Avertizare UNICEF: Criza economică i-a afectat şi pe copiii din ţările bogate

Criza economică mondială a avut un impact dureros asupra copiilor, în condiţiile în care sărăcia a crescut considerabil în mai mult de jumătate dintre ţările bogate, inclusiv Franţa, existând riscul unei încetiniri a creşterii demografice, a avertizat, marţi, UNICEF, relatează AFP.

Urmărește
194 afișări
Imaginea articolului Avertizare UNICEF: Criza economică i-a afectat şi pe copiii din ţările bogate

Avertizare UNICEF: Criza economică i-a afectat şi pe copiii din ţările bogate (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Un raport al centrului de cercetare al UNICEF a comparat rata sărăciei în rândul copiilor în perioada 2008-2012 în 41 dintre cele mai bogate ţări ale lumii. Raportul arată că, în patru ani, în 23 dintre aceste ţări, sărăcia în rândul copiilor a crescut, pe fondul crizei financiare.

Ţările din sudul Europei (Spania, Grecia, Italia), Croaţia şi statele baltice şi alte trei state afectate de recesiune (Irlanda, Islanda, Luxemburg) au înregistrat cea mai mare creştere a sărăciei în rândul copiilor în această perioadă.

La rândul său, Franţa se află pe locul 30 dintre cele 41 de ţări, cu o rată a sărăciei în creştere de la 15,6% la 18,6%, ceea ce corespunde unei "creşteri cu aproximativ 440.000 a numărului de copii săraci". De asemenea, raportul subliniază că, în anumite ţări, inclusiv Franţa, "capacitatea guvernelor de a reduce sărăcia în rândul copiilor s-a diminuat".

În total, numărul copiilor care s-au confruntat cu sărăcia în timpul crizei a depăşit cu 2,6 milioane numărul de copii care au ieşit din situaţia economică precară începând din 2008 (6,6 milioane, faţă de 4 milioane) a precizat UNICEF. Astfel, aproximativ 76,5 milioane de copii trăiesc în sărăcie în cele 41 dintre cele mai bogate ţări din lume.

Această creştere a ratei sărăciei se explică "prin deteriorarea constantă a situaţiei familiilor, în principal a pierderii locurilor de muncă", sau a reducerilor realizate în administraţia publică. Grecia se află printre cele mai afectate ţări de acest fenomen, menţionează raportul UNICEF, care adaugă că proporţia copiilor săraci şi puternic defavorizaţi s-a triplat, astfel, în perioada 2008-2012.

Pe de altă parte parte, începând din 2008, procentul familiilor cu copii care nu dispun de mijloacele financiare necesare pentru a cumpăra carne de vită, de pui sau peşte la fiecare două zile s-a dublat în Estonia, în Grecia şi în Italia, menţionează UNICEF.

În schimb, în 18 state, familiile şi guvernele locale au găsit mijloacele necesare pentru administrarea crizei şi au înregistrat o diminuare a ratei de sărăcie în rândul copiilor, potrivit raportului. Astfel de cazuri au fost înregistrate în Chile, Finlanda, Norvegia, Polonia şi Slovacia. UNICEF consideră că aceasta reprezintă dovada că există soluţii pentru reducerea sărăciei, însă statele trebuie să le aplice.

Criza i-a afectat, de asemenea, şi pe tineri, UNICEF subliniază că rata celor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani care nu merg la şcoală şi nu lucrează a crescut cu aproximativ 30% în Croaţia, Cipru, Grecia, Italia şi România. În Franţa, această rată este de 11,2%.

În Uniunea Europeană, 7,5 milioane de tineri - aproape echivalentul populaţiei Elveţiei - nu lucrau şi nici nu urmau studii sau cursuri de formare în 2013, cu aproape un milion mai mulţi decât în 2008, precizează raportul.

"Absenţa unui răspuns adecvat" din partea statelor "ar putea avea consecinţe negative pe termen lung pentru societăţi", conchide agenţia ONU, care menţionează posibila încetinire a creşterii demografice, odată ce tinerii vor evita formarea unei familii, din cauza condiţiilor economice.

În consecinţă, UNICEF îndeamnă statele să ia măsuri pentru eliminarea sărăciei în rândul copiilor în statele dezvoltate. "Guvernele trebuie să investească pentru eliminarea sărăciei extreme", subliniază UNICEF.

Organizaţia pledează, de asemenea, pentru "garantarea unor măsuri preventive în favoarea copiilor expuşi riscurilor din cauza unor factori speciali", cum ar fi familiile imigranţilor sau familiile monoparentale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici