B-dul Magheru ocupă locul 47 în topul celor mai scumpe artere comerciale din lume, după chirie

Bulevardul Magheru a coborât şapte poziţii în 2010, pe locul 47, într-un clasament al celor mai scumpe 59 de artere comerciale la nivel mondial, elaborat de firma de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield pe baza valorii chiriilor, devenind printre cele mai ieftine din Europa Centrală şi de Est.

Urmărește
70 afișări
Imaginea articolului B-dul Magheru ocupă locul 47 în topul celor mai scumpe artere comerciale din lume, după chirie

B-dul Magheru ocupă locul 47 în topul celor mai scumpe artere comerciale din lume, după chirie (Imagine: Marius Vasilica/Mediafax Foto)

Chiria anuală din această locaţie din Bucureşti era, în iunie 2009, de 777 de euro pe metru pătrat, în scădere cu circa 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, continuând ritmul descendent început încă din 2008.

Artere comerciale din oraşe aflate în centrul şi estul Europei care s-au plasat înaintea Bulevardului Magheru sunt, în ordine, din Moscova (locul 15), Praga (locul 27), Budapesta (locul 37) şi Varşovia (locul 40), potrivit raportului Main Streets Across The World 2010.

Astfel, în regiunea Tverskaya din Rusia, chiria anuală este de 2.857 euro pe metru pătrat, în Na Prikope/Wenceslas Square din Praga, chiria anuală este de 1.971 de euro pe metrul pătrat, în Vaci utca din Budapesta preţul este de 1.195 de euro pe metru pătrat, iar în ul. Nowy Swiat din Varşovia se plătesc 992 de euro pe metru pătrat.

În urma României, din centrul şi estul Europei, s-au plasat doar Sofia şi Bratislava, pe lângă artere comerciale din Oman, Thailanda, Ecuador şi alte ţări arabe sau Africa de Sud.

Scăderi ale chiriilor au avut loc în cazul tuturor arterelor din Europa Centrală şi de Est, mai puţin cea din Moscova.

"În ciuda crizei profunde pe care o traversează economia şi implicit retailul românesc, retailerii internaţionali se uită din ce în ce mai atent la arterele comerciale din principalele oraşe. Atât retailerii din segmentul de îmbracaminte, atât brandurile scumpe căt şi discounterii consideră arterele comerciale ca o alternativă viabilă la centrele comerciale existente. În prezent avem câteva exemple concrete, respectiv Zara care a luat decizia de a închiria un magazin stradal în Piteşti, iar un alt retailer din segmentul serviciilor de retail, firma DM, a ales locaţii stradale atât în Bucureşti cât şi în Timişoara", a declarat, într-un comunicat, Răzvan Gheorghe, partener managing director Cushman&Wakefield România.

Reprezentanţii Cushman în România consideră că în perioada iunie 2009-iunie 2010, în cele mai bune artere comerciale din Bucureşti chiriile s-au diminuat cu 15%.

"Cu toate că cererea retailerilor pentru noi spaţii de retail continuă fie redusă pentru toate subsectoarele de retail, un număr de retaileri se extind în toată ţara, profitând de scăderea accentuată a chiriilor care a avut loc în ultimele 18 luni", se menţionează în comunicat.

Clasamentul la nivel mondial este condus în ordine de 5th Avenue din New York, care s-a menţinut pe poziţia de lider cu o chirie de 16.257 euro pe metru pătrat, urmat de Causeway Bay din Hong Kong, cu 14.620 de euro pe metru pătrat, Ginza din Tokyo, cu 7.711 euro pe metru pătrat şi New Bond Street din Londra cu 7.345 euro pe metru pătrat. Pe poziţia a cincea se află Avenue des Champs Elysées din Paris, cu 6.965 euro pe metru pătrat.

Majoritatea locaţiilor de retail din lume au rezistat în ultimele douăsprezece luni, America Latină şi Asia-Pacific înregistrând cea mai mare creştere a chiriilor, conform Cushman & Wakefield. Chirii la spaţii stradale principale, în locaţiile prime, din peste două treimi (66%) din cele 59 ţări studiate fie au crescut, fie au rămas la un nivel constant în decursul anului până în iunie.

În general, Europa a înregistrat o scădere medie a chiriilor de 4,5%.

Constatările prezintă o perspectivă mai optimistă decât cea din 2009, când a avut loc cea mai mare cădere a chiriilor din istoria de 25 de ani de la prima apariţie a raportului.

Studiul a analizat date referitoare la chiriile spaţiilor de retail în 269 de locaţii din 59 de state la nivel mondial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici