- Home
- Economic
- ZURICH, (07.01.2014, 10:46)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Banca centrală a Elveţiei a raportat o pierdere de 10 miliarde dolari în 2013, după devalorizarea aurului
Banca centrală a Elveţiei a anunţat o pierdere de 10 miliarde de dolari pentru anul 2013, cauzată în principal de devalorizarea aurului, astfel că instituţia cu sediul la Zurich a anulat plata dividendelor, pentru prima dată în istoria sa de 107 ani, potrivit Wall Street Journal.
Urmărește
239 afișări
Banca centrală a Elveţiei a raportat o pierdere de 10 miliarde dolari în 2013, după devalorizarea aurului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Rezervele de aur ale Băncii Naţionale Elveţiene s-au devalorizat anul trecut cu 16,6 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Datorită câştigurilor generate de rezervele de valută, pierderea contabilă pentru anul 2013 a fost limitată la 10 miliarde de dolari.
Pe lângă anularea dividendelor pentru anul trecut, banca a precizat că nu va putea face transferuri suplimentare către cantoane şi către guvernul central pentru prima dată din 1991, deoarece aceste plăţi sunt finanţate din profit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Preţul aurului a scăzut anul trecut cu aproape 30%, cel mai puternic declin din 1981, şi a atins în luna decembrie nivelul de 1.195 dolari pe uncie, minimul ultimilor trei ani.
Aurul a provocat astfel pierderi pentru prima dată în ultimii 12 ani, afectând colecţionari de monede, bănci centrale sau investitori de renume precum miliardarul american John Paulson.
Băncile centrale înregistrează probabil cele mai mari pierderi.
Deţinerile de aur ale băncilor centrale s-au depreciat în primele 10 luni ale anului trecut cu 350 miliarde de dolari, potrivit estimărilor Wall Street Journal, care se bazează pe datele Fondului Monetar Internaţional.
Pe de altă parte, dacă investitorii, inclusiv băncile centrale, nu vor vinde aurul pe care îl deţin la preţurile actuale, pierderile vor rămâne pe hârtie.
Majoritatea băncilor centrale acumulează rezerve de aur pentru a genera încredere în moneda locală sau ca strat suplimentar de protecţie faţă de şocuri financiare, acordând mai puţină atenţie performanţelor metalului preţios pe burse.
Statele Unite deţin cele mai mari rezerve de aur din lume, de 8.133,5 tone la finele lunii noiembrie, potrivit FMI. Rezervele SUA nu sunt însă evaluate la preţul pieţei, ci prin lege: Trezoreria evaluează aurul pe carel deţine la 42,22 dolari pe uncie, ultima modificare a acestui nivel datând din 1973.
În urma volatilităţii de anul trecut, cei mai cunoscuţi investitori în aur, John Paulson şi George Soros, şi-au redus semnificativ deţinerile de active pe piaţa aurului. Multe state dezvoltate şi-au redus de asemenea deţinerile de aur în ultimul deceniu, preluate predominant de băncile centrale din ţări cu economii emergente, care au apelat la metalul preţios în încercarea de a-şi diversifica rezervele, constituite predominant în dolari şi alte valute.
Rezervele de aur ale băncilor centrale la nivel global sunt evaluate la 1.350 miliarde de dolari la finele lunii octombrie, în urcare cu 60% faţă de nivelul din anul 2008.
Banca centrală a Elveţiei deţinea peste 1.000 tone de aur la sfârşitul lunii septembrie.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe