Autoritatea Bancară Europeană avertizează în privinţa riscurilor utilizării bitcoin

Consumatorii se expun unor riscuri semnificative utilizând monede digitale, precum bitcoin, care a înregistrat în ultima săptămână fluctuaţii majore, între 340 de dolari şi 1.240 de dolari, şi nu beneficiază de reglementări pentru protecţia utiliatorilor, potrivit Autorităţii Bancare Europene.

Urmărește
566 afișări
Imaginea articolului Autoritatea Bancară Europeană avertizează în privinţa riscurilor utilizării bitcoin

Autoritatea Bancară Europeană avertizează în privinţa riscurilor utilizării bitcoin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De asemenea, monedele digitale sunt vulnerabile la atacuri ale hackerilor, a avertizat agenţia, citată de cotidianul Wall Street Journal.

Monedele digitale pot fi folosite în activităţi criminale şi de spălare a banilor, din cauza gradului ridicat de anonimitate cu care sunt derulate tranzacţiile.

"Recomandăm ca, în cazul în care cumpăraţi monede digitale (...) să nu folosiţi bani «reali» pe care nu vă puteţi permite să-i pierdeţi", a transmis Autoritatea Bancară Europeană.

TITLURILE ZILEI

Avertismentul vine la numai câteva zile după ce banca centrală a Chinei a anunţat că instituţiile financiare chineze nu trebuie să accepte depozite ale afacerilor care au legătură cu bitcoin sau să asigure acces la această monedă în cadrul serviciilor proprii.

Banca Franţei a avertizat, de asemenea, în privinţa pericolelor bitcoin. Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei au notificat că monitorizează evoluţia monedelor virtuale.

Autoritatea Bancară Europeană, care reuneşte autorităţile de reglementare din cele 28 de state UE, nu are atribuţii pentru a interzice monedele virtuale, dar a informat că analizează dacă acestea "ar trebui reglementate şi supravegheate".

Spre deosebire de monedele aflate în circulaţie la scară largă, precum dolarul, bitcoin nu este emis şi susţinut de o bancă centrală, precum Rezerva Federală în cazul monedei americane. În schimb, bitcoin se obţine printr-un proces de rezolvare a unor calcule matematice foarte complicate, numit "mining". Odată obţinuţi, bitconii pot fî folosiţi pentru cumpărături sau tranzacţionaţi pe pieţe online nereglementate.

Cotaţia bitcoin a crescut puternic în acest an, de la 20 de dolari în februarie la peste 1.200 de dolari în decembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici