Astra, acţionarii şi conducerea societăţii au contestat decizia ASF la Curtea de Apel Bucureşti

Astra Asigurări, acţionarii şi conducerea societăţii au contestat în instanţă decizia ASF prin care instituţia a deschis procedura de redresare financiară prin administrare specială a asigurătorului, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit KPMG Advisory ca adminstrator special.

Urmărește
544 afișări
Imaginea articolului Astra, acţionarii şi conducerea societăţii au contestat decizia ASF la Curtea de Apel Bucureşti

Astra, acţionarii şi conducerea societăţii au contestat decizia ASF la Curtea de Apel Bucureşti

Dosarul a fost înregistrat vineri, 21 februarie, la Curtea de Apel Bucureşti.

Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a fost anunţată şi publicată marţi, 18 febraurie, în Monitorul Oficial.

În dosar au calitatea de reclamant Astra Asigurări, Dan Grigore Adamescu, Bogdan Alexander Adamescu, Iulius Alin Bucşa, Marius Cătălin Chiriac, Nicoleta Dinu, Liviu Andrei Stoicescu, Eleonora Camelia Udrescu, Sorin Petre Nae, Alina Gabriela Matei, Filip Stavrositu, Irinel Dinu, Dragoş Catană, The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider.

Prin decizia adoptată, ASF a suspendat atribuţiile legale ale acţionarilor semnificativi şi ale persoanelor semnificative ale societăţii de asigurare/reasigurare care se transferă administratorului special pe toată perioada administrării speciale precum şi drepturile de vot în privinţa numirii şi revocării membrilor Consiliului de supraveghere ai societăţii, dreptul la dividende al acţionarilor, activitatea, precum şi dreptul la remuneraţie al membrilor consiliului de supraveghere.

Suspendarea operează şi îşi produce efectele pe toată durata procedurii de redresare financiară prin administrare specială.

"Administratorul special preia integral atribuţiiie persoanelor semnificative ale societăţii de asigurare supuse procedurii de redresare financiară prin administrare specială, aşa cum acestea rezultă potrivit legii şi actelor constitutive ale societăţii de asigurare", se arată în decizia adoptată marţi de ASF.

În urmă cu două săptămâni, MEDIAFAX a anunţat că ASF suspectează Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al instituţiei, pe baza căruia BNR a sesizat DNA.

KPMG va trebui să iniţieze "în regim de urgenţă" procedurile legale de majorarea capitalului social până la un nivel care să permită societăţii respectarea cerinţelor de solvabilitate şi lichiditate şi să facă inventarierea dosarelor de daună, înregistrate în evidenţele societăţii de asigurare, în vederea evaluării daunelor reale şi a stabilirii obligaţiilor faţă de creditorii de asigurări, activitatea de verificare. Inventariere şi instrumentare a dosarelor se va face în regim de urgenţă.

Administratorul va lua luarea măsurilor necesare pentru calcularea corespunzătoare şi în conformitate cu cerinţele legale a rezervelor tehnice constituite de societate.

Pe parcursul acestui proces, companiei îi va fi interzis să efectueze investiţii în valori mobiliare si imobiliare, cu excepţia plasamentelor în depozite bancare şi titluri de stat/certificate de trezorerie.

De asemenea, se va interzice înstrăinarea bunurilor şi/sau activelor societăţii de asigurare, fără aprobarea prealabilă a ASF.

KPMG va lua măsurile necesare în vederea accelerării recuperării împrumuturilor acordate în cadrul grupului şi va interzice acordarea de noi împrumuturi, va inventaria şi evalua, conform normelor în vigoare, creanţele înregistrate în evidenţele societăţii şi va anula creanţele din asigurare aferente contractelor ieşite din perioada de valabilitate, cu înregistrarea rezultatelor în contabilitatea societăţii, în regim de urgenţă.

Totodată, va fi reanalizată politica de reasigurare şi plasare a riscurilor către reasigurători cu rating acordat de agenţii de rating recunoscute.

Din calculele ASF, care vor fi puse la dispoziţia administratorului special, Astra va avea nevoie de o majorare de capital semnificativă, urmând ca administratorul special să stabilească suma necesară pentru acest aport de capital.

"Înainte de luarea măsurii de redresare financiară prin administrare specială pentru Astra, ASF a îndeplinit toate procedurile legale privind urmărirea respectării termenlor stabilite prin planul de măsuri impus de fosta conducere CSA în sarcina Astra. Prin nota de control s-a constatat că planul de măsuri, care avea termen 31 decembrie 2013, nu a fost realizat", se spunea în comunicatul dat publicităţii marţi de ASF.

Astra Asigurări este controlată de The Nova Group Investments România SA - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Compania este liderul pieţei de asigurări din România, cu subscrieri de peste 1 miliard de lei în 2012 şi mai mult de patru milioane de clienţi.

Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a depăşit 8 miliarde de lei în 2013, conform datelor preliminare ale ASF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici