- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bancherii ar putea fi amendaţi cu peste cinci milioane euro dacă încalcă reglementările UE
Bancherii ar putea fi amendaţi cu peste cinci milioane de euro dacă încalcă reglementările Uniunii Europene, potrivit unui proiect de lege care ar apropia, dacă va fi aprobat, prevederile statelor din UE de regimul mai strict din Marea Britanie privind sectorul bancar.
Bancherii ar putea fi amendaţi cu peste cinci milioane euro dacă încalcă reglementările UE (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Proiectul include un cod mai strict de penalităţi nu doar pentru bănci dar şi pentru bancheri, dacă ascund informaţii faţă de autorităţile de reglementare sau încalcă prevederile care limitează componenta în numerar a bonusurilor.
Legea va duce la creşterea pragului superior al amenzilor în Europa şi va permite majorarea penalităţilor în ţări care aveau legislaţii bancare permisive înainte de criza financiară, precum Irlanda şi Germania.
Documentul obţinut de Reuters include planuri de standardizare a amenzilor din sectorul bancar şi reprezintă una dintre cele mai ambiţioase măsuri de reformă după cea de limitarea a bonusurilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Noul cod va permite ţărilor UE să amendeze bancherii cu cinci milioane de euro, sau 10% din salariu din bonusuri, în funcţie de care sumă este mai mare.
Proiectul propune şi ca autorităţile naţionale de reglementare să poată penaliza băncile cu până la 10% din cifra de afaceri.
Dacă vor deveni lege, noile prevederi vor depăşi cu mult regulile din Irlanda, unde autorităţile nu pot impune o amendă mai mare de 500.000 de euro unei persoane.
În Germania, amenda maximă care poate fi aplicată unei instituţii este de un milion de euro.
Autoritatea britanică pentru servicii financiare poate însă să impună penalităţi nelimitate băncilor şi angajaţilor acestora, iar anul trecut a amendat JP Morgan cu 33 de milioane de lire sterline, pentru că nu a separat banii proprii de cei ai clienţilor.
Oficialii europeni speră că sancţiunile din UE vor întări reformele de control financiar şi vor descuraja băncile să îşi transfere activităţile în ţări cu legislaţii mai permisive, aşa cum a procedat compania germană Depfa care s-a mutat la Dublin, iar apoi a avut nevoie să fie salvată de stat de la faliment.
Proiectul va fi înaintat statelor membre şi Parlamentului European spre aprobare, înainte de a deveni lege la nivelul Uniunii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.