instituţiile de credit) au realizat aproximativ 82% din valoarea totală a tranzacţiilor. Dintre intermediarii autorizaţi în alte state membre UE, care au efectuat tranzacţii pe pieţele la vedere, cele mai active au fost firmele de investiţii, acestea cumulând o cotă de piaţă de 12,81%.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe