- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băncile au semnale că agenţiile de rating vor accepta planul francez privind datoriile Greciei
Băncile au primit semnale că agenţiile de rating vor accepta planul francez privind rostogolirea datoriilor Greciei, astfel încât nu vor încadra procedeul în categoria default (incapacitate de plată), au declarat surse apropiate instituţiilor germane de credit.
Băncile au semnale că agenţiile de rating vor accepta planul francez privind datoriile Greciei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Atractivitatea modelului francez este că a fost conceput astfel încât să fie acceptat de agenţiile de rating", a spus una dintre persoane.
Faptul că modelul francez a fost dezvoltat chiar de bănci arată că rostogolirea datoriilor va fi voluntară, precondiţie ca agenţiile de rating să nu declarare default-ul, a arătat sursa.
Un oficial al agenţiei de evaluare financiară Standard&Poor's a declarat însă luni că este prea curând pentru a judeca impactul acestui plan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord cu decizia CCR de renumărare a voturilor? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ ALEPH NEWS – MEDIAFAX – ZIARUL FINANCIAR
-
BREAKING Bursa de Valori Bucureşti, în cădere liberă: indicele BET scade cu 3% la deschidere, iar 5 miliarde de lei sunt evaporaţi în câteva minute din cauza haosului politic. Acţiunile Băncii Transilvania şi Petrom pierd 4%, Antibiotice, Sphera, Aquila, 5%. „Piaţă e dominată de vânzători speriaţi”
-
USR a contestat la Curtea de Apel Bucureşti decizia BEC de renumărare a voturilor
-
Depozit de petrol incendiat în Rusia şi noi atacuri în Ucraina
"Nu putem să facem o evaluare a unui plan pe care nu l-am văzut", a spus Moritz Kraemer, şeful departamentului pentru ratinguri suverane la S&P.
Băncile germane au convenit marţi, în principiu, să folosească propunerea franceză ca bază de negociere a participării sectorului privat la rostogolirea datoriilor Greciei.
Detaliile acordului, precum volumul rostogolirii datoriilor şi cuponul noilor obligaţiuni, urmează să fie stabilite, au spus sursele.
Propunerea băncilor franceze, cele mai expuse la criza din Grecia, include două opţiuni pentru deţinătorii de obligaţiuni, care pot fi folosite în perioada iulie 2011-iunie 2014.
Prima opţiune este finanţarea Greciei pe o perioadă de 30 de ani, prin investirea de către participanţi a minim 70% din sumele primite pentru obligaţiunile deţinute în prezent în noi obligaţiuni guvernamentale elene.
Aceste obligaţiuni vor avea o maturitate de 30 de ani, iar principalul va fi garantat integral printr-un vehicul financiar special, "garantat la rândul său prin obligaţiuni cu cupon zero emise de state cu ratinguri AAA, instituţii internaţionale sau agenţii europene".
A doua opţiune prevede ca participanţii să investească minim 90%, preferabil 100% din sumele primite pentru obligaţiunile elene deţinute în prezent în noi obligaţiuni guvernamentale ale Greciei cu o maturitate de cinci ani şi o dobândă de 5,5%, potrivit documentului obţinut de Reuters, datat 24 iunie.
Planul este condiţionat de acordul informal al agenţiilor de rating, care să nu retrogradeze obligaţiunile actuale sau viitoare ale Greciei la nivelul default.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:28
-
astăzi, 11:27
România debutează vineri la europenele de handbal feminin contra Cehiei