Australia şi Noua Zeelandă vor să continue Acordul de Parteneriat Transpacific (TPP), după retragerea SUA

Australia şi Noua Zeelandă susţin că vor să continue Acordul de Parteneriat Transpacific (TPP), în ciuda retragerii formale a Statelor Unite, după ce preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care anulează participarea la TPP, potrivit BBC.

Urmărește
1036 afișări
Imaginea articolului Australia şi Noua Zeelandă vor să continue Acordul de Parteneriat Transpacific (TPP), după retragerea SUA

Australia şi Noua Zeelandă vor să continue Acordul de Parteneriat Transpacific (TPP), după retragerea SUA (Imagine: Hepta)

Acordul între cele 12 state, conduse de Statele Unite, ar fi urmat să acopere 40% din producţia economică mondială. Ministrul Comerţului, Steve Ciobo, susţine că Australia nu va abandona TPP doar din cauza faptului că va necesita un efort mai mare pentru a fi susţinut.

De asemenea, Noua Zeelandă susţine TPP, dar se concentrează şi pe acordurile bilaterale. Ministrul Comerţului, Todd McClay, a confirmat că Noua Zeelandă discută cu reprezentanţii din Sri Lanka în vederea stabilirii unor acorduri comerciale şi de investiţii.

În schimb, China, care nu face parte din TPP, susţine că este în favoarea acordurilor economice regionale deschide şi transparente.

Retragerea din TPP a fost una dintre primele iniţiative ale preşedintelui Donald Trump, de când a preluat biroul de la Casa Albă, îndeplinind, astfel, o promisiune susţinută în campania electorală. Trump a semnat luni un ordin executiv prin care anulează participarea Statelor Unite la Acordul de Parteneriat Transpacific negociat de predecesorul său, Barack Obama.

TPP a fost semnat în februarie 2016 de Statele Unite cu Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore şi Vietnam. Acordul comercial trebuie ratificat de fiecare semnatar pentru a intra în vigoare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici