- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (29.07.2014, 18:33)
- Adrian Dumitrache
ASF va analiza noul plan de redresare financiară a Carpatica Asig în următoarele 7-10 zile
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va analiza, în următoarele 7-10 zile, conţinutul noului plan de măsuri privind redresare financiară a Carpatica Asig şi, dacă va fi respins, societatea va intra în administrare specială, a declarat preşedintele instituţiei, Mişu Negriţoiu.
Urmărește
624 afișări
ASF va analiza noul plan de redresare financiară a Carpatica Asig în următoarele 7-10 zile
"ASF nu a agreat prima variantă a planului de redresare financiară, unde reprezentanţii Carpatica Asig au propus ca majorarea de capital social să aibă loc prin 2016 sau 2017. Noua variantă a planului, care arată mai bine decât varianta precedentă, propune ca infuzia de capital să se realizeze în cursul anului 2015. În cel mult 7-10 zile le vom da un răspuns, respectiv dacă îl aprobăm sau îl respingem şi, dacă îl respingem, trecem la administrarea specială a societăţii. Nu cred că vom ajunge în această situaţie pentru că reprezentanţii Carpatica Asig au fost contructivi", a spus Negriţoiu.
ASF a anunţat în luna mai că a decis deschiderea procedurii de redresare financiară pentru Carpatica Asig, conducerea companiei având obligaţia să prezinte un plan de redresare financiară în cel mult de 20 zile.
Ulterior, Consiliul de Administraţie al Carpatica Asig a anunţat că va depune la ASF un plan de redresare financiară şi proiecţiile financiare pentru următorii trei ani, cu măsuri concrete şi termenele de îndeplinire a acestora.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TikTok respinge zvonurile că Elon Musk va cumpăra platforma, înainte de a fi interzisă în SUA: „Pură ficțiune”
-
MApN: România participă din acest an la 3 din cele 8 grupuri de luptă ale NATO de pe Flancul Estic
-
Noua provocare pentru Ucraina în războiul cu Rusia: Soldaţii sinucigaşi din Coreea de Nord
-
Un microbuz în care se aflau zece persoane a fost implicat într-un accident pe Valea Oltului
Planul de redresare financiară şi proiecţiile financiare care vor fi prezentate ASF includ estimarea cheltuielilor de achiziţie şi administrare, bugetul de venituri şi cheltuieli, bugetul anual, bilanţul previzionat şi estimarea resurselor financiare care ar acoperi obligaţiile asumate şi care determină solvabilitatea minimă, potrivit unui comunicat transmis marţi de Carpatica Asig.
Carpatica Asig este parte a grupului Carpatica, deţinut de omul de afaceri Ilie Carabulea.
Carpatica Asig şi-a început activitatea în 1996, sub denumirea ASA Asigurări Atlassib. Acţiunile companiei sunt deţinute de Atlassib Sibiu - 92,42%, Transcar Sibiu - 6,97%, Corneliu Tănase - 0,08% şi Aurel Albu - 0,53%, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
În primul trimestru al acestui an, primele subscrise de companie au crescut cu 30,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, la 164 milioane lei. În perioada analizată, despăgubirile achitate clienţilor asiguraţi au crescut cu 22,2%, la aproape 94 milioane de lei, de la 76,8 milioane de lei.
Curtea de Apel Bucureşti a decis săptămâna trecută, la propunerea procurorilor anticorupţie, arestarea preventivă a omului de afaceri Ilie Carabulea, pentru că acesta ar fi luat legătura cu mai mulţi martori şi a instalat la domiciliul său un sistem de monitorizare video a sediului Carpatica Asig.
Ilie Carabulea, judecat alături de fostul preşedinte la ASF Dan-Radu Ruşanu şi Constantin Mârzac, fost membru în Consiliul ASF, în dosarul "Carpatica", a mai fost arestat preventiv, tot la propunerea DNA, măsura fiind înlocuită ulterior cu arestul la domiciliu.
Ruşanu şi Mârzac se află în arest la domiciliu.
În dosarul "Carpatica"au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Radu Mustăţea - la data faptelor membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, iar ulterior şi preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, Elena Rusu - membru în conducerea SC Carpatica Asig SA, Ina Ana Crudu - fost director general la SC Carpatica Asig SA, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, Laura Elena Chiţoiu - fost director al Direcţiei Avizări din ASF, Ioan Opriş - expert tehnic auto în cadrul Biroului de expertize locale de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ioan Dacian Vinereanu - persoană din anturajul lui Mustăţea, Georgel Călin - fost secretar general al ASF, Corneliu Silviu Modlveanu - fost vicepreşedinte al ASF, conducătorul Sectorului Asigurări şi cumnatul lui Adrian Năstase, avocatul Dan Odobescu, suspendat de drept din Baroul Bucureşti şi proprietar al unei societăţi de asigurări.
Totodată, procurorii au trimis în judecată şi societatea Carpatica Asig SA, pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită.
Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că în anul 2012, SC Carpatica Asig SA, companie specializată în emiterea de poliţe de asigurări, în ponderea cărora, cel mai mare procent îl aveau asigurările tip RCA, avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11 milioane de euro.
Începând din mai 2013, Carabulea, Mustăţea şi Mîrzac "au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA", potrivit procurorilor.
"Carabulea Ilie (persoana care deţine indirect şi controlează societatea de asigurări) l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar, în mod constant, pe fostul director Mîrzac Marian (care a ocupat această funcţie la SC Carpatica Asig SA în perioada 16.05.2012 - 23.04.2013), pentru a fi ales în conducerea ASF. Din poziţia de membru neexecutiv în cadrul conducerii ASF, ocupată cu începere din data de 24 aprilie 2013, Mîrzac Marian a făcut demersuri pentru a asigura protecţia SC Carpatica Asig SA şi pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România, până la remedierea deficienţelor", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Potrivit anchetatorilor, ca intermediar în relaţia dintre Carabulea şi Mîrzac a fost desemnat Radu Mustăţea, membru în consiliul de administraţie al SC Carpatica Asig SA, acesta având rolul de a comunica "rezultatele demersurilor infracţionale ale lui Mîrzac Marian, precum şi informaţii confidenţiale obţinute de la acesta din urmă".
Gruparea ar fi fost sprijinită, potrivit procurorilor, de Radu Dan Ruşanu, de alte persoane din conducerea ASF, respectiv Georgel Călin, Laura Chiţoiu şi Moldoveanu Corneliu Silviu, precum şi de Dan Odobescu.
La rândul lor, Ina Crudu, Elena Rusu şi Ioan Dacian Vinereanu au aderat sau au sprijinit gruparea infracţională constituită, susţin anchetatorii.
Citește pe alephnews.ro: Arhivele Naționale ale Marii Britanii desecretizează documente MI5: Mărturisirile celor mai cunoscuți agenți ai Uniunii Sovietice. Cine sunt cei 5 „agenți Cambridge”
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Statuile lui Donald Trump ca Buddha au devenit un „must-have” în China. Vândute online, ele costă între 140 și 2.600 de euro
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe