Banca Carpatica a încheiat primul trimestru cu o pierdere de aproape 1 milion de lei

Banca Comercială Carpatica (BCC) a încheiat primul trimestru cu o pierdere netă de circa 905.000 lei, faţă de un profit de 14,92 milioane lei în perioada corespunzătoare a anului trecut, după scăderea cu 39% a venitului total, la 36,8 milioane lei, potrivit rezultatelor publicate miercuri de bancă.

Urmărește
198 afișări
Imaginea articolului Banca Carpatica a încheiat primul trimestru cu o pierdere de aproape 1 milion de lei

Banca Carpatica a încheiat primul trimestru cu o pierdere de aproape 1 milion de lei

Banca Carpatica avea la finele lunii martie active totale de 4,08 miliarde lei (920 milioane euro), în urcare uşoară, cu 0,5%, faţă de nivelul raportat la finele anului trecut. Comparativ cu sfârşitul lunii martie a anului trecut, activele băncii au urcat cu 11,1%.

Veniturile totale ale instituţiei au fost afectate în principal de declinul venitului net din active financiare disponibile în vederea vânzării, care a coborât la 3,4 milioane lei, faţă de 25,3 milioane lei în primul trimestru al anului trecut.

Venitul net din comisioane a coborât cu 23,8%, la 6,15 milioane lei, faţă de 8,08 milioane lei cu 12 luni în urmă, în timp ce venitul net din tranzacţionare a scăzut de la 7 milioane lei la 2,7 milioane lei.

Declinul veniturilor a fost temperat de încasările din dobânzi. Astfel, venitul net din dobânzi a crescut cu 13,4%, la 20,83 milioane lei, faţă de 18,37 milioane lei în primele trei luni ale anului trecut.

Cheltuielile operaţionale ale Băncii Carpatica s-au redus cu 18,6% în perioada analizată, la 35,9 milioane lei, faţă de 44,1 milioane lei în primul trimestru din 2013.

Activul total al băncii a crescut în principal ca urmare a majorării activelor financiare disponibile în vederea vânzării, care au urcat cu 34% în bază anuală, respectiv cu 31% faţă de finele anului trecut.

Soldul net al creditelor a urcat cu 0,8% în primele trei luni din acest an, la 1,236 miliarde lei. În acelaşi timp, valoarea depozitelor s-a redus cu 1,6%, la 2,775 miliarde lei.

Banca avea la 31 martie o reţea formată din 129 unităţi, faţă de 137 la finele anului trecut, şi 1.055 angajaţi.

Conducerea Băncii Carpatica şi-a propus să găsească până în septembrie o variantă de fuziune care să susţină propulsarea în Top 10, cu păstrarea numelui, având şi susţinerea acţionarului majoritar, Ilie Carabulea, în ciuda unor probleme de comunicare iniţiale, afirmă CEO-ul băncii, Johan Gabriels.

"Trebuie precizat că banca nu este de vânzare. Cred că nu s-a înţeles bine. Eu nu vând banca, pentru că nu este de vânzare. Ceea ce eu am spus este că avem ţinte agresive de creştere şi de a obţine o poziţie de Top 10. Şi vrem să o facem sub numele de Carpatica şi sub licenţa pe care o avem. Provocarea pe care o avem este de a atrage portofoliu, de a atrage o altă parte cu care să ne adunăm eforturile şi de aceea am ales o fuziune. O fuziune este ca o căsătorie. Două părţi se unesc. Avantajul nostru ca bancă este că suntem lichizi, iar lichiditatea este aur. Avem un raport credite/depozite de 60%. Avem mai multe depozite decât credite", a declarat recent într-un interviu pentru MEDIAFAX CEO-ul băncii, Johan Gabriels.

Acţiunile Băncii Carpatica au închis miercuri pe bursa de la Bucureşti în scădere cu 1,23%, la 0,0641 lei. La acest preţ, capitalizarea de piaţă a băncii se ridică la 201 milioane lei (45,5 milioane euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici