Astra, cele mai multe plângeri înregistrate la ASF în primul semestru, dar în scădere cu 27%

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a înregistrat şi soluţionat în primele şase luni 5.100 de petiţii vizând piaţa asigurărilor, cele mai multe fiind în dreptul Astra Asigurări (1.096), în scădere totuşi cu 27,13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Urmărește
242 afișări
Imaginea articolului Astra, cele mai multe plângeri înregistrate la ASF în primul semestru, dar în scădere cu 27%

Astra, cele mai multe plângeri înregistrate la ASF în primul semestru, dar în scădere cu 27% (Foto: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Faţă de primul semestru din 2014, numărul petiţiilor înregistrate şi soluţionate la ASF se află în scădere cu 13,4%, de la 5.889.

Din analiza petiţiilor primite pentru primele zece societăţi de asigurare care au consemnat cele mai multe astfel de cereri la ASF, patru au înregistrat scăderi în primul semestru din 2015, respectiv Euroins (-51,91%), Uniqa Asigurări (-46,74%), Astra (-27,13%) şi Omniasig VIG (-10,21%), potrivit unui comunicat al ASF.

Celelalte şase societăţi de asigurare au înregistrat creşteri ale numărului de petiţii în perioada analizată. Creşteri semnificative s-au consemnat la Asirom VIG (81,17%), Carpatica Asig (74,37%) şi City Insurance (46,99%), cele trei societăţi de asigurare însumând un procent de 34,27% din totalul petiţiilor unice înregistrate în primul semestru din 2015.

Primele trei societăţi de asigurare cu cele mai multe petiţii, în primele şase luni ale anului au înregistrat cumulat un procent de 53,1% din numărul total de plângeri adresate ASF. Astfel, petiţiile împotriva Astra au reprezentat 21,49%, cele împotriva Euroins 17,75% (905), iar cele contra City Insurance 13,86% (707).

"Dacă în anul 2014, un procent de 58,26% petiţii era determinat de doi asigurători care aveau anumite practici incorecte, determinând nemulţumirea semnificativă a consumatorilor, în primul semestru din 2015 se constată o scădere semnificativă a acestora, raportat la primul semestru din 2014, de la 57,5% la 39,24%, ca urmare a măsurilor dispuse de către ASF (administrare specială la Astra şi control inopinat pe petiţii la Euroins, convocarea repetată în cadrul Direcţiei Protecţia Consumatorilor a asigurătorilor cu probleme şi instituirea, în cadrul direcţiei, a unui sistem de monitorizare)", se arată în comunicatul ASF.

În cazul companiilor la care au fost constatate creşteri semnificative ale petiţiilor, Asirom, Carpatica Asig şi City Insurance, reprezentanţii societăţilor au fost chemaţi pentru clarificări şi s-au propus măsuri specifice activităţii de supraveghere şi control.

Din analiza datelor raportate de către societăţile de asigurare la ASF cele 5.100 petiţii, analizate şi soluţionate în mod unic pe petent în primele şase luni ale anului, reprezintă 1,09% din numărul total de daune avizate de către asigurători (467.051) şi 0,03% din numărul total al contractelor de asigurare aflate în vigoare la sfârşitul perioadei analizate (15,46 milioane).

Aspectul cel mai reclamat de către petenţi în primul semestru a fost neplata/plata parţială a despăgubirilor/valorilor de răscumparare solicitate de către asiguraţi/păgubiţi, în 4.328 de cazuri, acestea reprezentând un procent de 84,86% din total. Printre alte aspecte sesizate s-au numărat şi solicitări de recalculare a valorii despăgubirilor, respectiv nerespectarea condiţiilor contractuale / Normelor RCA.

În primul semestru al anului, cea mai mare pondere o deţin petiţiile înregistrate pe clasa asigurărilor generale, cu un număr de 5.011, reprezentând 98,25% din total, în scădere cu 13,78% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014.

În cadrul categoriei asigurărilor generale, ponderea importantă o deţin petiţiile înregistrate pe clasa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto RCA şi Carte Verde, cu un număr de 3.687, reprezentând 72,29% din totalul perioadei analizate, în scădere cu 10,34% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014.

Pe segmentul asigurărilor obligatorii RCA şi Carte Verde, cele 3.687 petiţii înregistrate şi soluţionate în primul semestru reprezintă aproximativ 0,09% din numărul contractelor RCA încheiate (4.020.771) şi, respectiv, 2,75% din numărul dosarelor de daună RCA avizate şi nelichidate (133.695), conform datelor raportate de către asigurători la ASF şi prezentate de către direcţia de specialitate.

Din cele 5.100 petiţii, la un număr de 3.057 petiţii, reprezentând 59,9% din totalul din primul semestru, s-a putut determina soluţii favorabile petenţilor. Dintre petiţiile finalizate în favoarea petenţilor, 70,9% au fost finalizate prin plata despăgubirilor solicitate de către petenţi, în dosarele de daună deschise.

Pentru piaţa pensiilor private, ASF a primit 769 de petiţii în primul semestru, reprezentând un procent de 0,0113% dintr-un număr total de 6,78 milioane participanţi înregistraţi la data de 30 iunie. Dintre acestea, un număr de 727 petiţii au reprezentat solicitări de informaţii privind apartenenţa la fondul de pensii private şi alte informaţii despre sistem, iar 42 petiţii au necesitat instrumentare în vederea rezolvării aspectelor semnalate.

ASF notează că în total a primit în primul semestru un număr total de 9.206 de petiţii, dintre care 87,91% au fost înregistrate în sectorul Asigurărilor-Reasigurărilor (8.093), 8,55% în sectorul Pensiilor Private (769), iar 3,74% în sectorul Instrumentelor şi Investiţiilor Financiare (344). Dintre petiţiile care au vizat piaţa asigurărilor au fost înregistrate în mod unic pe petent, analizate şi soluţionate 5.100 petiţii transmise de către asiguraţi/păgubiţi. Numărul total de petiţii include şi: reveniri/completări la petiţii deja analizate, solicitări care nu intră în sfera de competenţă a ASF, solicitări referitoare la obiectul de activitate al altor direcţii de specialitate din cadrul ASF şi care au fost predate acestora, petiţii care au fost clasate, precum şi solicitări de informaţii care au fost analizate şi soluţionate separat.

Consiliul ASF a cerut săptămâna trecută intrarea în faliment a Astra Asigurări, aflată în administrare specială, după ce compania nu a reuşit să atragă 425 milioane lei la capital.

Astra Asigurări are 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile. Acţionarii majoritari ai Astra sunt firmele The Nova Group Investments şi Epsilon Estate Provider, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici