- Home
- Economic
- WASHINGTON, (31.03.2014, 18:11)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băncile europene au beneficiat anul trecut de ajutoare de stat indirecte de până la 300 mld. dolari
Marile bănci din zona euro au beneficiat anul trecut de ajutoare indirecte din partea statelor de 90-300 de miliarde de dolari, întrucât importanţa sistemică le asigură din partea autorităţilor garanţii implicite, care le scad costurile de împrumut, se arată într-un raport al FMI.
Urmărește
80 afișări
Băncile europene au beneficiat anul trecut de ajutoare de stat indirecte de până la 300 mld. dolari (Imagine: Shutterstock)
Acest sprijin indirect s-ar putea să fi ajuns până la 110 miliarde de dolari anul trecut în Marea Britanie şi Japonia, în timp ce în SUA s-a situat la 20-70 de miliarde de dolari, arată Fondul în raportul Stabilitatea Financiară Globală.
FMI analizează economiile şi politicile financiare ale celor 188 de ţări membre şi avertizează asupra posibilelor probleme. Rapoartele instituţiei ar putea influenţa autorităţile de reglementare din SUA şi Europa, care implementează reguli mai dure pentru industria financiară, cu scopul de a reduce eventualul cost pentru contribuabili al colapsului unei bănci mari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Petrişor Peiu: Guvernul Ciolacu II începe cu austeritate
-
Diana Buzoianu, deputată USR: Nu am fugit de la guvernare, dar noi voiam nişte soluţii concrete
-
Revoluţia AI vine din China! DeepSeek V3 depăşeşte GPT-4 şi redefineşte limitele tehnologiei
Activele băncilor au crescut semnificativ începând din 2000, în timp ce numărul de bănci a scăzut. În cele mai multe ţări, activele celor mai mari trei bănci reprezintă cel puţin 40% din total, în timp ce în Canada, Franţa şi Spania procentajul se situează la 60%.
Colapsul unei bănci de asemenea dimensiuni ar arunca în haos sistemul financiar al ţării respective.
Situaţia s-a înrăutăţit în contextul crizei financiare din 2007-2008, când guvernele au intervenit pentru a susţine băncile şi au încurajat fuziuni pentru a evita ca instituţii de credit importante să intre în faliment.
"Ţările au ieşit din criza financiară cu o problemă şi mai gravă: multe bănci au devenit mai mari decât înainte, iar garanţiile implicite din partea guvernelor au devenit de asemenea mai mari", se arată în raportul FMI.
Avantajul băncilor în privinţa costurilor de finanţare s-a mai redus începând din 2009, mai ales în Statele Unite, ca urmare a reglementărilor mai stricte.
FMI a folosit trei metode pentru a calcula sprijinul indirect primit de bănci. Instituţia internaţională a comparat randamentele obligaţiunilor marilor bănci cu cele ale altor instituţii de credit, a comparat costul asigurării împotriva riscului de neplată cu cât ar trebui să fie acesta bazat doar pe informaţiile financiare disponibile despre bancă şi a utilizat estimări ale agenţiilor de rating privind sprijinul guvernamental.
Statele nu pot renunţa complet la sprijinul implicit pentru băncile de importanţă sistemică, iar restructurarea pentru a le reduce dimensiunea nu este de asemenea o soluţie, întrucât ar creşte costurile pentru consumatori şi ar afecta lichiditatea de pe piaţa fianciară, a avertizat FMI.
Soluţia ar fi ca statele să se asigure că băncile sunt sigure, prin creşterea rezervelor de capital şi a calităţii acestuia. De asemenea, statele ar putea impune o taxă care să fie calculată în funcţie de pasivele băncilor şi prin care statul să-şi recupereze eventuale costuri.
Fondul a cerut ţărilor să se cooredoneze mai bine în privinţa schemelor de lichidare, mai ales pentru băncile cu operaţiuni transfrontaliere.
Citește pe alephnews.ro: Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe