- Home
- Economic
- LONDRA, (12.06.2014, 10:07)
- Marius Oncu
AVERTISMENTUL FMI: Lumea trebuie să acţioneze pentru a împiedica un colaps devastator al pieţei imobiliare
Lumea trebuie să acţioneze pentru a reduce riscul unui nou colaps devastator al pieţei imobiliare, a avertizat Fondul Monetar Internaţional (FMI), la publicarea unui raport care a arătat că preţurile la locuinţe sunt semnificativ peste media istorică în multe ţări.
Urmărește
5006 afișări
AVERTISMENTUL FMI: Lumea trebuie să acţioneze pentru a împiedica un colaps devastator al pieţei imobiliare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Accelerarea preţurilor la locuinţe de la niveluri deja ridicate a devenit una dintre principalele ameninţări la adresa stabilităţii economice, ţările înregistrând doar progrese limitate în controlul acestui fenomen, scrie cotidianul Financial Times.
Instrumentele pentru a ţine sub control boom-ul pieţei imobiliare nu au fost încă finalizate, dar "această situaţie nu trebuie să fie un motiv pentru lipsa acţiunii", a declarat directorul adjunct al FMI Min Zhu.
Preţurile la locuinţe "se menţin cu mult peste mediile istorice în majoritatea ţărilor" în relaţie cu veniturile şi chiriile, a spus Zhu într-un discurs săptămâna trecută la Bundesbank, banca centrală a Germaniei. Discursul a fost publicat mai târziu pentru a nu se suprapune anunţării deciziei de politică monetară a Băncii Centrale Europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
"Este o situaţie în care se află, de exemplu, Australia, Belgia, Canada, Norvegia şi Suedia", a spus el.
Băncile centrale au redus dobânzile la minime record pentru a stimula economia după recesiunea globală şi au împins, astfel, preţurile locuinţelor la niveluri pe care FMI le consideră un risc semnificativ pentru economii.
În Canada, de exemplu, preţurile la locuinţe sunt cu 33% peste media pe termen lung raportată la venituri şi cu 87% peste media pe termen lung raportată la chirii. Pentru Marea Britanie, preţurile sunt cu 27% mai mari decât media în relaţie cu veniturile şi cu 38% peste cea raportată la chirii.
Un indice calculat de FMI privind preţurile locuinţelor arată o nouă accelerare a acestora, cu un avans de 3,1% faţă de anul anterior. Cel mai puternic avans este înregistrat pe pieţele emergente, unde preţurile au urcat cu 10% în Filipine, cu 9% în China şi cu 7% în Brazilia.
Cele mai ample scăderi au avut loc în ţările de la periferia UE, cu un declin de 7% în Grecia, 6,6% în Italia şi 5% în Spania.
Printre instrumentele pe care statele le-ar putea folosi pentru a reduce riscurile pieţei imobiliare, FMI a enumerat limitarea creditelor ipotecare în raport cu valoarea locuinţelor şi cu veniturile, reguli ca băncile să deţină mai mult capital pentru împrumuturi riscante, precum şi impunerea unor taxe care să limiteze cererea investitorilor străini pentru proprietăţi imobiliare.
În Statele Unite, preţurile cresc rapid, dar se află încă cu 13,4% sub media pe termen lung raportată la venituri şi cu 2,6% sub cea faţă de chirii.
Cea mai ieftină piaţă este Japonia, unde preţurile sunt cu 41% sub media pe termen lung raportată la venituri şi cu 38% sub cea raportată la chirii. De asemenea, Germania şi Estonia par ieftine, cu preţuri de peste 10% sub mediile pe termen lung.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe