- Home
- Economic
- (09.10.2021, 12:44)
- Bogdan Cojocaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ. Baby-boomul visat de sociologi nu a devenit realitate. Copiii pandemiei au întârziat să apară, iar naţiunile europene sunt ameninţate de o adevărată bombă demografică
De 80 de ani, femeile însărcinate din Finlanda primesc de la stat o cutie cu lucruşoarele necesare pornirii la drum cu creşterea copilului: haine, scutece, produse de îngrijire, jucării. Cutia în sine poate fi folosită ca pătuţ. Cu timpul, acest pachet de început a crescut în valoare şi a devenit mai cuprinzător, iar Finlanda a devenit una dintre cele mai darnice ţări cu cei care vor să aducă pe lume şi să crească copii. Un rezultat este că statul nordic se numără printre puţinele din lume în care rata natalităţii a crescut în timpul pandemiei.
Urmărește
1412 afișări
ANALIZĂ. Baby-boomul visat de sociologi nu a devenit realitate. Copiii pandemiei au întârziat să apară, iar naţiunile europene sunt ameninţate de o adevărată bombă demografică
Problema este că înainte de actuala criză din sănătate şi economie, Finlanda, deşi un stat deosebit de prietenos cu familia, nu reuşea să iasă în evidenţă cu o rată sănătoasă a fertilităţii, iar prognozele arată că surprinzătorul baby-boom actual nu va ajuta societatea finlandeză să întinerească şi să evite peste câteva decenii dezastrul demografic pe care-l prezic mulţi pentru mai toate statele europene. Totuşi, baby-boomul finlandez uimeşte şi pare imposibil în contextul internaţional.
În primele luni ale pandemiei, psihologi, sociologi şi demografi deopotrivă speculau, mai în glumă, mai în serios, că interdicţiile de călătorie, carantina şi zile lungi petrecute în casă pot avea ca rezultat o explozie a numărului de copii născuţi peste câteva luni. Însă copiii pandemiei au întârziat să apară. Din contră, un studiu internaţional intitulat „Evaluarea preliminară a legăturii dintre pandemia de COVID-19 şi naşterile în ţările bogate“, publicat în septembrie la Academia Naţională de Ştiinţe a SUA, arată că în multe dintre ţările dezvoltate rata fertilităţii s-a redus.
În SUA, cea mai mare economie a lumii, naşterile au scăzut cu peste 7%. Colapsul a fost puternic mai ales în sudul Europei, în state în care chinurile crizei precedente sunt încă vii în memoria populaţiei. Astfel, numărul de naşteri s-a diminuat cu peste 9% în Italia, cu mai mult de 8% în Spania şi cu 6,6% în Portugalia.
De-a lungul istoriei, pandemiile au fost factori puternici de schimbări demografice datorită mortalităţii mai ridicate şi a scăderii ratelor de fertilitate. Prin urmare, pandemia de COVID-19 nu face excepţie. Studiul a acoperit 22 de state cu venituri mari. Analiza datelor a găsit însă că rata fertilităţii nu a scăzut deloc în Finlanda, Danemarca, Olanda şi Germania. „Comparate cu scăderile mari din Europa de Sud, stabilitatea numărului naşterilor din Europa de Nord evidenţiază rolul politicilor pentru susţinerea familiilor şi locurilor de muncă în amortizarea oricărui impact asupra naşterilor“, scriu autorii studiului citat.
Unul dintre principalii specialişti care au participat la realizarea raportului, americanul Seth Sanders, explică şi el că diferenţele mari reflectă gradele diferite de perturbări ecomomice provocate de criză şi eficienţa sprijinului social asigurat de stat în absenţa locului de muncă. Un alt studiu, prezentat de Institutul pentru Demografie din Viena şi care acoperă 30 de state, arată că din octombrie 2020, rata natalităţii a crescut cel mai mult în Finlanda. Un baby-boom comparabil a cunoscut doar Olanda. În acelaşi timp, tendiţa generală la statele analizate este de scădere, scrie ziarul finladez Helsingin-Sanomat. Dintre ţările nordice, rata naşterilor a scăzut, dar doar uşor, numai în Suedia.
Tom Sobotka, cercetător la Insititutul de Demografie din Viena, a remarcat şi el contrastul uriaş dintre sudul şi nordul european. El apreciază că baby-boomul finlandez poate fi atribuit restricţiilor limitate impuse în timpul pandemiei, lipsei măsurilor de carantinare, prevalente în multe dintre celelalte ţări, şi sistemului de protecţie socială deosebit al acestui stat. De asemenea, cifrele pot să pară mari dacă sunt comparate cu datele din 2019, când Finlanda a înregistrat cea mai mică rată a naşterilor din istoria recentă. Guvernul face eforturi financiare uriaşe pentru a încuraja familiile. Anul acesta, beneficiile pentru familiile cu un copil au fost stabilite la 95 de euro pe lună.
Copilul primeşte banii până la vârsta de 17 ani, indiferent de situaţia materială a părinţilor. Pentru cel de-al doilea copil, o familie primeşte încă 105 de euro pe lună. Familiile cu cinci sau mai mulţi copii primesc de la stat câte 183 de euro pe lună pentru al cincilea şi următorii copiii. Părintele care îşi creşte singur copiii are dreptul la un supliment de 63 de euro pe lună pentru fiecare copil. Aceste alocaţii nu sunt taxate. În plus, o familie poate beneficia de alocaţie de maternitate, de paternitate şi de părinte pentru perioada în care îngrijirea copilului obligă părintele să renunţe la locul de muncă.
Pachetul de început pentru copil conţine anul acesta 50 de produse diferite, iar părinţii pot cere să primească echivalentul acestora în bani. Cu tot baby-boom-ul, 2021 va fi al şaselea an la rând în care decesele depăşesc naşterile. Finlanda, ca mai toate statele europene, îmbătrâneşte. Actualele niveluri ale imigraţiei vor putea susţine populaţia timp de încă 13 ani, scrie Bloomberg. Apoi populaţia va începe să se micşoreze. Bătrânii vor fi mai mulţi decât tinerii. Munca unui tânăr va trebui să susţină pensia mai multor bătrâni. Problema este şi mai acută în estul depopulat şi mai sărac al Uniunii Europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate